Bättre SJÄLVKÄNSLA!

20140209-173020.jpg

Idag knåpade jag ihop den här bilden. Den är sååå sann. Efter att ha gått i terapi i ett års tid så har jag faktiskt lärt mig otroligt mycket om mig själv. Jag är långt ifrån klar men jag är på god väg.

Jag har haft väldigt dålig självkänsla genom åren. Ni vet väl vad självkänsla är va?

Det här är självkänsla:

Självkänsla eller självuppfattning är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. Dålig självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra. God självkänsla är att veta vad man faktiskt går för. Att ha dålig och låg självkänsla kallas mindervärdeskomplex eller självförkastelse, vilket är mycket destruktivt för personen i livet.

Typ så! Min självkänsla handlande väldigt mycket om att vara omtyckt av alla. Att vara alla till lags. Att göra så som jag trodde att alla andra ville att jag skulle göra eller vara som jag trodde alla ville jag skulle vara. Det som händer då är att man sakta bryter ner sin självkänsla. Till slut vet man inte längre vem man är. Eller vad man tycker om. Eller vad man står för. Man bara är en produkt av något som andra förväntar sig. Att länge trycka ner sin självkänsla gör att man blir vilsen och till slut tampas med en herrans massa ångesttillstånd. Där har ni mig.

Förra året tog jag tag i det här. Det har varit en jäkla resa hittills. Otroligt jobbig men jag har äntligen börjat lära känna mig själv. Vem jag är. Vad jag står för. Jag är långt ifrån i mål, kanske kommer man aldrig i mål men jag har lärt mig otroligt mycket om att tro på mig och min själ. Det jag känner, det känner JAG. Det jag kan, det kan JAG. Det jag tycker, det tycker JAG. Sedan måste man bara lita på sig själv. För precis som Marilyn sa…… Vem ska tro på dig om du själv inte tror på dig. Med detta följer också respekt. Respekterar du inte dig själv, dina tankar och dina värderingar så gör ingen annan det heller.

20140209-175019.jpg

1) DU ÄR BRA!

Att ha dålig självkänsla innebär ofta en känsla av att inte duga. Då suktar man istället efter beröm, bekräftelse och att bli sedd. Man överpresterar gärna och söker efter någons gunst. Ställ dig framför en spegel och säg: ”Du är bra precis som du är, du duger precis som du är. Du är värdefull för många.” Att dagligen säga det här till sig själv hjälper faktiskt.

20140209-175554.jpg

Själv har jag faktiskt denna tavlan vid min spegel och tittar på den varje dag.

2) TÄNK POSITIVT OM DIG SJÄLV!

Att ständigt ha tankar som att man är ful, tjock, inte kan något eller att man är värdelös gör till slut att man känner det så. Här måste man försöka bryta spiralen av onda tankar om sig själv. Du kan faktiskt styra dina tankar om dig själv. Det du ska göra är att ställa dig frågan ”Stämmer det verkligen att jag är helt värdelös?” och sedan om det verkligen hjälper dig att tänka så? Hjälper det dig på något sätt att tänka nedlåtande om dig själv? Man måste alltså rannsaka det helt ärligt, alla gånger så kommer du inse att du inte alls är så dålig som du faktiskt tänker om dig själv.

3) TA EMOT KOMPLIMANGER!

Om och när någon säger något snällt till dig, TA ÅT DIG! Tänk att den personen säger det för att den personen tycker det, varför säger man annars en komplimang? Lär dig suga in allt som är bra om dig själv. Säg TACK!

4) GÖR SLUT MED ENERGISUGARE!

Om du har någon i ditt liv som suger din energi. , som sällan ger dig något alls i energiväg så ska du få bort det ur ditt liv. Även om det handlar om släktingar och liknande. Det kan vara svårt att göra slut om det är en nära anhörig men man kan kanske tidsbegränsa umgänget eller säga rakt ut hur det känns. Livet är för kort för att låta någon suga ur dig det viktigaste du har, din energi (din självkänsla). Så länge du fortsätter låta någon suga ur dig så kommer du aldrig hitta en harmoni med dig själv. Ingen tackar dig för att du låter din energi lämna dig. Var hellre ärlig och försök lösa situationen, går inte det så ska du försöka vara så lite som möjligt med vederbörande person. Det är ditt liv, din energi och alla tar ansvar för sitt eget flow.

5) DU KLARAR DET!

Om du som mig är väldigt rädd för många saker kan man försöka pressa sig själv. När man väl gör något som skrämt en en längre tid växer du otroligt mycket av det. Om du t ex är
livrädd för att tala inför andra ska du utsätta dig för det i någon form.
Det är fantastiskt hur känslan efteråt känns och den kommer garanterat att bygga på din självkänsla.

Sist men inte minst får man inte ha bråttom med självkänsla. Känn dig inte misslyckad om det kommer bakslag eller om det tar tid. Att bygga upp sin självkänsla tar tid. Det handlar så mycket om hur du väljer att tänka och agera. Jag är i alla fall på väg och det känns fantastiskt! ❤️

11
Subscribe
Notify of
guest

7 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annica
Annica
10 years ago

Tänkvärt. Tack för peppen! ❤
Fortsätt att vara den härliga Nina som du är.

Linn
Linn
10 years ago

Precis vad jag behövde höra just nu, så TACK!
Tack också för en jättebra blogg i övrigt! 🙂
Kram

PS: Tycker du är otroligt duktig på att sminka ögon också, så dig hade jag gärna haft som min personliga sminkös;)

Kamilla
Kamilla
10 years ago

Tack för ditt delande… Känner igen mig!! Jobbar oxå på detta!! Och det blir bättre

ullis
ullis
10 years ago

Tack. Det var den spark i baken som jag behövde för att ta tillbaka mitt liv. Skönt att inte vara ensam.

Marie
Marie
10 years ago

Tack!
Precis vad jag behövde höra. Vet att min självkänsla är usel och att jag måste jobba med det. Påminn mig gärna fler gånger. 😉

akleja
akleja
10 years ago

Det här var så bra skrivet Nina!
Är det KBT du går? och är du nöjd?

Ulrica
Ulrica
10 years ago

Vilka fina peppingtips! Om du vill, berätta gärna lite mer om din personliga utveckling. Tycker det är jättespännande. Jag brukar försöka gå på föreläsningar för att få inspiration och läsa lite böcker. Har tänkte flera gånger ta tag i att gå på en personlig utveckling med en coach, men drar mig lite för att ta tag i det… Kostar en del och kanske är jag också rädd för vad som ska komma fram?!

Vore jätteintressant att höra lite mer om din väg och hur du fattade beslutet. Tar gärna emot dina goda råd.

Fortsätt blogga i samma anda – du inspirerar oss på alla vis!

Nästa inlägg

Så gick det att övervinna min BADHUS fobi!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x