I lördags drog vi till Gröna Lund med Milo och hans kusin Neo, och alltsĂ„, vilken hĂ€rlig dag vi fick tillsammans! Full fart frĂ„n första stund, och som alltid nĂ€r man Ă„ker med tonĂ„ringar var det vi vuxna som mest satt och njöt medan ungarna körde jĂ€rnet. đ TĂ€nker fortfarande pĂ„ kycklingwoken jag Ă„t pĂ„ Holy Monkey, men mer om det senare i inlĂ€gget, du ska ocksĂ„ fĂ„ ett recept pĂ„ en god kycklingwok jag brukar göra hĂ€r hemma lĂ€ngre ned. Men först Grönan!

Det var laddade grabbar som gav sig ut i ett halsoligt vimmel pÄ Gröna Lund. HÀr vinkade vi av dom för att de senare skulle kasta sig ut i fritt fall.
Milo och Neo var helt galna, de Äkte allt. Högt, snurrigt, snabbt och baklÀnges. Jag tappade rÀkningen efter⊠ja, sÀkert hundratjufler gÄnger. Ni vet den dÀr energin de har nÀr man sjÀlv kÀnner att man hellre lutar sig tillbaka med en kaffe? Den energin.
Vi hann sĂ„klart med ett par klassiker ocksĂ„ âŠsom att stĂ„ nedanför Fritt Fall med andan i halsen och kolla nĂ€r killarna kastades ut i luften (japp, det Ă€r alltid lika svettigt att bara titta pĂ„ đ
).


Och sen lite femkamp förstĂ„s! AlltsĂ„, vi ska inte tala om hur dĂ„ligt det gick till en början för mig, men Tony var som vanligt tĂ€vlingsinriktad deluxe och tog hem skjuttĂ€vlingen. Jag skyller pĂ„ solenâŠeller den senare regnskuren som kom, jag Ă€r ju en vĂ€derhĂ€xa. FĂ„r Ă€ndĂ„ nöja mig med 47 i skjuttĂ€vlingen.


Vi kammade hem noll & ingenting pÄ choklad & chipshjul, vi brukar dock ha tur men denna dag ville det sig inte riktigt. Varje gÄng tÀnker man att man lika gÀrna skulle kunna köpa choklad och chips för pengar som lÀggs pÄ detta. Haha⊠men det Àr vÀl tjusningen.


Gröna Lund frĂ„n lite olika vinklar och vrĂ„r, Ă€lskar att fota i nöjesparker. Det Ă€r nĂ„got twistat med alltâŠ. Som att man Ă€r i en fantasivĂ€rld fast den Ă€r pĂ„ riktigt. En mĂ€rklig kĂ€nsla.
Godaste maten pÄ Grönan



Sen var det dags för lunch, vi Ät pÄ Holy Monkey som ligger ute pÄ pontonen pÄ omrÄdet. DÀr finns en smashed burger restaurang, spritz bar och Holy Monkey dÄ. Tips tips om du besöker Grönan i sommar, det var riktigt gott. Killarna Ät sushi.



FrÀscht, smakrikt och perfekt efter en massa spring. Jag tog en wok med kyckling och grönsaker, Tony körde nÄgot spicy med fÀrs och ris, och ungarna slukade sina rÀtter pÄ nolltid. SÄ gott!



Gröna Lund, en magisk plats full av minnen đĄâš
Gröna Lund Àr inte bara en nöjespark, det Àr en sommartradition mitt i hjÀrtat av Stockholm, pÄ vackra DjurgÄrden som vi bara Àlskar. HÀr blandas historien med karusellskrik, sockervadd, konserter, skratt och fjÀrilar i magen. Nej men hur hÀrligt!
Jag blev tvungen att lÀsa pÄ lite, parken öppnade redan 1883 och Àr Sveriges Àldsta nöjesfÀlt. Den bÀr pÄ sÄ mycket nostalgi att det nÀstan sitter i vÀggarna⊠ellerhur, och ÀndÄ lyckas den alltid kÀnnas ny, varje gÄng man kliver in genom grindarna sÄ Àr nÄt nytt.






SlĂ€nggungan, en saga som snurrar varje sommar đ âš
AlltsÄ⊠den hÀr. SlÀnggungan pÄ Gröna Lund. Jag vet inte vad det Àr, men jag dras till den som till en vacker mÄlning. Jag har sÀkert 25 bilder bara pÄ den, frÄn alla vinklar. Det Àr nÄgot med fÀrgerna, lamporna, svÀngarna, ljudet frÄn kedjorna som spÀnns och fötterna som lyfts frÄn marken⊠det Àr magiskt pÄ nÄt sÀtt.
Och just denna detalj, dĂ€r det stĂ„r âAnno 1997 â Tivoli Gröna Lundâ, alltsĂ„ JA, det Ă€r bara en liten text pĂ„ en dekorerad panel, men den sĂ€ger sĂ„ mycket. Dekorationerna Ă€r som hĂ€mtade frĂ„n en annan tid. Pasteller, gulddetaljer, handmĂ„lade landskapâŠsom att nĂ„gon öppnat en sagobok frĂ„n förr och lĂ„tit hela karusellen vakna till liv. Och nĂ€r solen gĂ„r ner och lamporna tĂ€nds⊠dĂ„ glittrar den som ett smycke mitt i parken.
Och varje gĂ„ng jag ser den snurra, blir jag lika fascineradâŠ.och som vanligt har jag aldrig vĂ„gat Ă„ka den.


Fika och avslut
Efter en heldag bland skratt, skrik, karuseller och sockervadd var i alla fall mitt trötta huvud helt slut. Jag & Tony avrundade dagen med en fika pĂ„ det dĂ€r lilla cafĂ©et utanför Grönan, Backstagehotel cafĂ©. En lugn stund med kaffekopp och sen ringde ungdomarna och var trötta men glada och var redo att Ă„ka hem â bĂ€sta dagen.

Krispig kycklingwok med fÀrgglada grönsaker, 4 p
Inspirerad av Grönans goda mat kommer hÀr ett enkelt recept du kan svÀnga ihop hemma! GÄr sÄ snabbt och smakar sÄ gott.
Du behöver:
400 g strimlad kycklingfilé
1 röd paprika
1 grön paprika
1/2 huvud vitkÄl
1 liten broccoli
2 vitlöksklyftor
1 msk fÀrsk riven ingefÀra
1 msk sesamolja
2 msk tamari eller soja
2 tsk honung
1 lime
Salt & peppar
Kokt jasminris till servering
Gör sÄ hÀr:
1. FrÀs vitlök och ingefÀra i sesamolja i en wok eller stekpanna.
2. TillsÀtt kycklingen och stek tills den Àr genomstekt. LÀgg i alla grönsaker (skurna i lagom bitar) och frÀs bara snabbt pÄ hög vÀrme.
3. TillsÀtt tamari, honung och pressa över lime.
4. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.
Perfekt vardagsmat som smakar som en heldag pĂ„ nöjesfĂ€lt! Haha, dĂ€r fick jag till det va? đ
đ Följ mig för mer matglĂ€dje, tips & vardagsinspo!
Vill du ha fler recept, vardagstips, feelgood och glimtar frÄn mitt kök och mitt liv?
Följ mig hÀr sÄ missar du inget:
đž Instagram: đ @niiinis.se â recept, nervsystemspepp och vardagsliv.
đ Facebook: đ Niiinis Kitchenlife â nostalgi, humor, massor av recept och i inspiration.
đ„ TikTok: đ @niiiniskitchenlife â snabba tips, glimtar frĂ„n köket och hĂ€rliga tips.
đș YouTube: đ Niiiinis â prenumerera sĂ„ missar du inget nytt!
đ Gillar du receptet? Klicka gĂ€rna pĂ„ hjĂ€rtat eller lĂ€mna en kommentar, det vĂ€rmer mer Ă€n du tror! đ„°
Kram Nina
