Bastubråket

20131020-062916.jpg

Denna morgon läser jag om ett bastu-bråk. Det är någon stackars finne i Bålsta (inte alls långt ifrån oss) som inte får använda sin bastu när det blåser åt ett speciellt håll. Nu har bastujätten i Finland vaknat och lagt sig i fejden för att hjälpa Jorma. De är de största tillverkarna av bastuar i hela Finland. Han säger: – Det här går kanske över huvudet på den svenska bastukulturen. Vi har 2,5 miljoner bastur, i Sverige finns det kanske 300 000.
Dessutom har också Finlands kändaste bastubadare Timo Kaukkonen lagt sig i, han blev världsberömd när han överlevde tragedin i Bastu-VM 2010. Det var han och en ryss som satt i 110 graders värme i över 6 minuter. Ryssen var helt borta, visste inte var han var men visade ändå tummen upp vilket troligen var reflexmässigt, det kostade honom livet. Finnen fick 70 procentiga brännskador på kroppen och hölls nedsövd i veckor.
Han säger – Jag är helt på Jormas sida. Hälsa honom att han inte ska ge sig lätt. Jag skulle bara för att jävlas bygga en rökbastu och värma den som mest när väderleksrapporterna säger att den inte ska värmas.
Han hånar dessutom den svenska bastukulturen.
– Jag har hört skräckhistorier om svenska offentliga bastur. De är ungefär jämförbara med finska bibliotek säger Timo Kaukkonen.

HAHAHAHAHA, jag kan inte låta bli och skratta. Det här är lite typiskt finskt förstår ni. Att basta i Finland är som att äta, alla måste bara göra det. Jag själv är uppvuxen med både vedeldade bastun med 1,70 i takhöjd och en mormor som slagit sig knallröd med björkriset medan jag suttit förskräckt bredvid och tittat på. Jag har också bastat i badhus som liten med trauman kvar från fittbusk-tvättar med tvål som löddrat upp till taket samt tvålar med mutt-hår kvar på som doftat tallbarr så jag har nog sett allt vad bastuar är, såklart…..jag är ju finne!

Apropå björkriset, det är en riktigt bra grej. Det har först torkats och sen ner i en hink med vatten för att mjukas upp sen slå sig fördärvad med den inne i bastun. Detta sätter igång blodcirkulationen och är oerhört svettigt. Jag har faktiskt utövat detta själv många ggr och det är riktigt skönt. Jag är ju helfinne själv och älskar att basta, inte i 110 grader direkt men tycker att det är oerhört skönt att få svettas och få igång blodcirkulationen. Tror nog vi ska åka till mamma och pappa ikväll och skrämma iväg den här hängigheten med en rejäl bastu.

Men i alla fall, det är en stark kultur kring att basta så jag kan liksom förstå den här bastujätten i Finland som inte hajar att den här Jorma nu inte ska få basta i sin nya bastu! De har aldrig fått klagomål tidigare trots att de levererar bastuar till många flera länder, detta är första gången.

Det jag nu undrar är hur det blir när Jorma sätter på bastun? Alltså ryker det som fan? Luktar det vidrigt? Jag hänger inte med. Vad är det grannen är så arg på? Vi har ju en granne som röker på sin inglasade balkong som en borstbindare, vi kan inte ha balkongdörren öppen när dom sitter och röker för då luktar det som en nattklubb på 80 talet härinne i vårt vardagsrum. Vi sitter heller inte därute numera för det stinker alltid rök. Ska jag skriva till Aftonbladet nu? Alltså jag försöker inte vara dryg nu men är det inte såhär det är när man bor grannar osv? Det är tyvärr smällar man får ta, annars får man kanske själv flytta?! Nog för att jag ibland har lust att starta en brandslang och släcka grannens cigg med en solig dag när man vill ha balkongdörren öppen men jag har ju inte rätt att kräva att dom inte får puffa på sin balkong? Konstig däremot att man då inte får grilla på sin inglasade balkong för det är ju nästan samma sak och doftar en miljard ggr godare….

Men vad säger ni här?

0
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tessan
10 years ago

Haha
Näää jag är nog typisk svens,har en bastu i källaren ( som det ofta finns i 70 tals hus) men den använder vi SÄLLAN med stort S !
Skönt är det en stund…90 gradet ca en kvart coh då blir vi för bekväma för att sätta på den för den lilla stunden…
Jag skulle dö av dessa firrbuskar och mutthår kan jag säga!!! Det är en av anledningarna till att jag typ aldrig besöker badhus….fy fan vad äckligt med diverse hår som ligger överallt…..hua men gillar ditt fria språk att skriva på 🙂 I Love You
Ha en fin söndag
kram Tessan

Tessan
10 years ago

Bra stavat av mig förresten…inte lätt att skriva med en vild treåring i knät..hehe sorry!!
Tessan

Fia Köngäs
Fia Köngäs
10 years ago

Hej Nina, min fina!

Näe, men jag håller med dig! Tycker faktiskt att man får gilla läget lite granna när man är granne. Det var därför vi flyttade och numera bor i hus! Vår lägenhet i Solna var det ett jäkla liv kring. Råsundastadion rivdes utanför sovrumsfönstret, framför varsdagrumsfönstret byggde de tvärbanan och grannen ovanför gjorde diverse olika hem-gympa-övningar 11 på kvällen.

orkar inte! Därför flyttade vi och nu hör vi knappt nånting! OCH får basta. Om vi hade haft en! Har verkligen funderat på att införskaffa en! 🙂

KRAM!

Anna
Anna
10 years ago

Själv är jag allergisk mot tobaksrök. Så äckligt och fastnar överallt. Har en dam som röker på balkongen under mig (ej inglasat). Stör mig faktiskt inte eftersom det inte handlar om timmar. Hade doften trängt in hos mig hade jag klagat, det är inte ok att jag ska förpestas i mitt eget hem. Då är det nog fel på ventilation m.m? Man får respektera varandra tycker jag. Ett vänligt ord till grannen så att den förstår ska man kunna framföra och förhoppningsvis mötas av en mogen respons. Nej det där med rökning är ett kapitel för sig.

Åsa
Åsa
10 years ago

Håller helt med dig Niinis. Jag fattar verkligen inte heller varifrån en påstådda lukten och röken kommer, det är ju en elbastu och jag tvivlar på att han grillar korv där?! Jag har aldrig känt varjen rök eller lukt från våra föräldrars bastu. Jag tror att grannarna trycker näsan mot hans ytterdörr varje gång de anar att han bastar och inbillar sig att det kommer lukt därifrån.

Jag är finländare men bor sedan 10 år tillbaka i London. Min engelska pojkvän älskar att basta när vi åker hem till mina föräldrar i Finland, och speciellt bastukvastarna – han slår sig så löven yr:-) Det blir ju sån fantastisk doft av björklöv också och huden är babylen efteråt.

zleepy
zleepy
10 years ago

Fast när det gäller grillandet är det tyvärr brandrisken som sätter stopp för det! Även om jag håller med dig om att det är lite konstigt att det ena är tillåtet och inte det andra! 🙂

Nästa inlägg

”Tapas-Tony”

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x