Lyckas med viktnedgång

20130920-084739.jpg
En liten före/efterbild.

Jag ville ”prata” om nåt viktigt. En av mina framgångar med min viktnedgång (snart 8 kilo) :), har varit att inte döma mig själv så hårt. Som idag, en dålig dag, är det läge då att pressa sig själv att inte äta eller att avstå!? Nä, inte enligt mig. Förr har jag dömt mig själv stenhårt för det, tyckt att jag är kass och sedan fortsatt att moffla (för att det ändå gått åt helvete liksom.) Idag tillåter jag mig själv till ”dåliga dagar”. Jag tror att jag så smått försöker lära mig att älska mig själv. Att ge utrymme för misslyckanden och att inte vara perfekt hela tiden. Att ge sig själv respekt. För ger du inte dig själv respekt så gör ingen annan det heller.

20130920-084955.jpg

Den här viktresan har varit lika betydelsefull på insidan ska ni veta. Helt plötsligt har jag förstått varför de i program som ”Biggest Looser” pressar deltagarna till det yttersta för att bryta ihop. För såhär är det ju, psyket måste finna en balans med viktnedgången. Är inte psyket med på samma resa så är det ingen resa värd att kämpa för, jag tror att man då i det långa loppet kommer att misslyckas. Den här gången går jag ned i vikt i samarbete med mitt psyke. Jag ska försöka förklara.

Jag har i stort sett hela mitt liv haft svårt att respektera mig själv. Jag har gjort mycket och tagit beslut som grundat sig på vad andra människor i min närhet tyckt, tänkt och förväntat sig. Jag har utvecklat skills som att pejla av någons humör på en millisekund och snabbt anpassat mig efter det. Jag har alltid velat vara till lags. Jag har tagit allt personligt. Haft svårt att säga nej. Gått genom eld och vatten för att uppnå någon annans förväntningar. Slagit knut på mig själv för att lösa andras förväntningar på mig. Aldrig någonsin har jag stannat upp och tänkt: ”Nina, vad vill du?” utan rusat i blindo och famlat mig fram och gjort som jag trott varit rätt. Många i min närhet har nog ofta uppfattat mig som stark och målmedveten, men inne i min själ har det bott en 10 årig flicka som varit osäker och bara velat vara till lags, rädd för att göra fel och vilja bli älskad för den jag är och inte för vad jag presterar.

20130920-090709.jpg

Att inte respektera sig själv är som att inte älska sig själv. Att inte lyssna till vad du själv vill, vad du själv vill göra och vad du själv tycker om alla möjliga saker, det är att svika sig själv. Att ständigt stänga av sig själv och vifta bort känslor och upplevelser, det är att svika sig själv. Om man levt så en längre period av sitt liv så kommer det till slut att brista på ett eller annat sätt. Det kan pysa ut som panikångest, generell ångest, katastroftankar eller hypokondri. Man kan också ta till droger eller andra sätt för att döva. Din själ gör dig till slut uppmärksam på vad du stängt av och åsidosatt hos dig själv på ett eller annat sätt. Det pyser ut som man brukar säga. Låt säga då att du under den här perioden försöker att t ex gå ner i vikt. Går det tror du? När du alltid annars trycker bort känslor, tycker att du aldrig duger, känner dig misslyckad. Eeeh, nä…. Varför skulle det gå? Du har ju redan från början dömt ut dig själv, som ett misslyckande. Du har ju redan från börjat stängt av dina egna förväntningar och lever efter någon annans. Du har ju redan slopat respekten för dig själv och lever hela tiden efter att bli respekterad av andra. Varför skulle du då lyckas gå ner i vikt? Förstår du?

På den här resan har jag lärt mig att misslyckas men resa mig. Det är diket jag pratar om. Man får svänga ner där men jag har lärt mig att komma upp därifrån fort. Att inte döma mig själv för det. Jag är en arbetande 3 barnsmamma som kämpar järnet för att få saker att gå ihop, varje dag. Med en stor oro i magen dessutom. Kanske jag inte orkar vara gladast i världen varje dag, kanske jag inte orkar hålla humöret upp inför nära och kära, kanske jag inte orkar räkna points den dagen? Förstår du? Man är bara människa. Ingen maskin som ska prestera hela tiden eller vara som någon annan förväntar sig att du ska vara. Du är du. Ibland orkar man bara fokusera på en sak i taget. När jag sen mått lite bättre har jag snabbt vänt upp ur diket och varit på banan igen. Dessutom med en tanke i bakhuvudet att jag denna gången kommer klara det finfint. När det är klart är helt oviktigt. Viktigt däremot är att må bra på vägen. Att orka njuta av nuet (håller på och försöka lära mig). Stå på sig själv och respektera sitt inre. Känns något galet? Säg det, visa det, stå upp för det. Stå upp för dig själv så kommer saker och mål du bestämmer dig för att uppnås! När man når balans mellan sin själ, sitt psyke och sin målmedvetenhet, det är då det börjar hända fantastiska saker. ❤

Ps: Har inte rökt på, har bara mycket tankar i huvudet idag. 🙂 Sen är jag trött och då brukar jag börja jåla vettu…

0
Subscribe
Notify of
guest

18 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JJ
JJ
10 years ago

Yes! Så klokt!!

Viktoria
Viktoria
10 years ago

Hej Nina
Jag tycker du är otrolig som ger så mycket av dig själv och dina tankar. Det är en glädje att få ta del av detta. Du är nog en inspirationskälla för många.
Det är väldigt befriande att du delar både glädjeämnen som djupare tankar med oss läsare. Tack!
Många fredagskramar till dig

Malina
Malina
10 years ago

Väldigt bra och klokt skrivet. Många kramar!

Jessica
Jessica
10 years ago

Du skrev precis mina tankar!!!! Jag är själv en arbetande trebarnsmamma osv…. Vi kämpar vidare!!! Tack för du finns!!!

al68
al68
10 years ago

Du är så klok, allt stämmer så bra. Syns mycket på bilderna att du mår så mycket bättre, det verkligen strålar om dig. Ha en skön dag och tack för dina fina ord, kram kram <3

Bea
Bea
10 years ago

Så sant Nina ♥
Jättekloka ord som jag själv och säkert många andra (tror jag) behöver påminna oss om.
Tack!

Men du påminner mig om mig själv när du som en sista mening ändå ursäktar dig lite 😉 Jag vet att det är din humor och jag gillar den… men visst ska vi väl få ta ytan/platsen och definiera oss själva utan den där sista ursäkten.
Jag menar inget illa så jag hoppas du inte tar det så. Som sagt var jag pratar till mig själv oxå.

Kram till dig och hoppas du får en fantastisk helg ♥
Och tack för din härliga blogg som jag nu till slut vågar kommentera.

Pinsamma Mamman
Pinsamma Mamman
10 years ago

Har aldrig kommenterat hos dig, bara läst lite ibland.
Men det här du skrev nu, är precis vad jag är mitt i just nu.
Det satte ord på mina tankar.
Skitbra sammanfattat.
Hoppas du får en bra helg!
<3

Anonymous
Anonymous
10 years ago

Nina det känns som detta inlägg handlar om mig…… Känner igen mig i ALLT du skriver…..
Tack för en underbar blogg.
Kram Lotta

Niiinis
Reply to  Anonymous
10 years ago

Tack själv för att du läser! ❤

Boel
Boel
10 years ago

Tack snälla Niinis, det där var verkligen mitt i prick! samma tankar har snurrat i mitt huvud, men jag har inte fått ihop trådarna själv, Tack för att du formulerade detta så klokt och ärligt.
Kram på dig!
Kiitos!
Boel

Niiinis
Reply to  Boel
10 years ago

Det har tagit tid för mig också, en utav fördelarna med att bli äldre är att vissa bitar börjar att falla på plats. ❤

Ewa
Ewa
10 years ago

Hej Niiinis! Det är som du skrivit om mig! Känner igen mig precis i allt du skriver. Ändå är jag 45 snart 46 det måste bli bättring med självkänsla!!! Tycker du är fantastisk duktig som kämpat på med sin vikt minskning, bra jobbat !!! Trevlig helg:) Många kramar

Marita
Marita
10 years ago

Tack ❤❤❤

Anna
10 years ago

Vackra fina du! Vilken styrka att klä av orden och inte linda in dem i bomull. Känner igen mig i dina ord. Pussar!

Marre
Marre
10 years ago

Wow… Jag är nästan mållös.
Allt du skriver är så rätt! Känner igen mig i allt. Jag fick mig verkligen en tankeställare! Tack för att du finns och inspirerar! Ha en fantastisk helg! 🙂 stor kram!

Marlene
10 years ago

Jaaa! Så många gånger som jag både sagt och skrivit precis samma sak! Man måste respektera sej själv för att andra ska göra det och det är först som man börjar respektera och bli snäll mot sej själv som viktresan fungerar. Så var det för mej, dej och många andra. Nu ska bara alla andra också förstå det 🙂

Linda
Linda
10 years ago

Vilka kloka ord Nina! Det låter som att d beskriver mig!!
Jag har som du, också gått ner 8 kg med vv sedan juli och det ska bli många till för min del och Äntligen börjar jag förstå mitt värde och att det är omöjligt att vara Älskad av alla!! Jag har alltid varit oerhört konflikträdd.. Tack för att du bloggar, läser gärna mer om din resa med vv.
Kram

Carina
Carina
10 years ago

Hej Nina!

Grattis till dina fina resultat, det här har du gjort bra och det kommer gå super framöver också. Början av inlägget kändes som att läsa om mig själv, jag har inte helt kommit ur det där men jag är en liten bit påvägen iaf. Jag är nu 31 år och är med i viktväktarna jag med , gick med 20 Juni 2012, hade fått mitt andra barn och vågen stod på 99 kg och jag kände bara att nu får det räcka, lyckades gå ner 25 kg på ca 9 månader och sen kändes det bra för stunden, har inte gått ner mer sedan dess men håller en jämnvikt, men vill så småningom ta tag i ca 10 kg till men jag ska ta det i min takt för min egen skull och inte för någon annan. Tack för en fin blogg. 🙂

Nästa inlägg

Godmorgon och tyvärr en skitdag

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x