Fredagens MIDDAGSMENY

Idag är det fredag och den dagen som jag känner att man lägger ner lite extra på just matlagningen. Jag är jätteintresserad av mat och bakning som ni säkert redan förstått. Därför är jag ständigt ute efter nya recept och vet exakt vad jag gillar i smakväg. Dock så måste man ju prova på annat ibland, det här som jag ska presentera nu var typiska såna rätter. Som jag tänkte NJA, och sen var det jättegott. Detta är inget speciellt viktväktarrecept men jag har valt att räkna ut det i alla fall.

Börjar med förrätten!

20131018-095617.jpg
Bruschetta, 5PP/bröd

Ingredienser (4 pers.)

4 skivor lantbröd
1/2 dl olivolja
3 klyftor vitlök
Örtsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda en tomatröra av hackade tomater, basilica och lite olivolja. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Ställ svalt. Häll olivolja i en skål och pressa ned vitlök. Rör om.
Dela lantbrödsskivor i diagonaler. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med vitlöksoljan. Gratinera bröden i 10-12 minuter. Tag ut skivorna och lägg dem på ett fat. Fördela tomatröran på bröden strax före servering. Ett tips är
att blanda i fetaost i tomatröran. Smaskens!

Huvudrätt:

20131018-101219.jpg
Pasta med vitlök och räkor, 12PP/portion.

Ingredienser, 4 portioner

1 kg frysta räkor med skal (1 kg motsvarar ca 400 g skalade)
350 g spagetti
3 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
1 dl hackad bladpersilja
1/2 citron
olivolja
salt
flingsalt
nymalen svartpeppar
ev bröd till servering

Så här gör du:

Tina och skala räkorna, spara några med skalet kvar till garnering. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skala och finhacka vitlöken. Fräs vitlöken i 1/2 dl olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet och låt vätskan koka ner till hälften. Tillsätt 2 dl av pastans kokvatten och låt vätskan koka ner till hälften. Häll av pastan och vänd ihop den med sås, räkor och persilja i pastakastrullen. Rör ihop över varm spis platta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. Garnera med de oskalade räkorna. Strö över flingsalt och mal över peppar. Servera med citronklyftor och gärna ett bröd.

Efterrätt:

20131018-102222.jpg
Chokladfondant, 9PP/st.

Detta recept är efter en av mina favoritbagare, Johan Sörberg som också är domare i Hela Sverige Bakar. Johan är GRYM!!!

Ingredienser, OBS 8 portioner

150 g mörk choklad 60-65%
150 g smör, rumsvarmt
70 g strösocker/muscovado socker
120 g ägg
60 g äggula
30 g maizena

Gör så här:

Värm ugnen till 190 grader.
Smält chokladen till 40 grader.
Smält smöret till 40 grader.
Vispa muscovado och ägg/äggulor luftigt.
Blanda choklad och smör.
Vänd ner en tredjedel av choklad- och smörblandningen i äggvispet, blanda ordentligt.
Vänd ner resterande choklad/smör i äggvispet och blanda ordentligt.
Sikta ner maizena.
Smöra 8 st suffléformar (ca.8 cm diameter och 6-7 cm höga).
Grädda i 6-10 minuter beroende på hur rinniga dom skall vara.
Ta ut låt stå ett par minuter, vänd ur formarna på en tallrik. Kan serveras till lite fraiche med lime och lite florsocker i. MUMS!

0
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lisa
Lisa
10 years ago

Hej Nina,
har letat på din blogg för att se om du skrivit något om foundation, men inte lyckats hitta något om det.

Funderar nämligen på hur man ska tänka runt foundation med ton och sort. Sen efter sommaren så har jag problem med att hitta en ton jag tycker känns rätt. Den jag hade i somras är för brun och i Lumene, som jag använder, är nästa steg för vit. Ser sjuk ut när jag använder den!

Har du något märke att tips om? Måste nog överge Lumene tyvärr 🙁

Kram och tack för en rolig och bra blogg 🙂

Nästa inlägg

Godmorgon winterworld!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x