Inget belöningssystem

Vaken mitt i natten och inne och skriver på bloggen.

Jag fick en länk tipsad för mig. Läste den nu och fick helt ont i magen. Jag kommer nog smyga ner den där listan från kylen imorn, även om vi inte tillämpat belöningssystemet på det sättet hon förklarar att många gör i sin text. Som jag skrev, inget Hitler bakom utan Milo har fått studsa till kylen själv och gjort fina stjärnor när han kommit ihåg det. Mycket har stått och gapat tomt när vi någon dag inte ens kommit ihåg att fylla i och när vi inte ens tänkt på det. Då har jag fyllt i alla stjärnorna. Men om något blivit till ett stort bråk om något (som iPhonen) så fick han ingen stjärna den dagen.

Men, nu när jag läst texten så ska vi skita i den där listan helt. Vi körde den ju inte ens fullt ut så kanske gjorde den ingen skillnad. Men det som han gjort och själv fått fylla i stjärna för har gjort honom väldigt glad och påklädning t ex (som brukar vara ett stort problem) har gått smärtfritt.

Jag låter er såklart veta hur det går framöver, utan belöningslistan. Nu ska vi mer uppmuntra till att vi gör saker tillsammans (som vi gjort annars). Som att plocka undan, klä på sig och borsta tänderna. Lite glad för att jag inte haft belöningssystem i långa perioder utan 2 korta perioder med Milo och 1 kort med stora barnen när dom var små. Något roligt hittar vi ändå på under helgerna så….. Nu ska jag nog kolla på film eller nåt för sova verkar det inte bli så mycket mer utav, har sovit 6 timmar i alla fall så det får man vara nöjd med.

20140109-004251.jpg
Min lilla superman! ❤️

0
Subscribe
Notify of
guest

4 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elin
Elin
10 years ago

Jag tror inte du behöver bekymra dig Nina! Var och en gör det som de tycker fungerar bra i deras familj. Jag tror inte att Milo blir en hemsk människa oavsett hur ni väljer att göra. Jag tror helhjärtat att man som förälder lär barnen värderingar och överöser dem med kärlek samt bråkar om både det ena och det andra, även om man har någon form av belöningssystem.
Hos oss får tjejerna ”jobba” ihop sin veckopeng genom att städa på kvällarna och inte stöka vid läggningen samt om de gör någonting extra bra av sig själva. Jag lovar att vi tjatar en del om städningen iaf och får förklara varför det behöver städas hemma men vi hotar aldrig eller mutar med dessa kronor. Jag tror inte att barnen mår dåligt av detta.

Precis som alltid med barnuppfostran så finns det många som tycker och tänker. Jag tror starkt på att man själv som förälder får lita på sin magkänsla precis som kvinnan i texten tycker att vi ska lära våra barn att göra. Genom att vara lugna, trygga och kärleksfulla föräldrar så tror jag att vi lär våra barn att vara lugna, trygga, kärleksfulla och lita på sig själva.

Så gör du det som känns bäst för just er, utan att bry er om tyckapåare (inkl mig själv 🙂 )

Kram på dig och Tony! Ni är superföräldrar hur ni än väljer att göra med belöningssystemet!

Niiinis
Reply to  Elin
10 years ago

Du är så klok Elin! ❤️❤️

Tack & Kram

vadharsarahbakat
10 years ago

Jag håller delvis med inlägget du länkar. Om man nu applicerar beläningssytemet på ALLT barnen gör. I mitt jobb som nanny så hade vi belöningssystem på en sak, att sova utan blöja. För varje natt utan blöja fick de ett klistermärke. 7 klistermärken blev en ring-pop eller slushie. Så jag tror nog ändå på belöningssystemet, om man begränsar det. Man ska ju inte applicera det på allt.
Men sen känner även varje förälder/nanny/osv själv av vad som fungerar bäst för deras barn. Du vet vad som fungerar för din familj, där kommer alltid vara folk som har åsikter om det.
Jag kallades galen som gick till the mall med tre barn på 3,4&5 utan ”barnkoppel” på de… (En helt absurd tanke för mig, men något som vissa föräldrar/nannys anser helt livsviktiga)

Johanna
10 years ago

Jag tyckte ÄNDÅ att det verkar väldigt bra med ett sådant system. Det handlar väl mycket om att hela vardagen inte ska byggas på det!?

Min stora barn har ett schema som de följer varje dag. Det handlar om att plocka ur diskmaskinen, ge djuren mat, duk och lite annat. Ganska vanliga saker, men för att slippa bråk om vem som ska göra vad så funkar detta schema grymt bra. Samtidigt tjänar de sina pengar på detta sätt…

Självklart få de pengar ändå, men jag tycker ändå att ansvar ska belönas. Den belöningen sker när jag anser att det fungerar 🙂

Utöver det så har vi en väldigt bra komunikation mellan oss… Barnen är duktiga och hjälpsamma, men även käftiga och sura precis så som barn är 🙂

Säger som Elin ovan, lita på din egen magkänsla.

Kramkram

Nästa inlägg

Belöningssystem

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x