Ett inlägg om sömnproblem

JAG FICK EN FRÅGA:

20140208-124255.jpg

SVAR:

Tack! ❤️ Tänkte jag skulle svara på din fråga så fler får se, jag tror att vi är många som lider av sömnproblem till och från. Alltså såhär. Jag skulle aldrig klara det så bra om jag inte sov tidigt på kvällen. Vissa perioder har varit svåra då det varit flera nätter i rad med dålig sömn. De perioderna är ju jättejobbiga såklart. Jag blir trött, ledsen, uppgiven, får huvudvärk och andra fenomen med kroppen, har noll tålamod och så ska man prestera på jobb eller möten. Det känns jobbigt att andas, att ens tänka blir jobbigt. Det jag aldrig gör är att sova på dagen då. Skulle jag göra det så skulle jag förstöra några nätter till. Till slut är min kropp och hjärna så slut så den sover. Av att den är knockad typ. Det är räddning ett.

Min andra räddning är att jag tillåter mig att somna tidigt på kvällen. Så tillslut har jag ändrat dygnsrytm. Händer varje vinter. Ju mer jag stretar emot och försöker mixtra desto mer sömnproblem blir det. Så nu försöker jag lyssna på kroppen och gå och lägga mig i tid. En period somnade jag kl 17 men vaknade kl 12 på natten. Då var det riktigt jobbigt eftersom jag knappt hade något liv då. När ljuset kommer tillbaka brukar det börja bli en bättre dygnsrytm, som idag när jag somnade 21.30 och vaknade kl 6.

När jag sover som minst och ligger rejält efter på sömnkontot är mat verkligen viktigt. När kroppen är trött, slut och dränerad måste man fylla på med energi i form av bra och regelbunden mat. Gör jag det så funkar jag på något sätt ändå. Jag får in energin från maten. Jag dricker ju kaffe typ aldrig, så koffein och andra såna energikällor får jag ju inte in alls. Men jag tror att det är bra att använda rätt energikällor då. Inte dricka kaffe för att bli pigg utan ordentlig frukost, mellis , lunch, mellis, kvällsmat. Massor med grönsaker och bra råvaror. Jag känner tydligt hur mycket energi jag får av mat de dagar jag är trött. Helt galet faktiskt. Äter jag dåligt de dagar däremot är jag helt väck….

20140208-131920.jpg

Nu är det en månad sedan jag skaffade öronproppar. Jag hade ingen aning om att mycket av min sömnstörning berodde på ljud. Jag har alltid trott att jag inte blir berörd av det. Man fattar ju oftast inte vad det är man vaknar av mitt i natten. Milo låter mycket, minsta knyst har jag vaknat av. Men jag har inte fattat det då han låter korta tonstötar typ. Det var när Tony satt uppe och spelade spel några nätter som han märkte att jag vaknade av ALLT!

20140208-132518.jpg

Nästa grej som troligen hjälpt är järntabletter. De första jag testade hette Duroferon. Dom blev jag kass i magen av. Alltså rallykackig. Fick nya utskrivna men ville testa dessa mer naturliga först. Det är Hemofer från Apoteket. Vet ännu inte hur mitt järn ser ut men jag hoppas att det blivit bättre. Detta järn är inte lika ”starkt” som de som finns i riktiga järntabletter. Att ha lågt järnvärde som jag har kan leda till stora sömnproblem. Det konstiga var också att man inte märkte något på själva järnvärdet (HB) utan man måste ta ett feritinvärde för att kolla järndepåerna. Dom var åt h-e. Jag hade 4,2 och man ska ha mellan 10-100. Det kan ha varit en stor bov i mitt fall. Järnbrist ger depression (check), man blir blek (check), trött (check), får sämre ork (check, oro (check), irritation (check), magproblem (check), koncentrationssvårigheter (check), ledvärk (check), ångest (check), yrsel (check), huvudvärk (check), öronsus (check), hjärtklappning, (check) och man blir andfådd (check). Restless legs och myrkrypningar (hade ibland). Jag hade check på nästan samtliga! Dessutom läste jag mig till att ha mindre magsyra ofta leder till järnbrist. Jag har ätit protonpumpshämmare (magsyrahämmare) i över ett år. Så det var liksom klockren järnbrist på mig.

Nu har jag ätit järn i drygt en månad och jag sover bättre än någonsin. För mig tror jag det varit en kombo mellan öronproppar och järntabletter. Att reglera järn i kroppen tar tid och jag har säkert inte fått upp värdet helt ännu. Ska kolla det senare men jag tror jag är på god väg. Hörde att man kan testa sitt järn genom att dra hårt med nageln i handflatan. Blir strecket rosa/rött har man ingen järnbrist, blir strecket vitt har man brist. Detta ska man kanske inte ta så seriöst men förblir du vit i strecket eller lider av liknade symtom ska du nog kolla ditt järnvärde (OCH feritinvärde) hos din läkare

Det var lite om min sömnbrist. Hoppas att jag kanske kan hjälpa någon med min historia. Jag vågar fortfarande inte ropa hej då jag säkerligen blivit sömnstörd av att Milo sovit så dåligt sen han föddes och plötsligt kan börja sova dåligt igen. Tack och lov är det bättre det med Milos sömn. Häromnatten sov jag 7 timmar i sträck, det är ett helt galet rekord för att vara mig. Jaha…. Blev ett superlångt inlägg detta men som sagt, hoppas det hjälper någon.

Har du någonsin haft sömnproblem? Kanske har du det as we speak?

6
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
10 years ago

Vad skönt att se att man inte är ensam som sover med öronproppar. Jag är helt beroende. Det är så skönt att plugga in öronpropparna djupt i öronen när man går och lägger sig. Blir så tyst och skönt när propparna expanderar i öronen. Har jag inte propparna i öronen så ligger jag och stör mig på alla små ljud. Vaknar också väldigt lätt. Med öronproppar så somnar jag direkt och sover mycket djupare när jag vet att jag inte kommer att bli störd av ljud på hela natten. Öronproppar är helt underbart. Kan verkligen rekommendera alla att testa.

Ulrika
Ulrika
10 years ago

Hej! Sömnproblem är aldrig roligt. Jag har väl aldrig sovit mkt utan ca 5-6h per dygn, men efter jag har fått barn och efter att ett barn blev sjuk och kräver övervakning dygnet runt så sover jag nu stötvis 2-3h i sträck. Mitt problem är att jag aldrig somnar eftersom kroppen är inställd på att man strax ska upp. Tyvärr har jag fått lov att börja med insomningstabletter för att överhuvudtaget sova. Kroppen klarar mer än vad man tror men måste ge den alla förutsättningar man kan, just nu ligger jag minus på sömnkontot men ligger hyfsat bra till när det gäller kost o träning. Tack för din trevliga blogg, alltid lika roligt att läsa!

Marlene
10 years ago

Jag har en diagnostiserad sömnstörning, nämligen sömnapné. Å detta utan att vara överviktig, jag snarkar inte och jag sover 97% av tiden på mage. Alltså en av den mer mysko sorten och som förstås inte går att göra något åt. Men det är tydligen vanligare än man tror att man lider av just sömnapné och flera borde kolla upp det. Så att be husläkaren om en sömnutredning kan vara på sin plats för ganska många.

Jag kan inte få hjälp, men jag vet varför jag är trött och har större förståelse för min trötthet och det har andra också numera. Så jag tar en tupplur efter lunch utan dåligt samvete och mår så mycket bättre!

Siv
Siv
10 years ago

Hej ! jag har varit på alla apotek i Enköping och letat efter ”dina öronproppar” men finns inte den sorten! Nina var köpte du dina någonstans ?

Niiinis
Reply to  Siv
10 years ago

Köpte mina på apotek hjärtat. Kanske har dom tagit slut om det är fler som läst om tipset. 😉 Fråga dom om dom kommer in igen. Lycka till! ❤️

Lena
10 years ago

Jag har haft det lite då och då tills att den försvann helt, sov mellan 0-3 timmar natten dock ej i sträck. Det höll i sig i 2-3 månader fick ångest mådde skit, de trodde jag gått in i väggen & ville ge mig sömnpiller & lyckopiller 🙁 Men jag vägrade började gå flera timmar om dagen under sjukskrivningen & hade turen att klicka mig fram på nätet till en naturlig progesteronkräm tack Oprah. 🙂 tydligen kan kvinnors progesteron ställa till det för oss i alla åldrar jag har ju haft problem med PMS, började smörja & det tog 2 dagar sen sov jag och det var 10 månader sen & sover än & alla ”gå in i väggen” symptom bara försvann :))) Har gett tipset till fler som haft problemet som nu är bra hjälper mot PMS, klimakterie, svår mens,vid graviditet…nu kan jag tom sova fastän karln snarkar ”lycklig” pratade med en gynläkare om just progesteron & vad det kan ställa till det hur många har trott att de gått in i väggen & proppats full med mediciner när de haft hormonbristen….progesterall is the shit 🙂

Nästa inlägg

Sovmorgon och RELATION

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x