Anorexi

Vet inte om det var nån som såg sjukhuset igår!?

Där var en tjej med som hade anorexi, hon låg i sängen som ett benrangel. Totalt utmärglad i ansikte o kropp…..en annars väldigt  vacker tjej (tror jag), det gick iofs inte att se om hon varit vacker för nu såg hon bara allmänt jättejättesjuk ut….

Hon sa med späd röst som knappt hördes " Jag vill inte gå upp ett enda kilo på dessa 26 kg" o så grät hon lite…. Läkaren förklarade för henne att hon inte längre kunde bestämma det utan att sjukhuset nu bestämde över henne. Det finns ju en omhändertagande lag (som tur är i dessa fall). Läkaren förklarade vidare att det inte var hennes fel att hon nu skulle gå upp i vikt, utan sjukhusets.

Ikväll på sjukhuset kommer det fortsätta handla om henne bl a.

Jag hade en kompis från ca 11 års ålder som led av anorexi/bulimi. Det tog ganska lång tid innan vi förstod att hon var sjuk, hon döljde det ganska så bra till en början. En dag hade vi pluggat ihop och till det köpte man alltid massor av godis, läsk o chips. Det hörde liksom till…. När vi sen skulle gå ut o lajja med våra polare så bara kräktes hon rätt ut på gatan. Hon sa att hon nog ätit för mycket godis o att hon mådde illa o kanske var på väg att bli magsjuk. Jag trodde på det då….

Månaderna gick och så smått började vi märka att hon magrat massor. Vi kompisar ifrågasatte detta men hon svarade att hon bara ätit nyttigare nu i nån månad…. vi trodde på det oxå.

En dag gick hon hem tidigare från skolan, en annan kompis, P sa till mig att det kändes konstigt. Att nåt inte stämde med henne…. för hon var inte sjuk, hon bara gick hem. Jag tyckte hon skulle gå hem till henne o kolla läget….. 

P knackade och ringde på….. blev såklart orolig när hon inte öppnade. P stod kvar, fortsatte knacka o ringa på, gick runt huset o knackade på fönstrena….. efter några minuter öppnade hon. Likblek i ansiktet berättade hon att hon tagit massa sömntabletter…. hennes mammas sömntabletter. P började gråta i panik medan hon bara var lugn, la sig på sängen o somnade. P ringde ambulans…. Ilfart till sjukhuset, magpumpning och hela fadderullan. Hon klarade sig men här gick allt upp för alla i hennes närhet, hon var sjuk…jättesjuk. Ingen hade fattat nåt!!! Vi trodde blint på det hon sa…. om magsjuka, bantning m.m.

Månaderna och åren kantades av några ytterligare sjävmordsförsök med tabletter, en höll på att gå väldigt illa. När vi festade flippade hon alltid ur, en gång tog hon en brödkniv o högg sig mot handlederna med. Hon söp så mycket en gång, och hennes späda kropp klarade inte det utan hon fick fladdra in på sjukan i ambulans o bli magpumpad.

Att stå bredvid och inte kunna hjälpa är vidrigt!!! Det finns inget som hjälper henne mer än att hon själv får styra över sin vikt, att lätt kunna gå ner i vikt och totalt vägra att äta i dagar…..då mår hon hyfsat. Ångesten äter upp henne när hon måste äta och stoppa i sig kalorier.

På något sätt….. jag vet inte hur till slut eftersom vi tappade kontakten lite när vi började på olika skolor, fick hon hjälp! En sån hjälp hon behövde och kunde ta emot.

Idag är hon 2 barnsmamma, chef för en restaurang, sambo med en fin kille….. jag träffar henne lite då och då. Hon har peruk idag, hon förlorade allt hår i sin sjukdom….är fortfarande väldigt smal men inte så som förr. Jag har faktiskt frågat henne hur hon mår i  sin sjukdom idag. Hon har svarat att det nog aldrig kommer att gå över men idag kan hon hantera det på ett helt annat sätt….. hur vet jag inte?

När vi hade det som jobbigast med henne så var jag nästan säker på att vi skulle förlora henne…. men hon fick rätt hjälp vid rätt tidpunkt. Det räddade henne….

Det här är en väldigt hemsk sjukdom, en fruktansvärd sjukdom som gör att man utsätter sig för den här svälten. Och tittar på man på förebilderna idag är de inte långt ifrån hur hon såg ut när hon var som sjukast. Så hur jäkla sjuk är modeindustrin???

Robert Cavalli, Chanel, Dolce Gabbana, Dior  you name it är tunga namn inom modeindustrin. Varför tar ingen tag i det här? Varför visar inte dessa jättar hur en frisk kvinna SKA se ut?? Det skulle fan va så lätt gjort men sitter verkligen kläder snyggare på en tjej som väger runt 40 kilo??? Thedde väger 45 kilo…..

Ja Vickan är väl egentligen inget undantag, förutom hennes bollar till tuttar……

Näej, nån måste nog börja i nån ände snart….. fram för friska kvinnor…..

1
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Dagens gnäll….

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x