ANNONS

Midsommargott VIKTVÄKTARRECEPT

/

Midsommargottis

Håller du på och planerar för fullt!? Silltårtor, nubbe, jordgubbstårta och midsommarkrans? Vilken klänning ska jag ha? Ska jag ha klänning? Gummistövlar eller klackar?

Fy farao, snart är det verkligen midsommar. Var tar som sagt tiden vägen? På fredag smäller det. Vi är inbjudna till Marias karl Andreas i Ljungby så vi ska faktiskt sätta oss i bilen på torsdagkväll och åka ner till Småland. Ska bli så kul och träffa lite nytt folk och faktiskt bara åka bort från allting för ett par dagar.

Vi tar med oss det vi ska dricka och grilla, sedan tänkte jag baka och bjucka på mitt goda focacciabröd. Passar urbra till midsommar! Här nedan tänkte jag tipsa om lite godsaker till midsommar… även för dig som viktväktar. Här har jag stolpat upp 3 underbart goda klassiker till midsommarbordet. Att äta med kontroll som det brukar heta. Jag kommer nog inte räkna men har jag ett recept som jag vet är utformat efter viktväktarna så använder jag gärna det. Ungefär så funkar jag på högtider. 🙂

recept_focaccia_viktväktarna

Focacciabröd 2 st, 10 portioner/st. 3 pp/portion.

2 runda focaccia

25 g jäst
3 dl vatten
1/2dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
ca 8 dl vetemjöl
100 gr fetaost
1/2 pkt cocktailtomater
1 msk rosmarin

1) Smula jästen i en bunke eller köksassistent och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2) Tillsätt lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter, arbetar du i maskin så kör du den något kortare tid.
3) Jäs degen täckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.
4) Sätt ugnen på 225 grader.
5) Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar. Knåda sedan och forma till plattor. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka.
6) Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i ca 30 minuter.
7) Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt, rosmarin, fetaost i bitar och kocktailtomater.
8) Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

viktväktarrecept_paj_midsommar

Midsommarpaj, 10 portioner – 8PP/portion

Här har du något för en sån som mig. Detta är nämligen en midsommarpaj á la Viktväktarna. Perfekt för midsommarlunchen eller varför inte som tillbehör till kvällens midsommarmiddag.

Midsommarpaj, 10 personer.

100 g flytande margarin
100 g Keso 1,5%
3 1/2 dl Vetemjöl
2 st lökar gula
2 st lökar röda
2 flytande margarin
6 st kokta färskpotatisar
200 g konserverad matjessill
1 msk Dill
2 st Ägg
2 dl Gräddfil
1 dl Ost riven max 17%
1 knippeGräslök

Gör såhär:
Blanda samman margarin, keso och mjöl till en smidig deg. Låt vila i kyl ca 30 min. Tryck ut degen i en pajform och nagga kanterna. Förgrädda i ugn 200° ca 10 min. Stek löken i margarin. Skiva potatisen i tunna skivor. Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar. Fördela lök, potatis och sill i pajskalet, klipp över dill. Vispa samman ägg, gräddfil och ost, häll det över fyllningen. Grädda pajen i ugn 200° ca 25 min. Garnera med rödlök, gräslök och dill.

viktväktarrecept_jordgubbstårta

Jordgubbstårta, 12 portioner – 4PP/portion

4 st Ägg
1 1/4 dl Socker
3/4 dl Vetemjöl
3/4 dl Potatismjöl
1/2 tsk Bakpulver
20 dl Jordgubbar
1/2 dl Vaniljvisp 12% (ovispad)
2 1/2 dl Mellangrädde 27% ovispad
1 msk Citronmeliss
1 tsk Florsocker

Gör såhär:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det. Häll upp smeten i en smord, bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i ugn 175 grader ca 40 minuter. Ta ut kakan och stjälp upp den och låt den svalna. Dela den i 2 bottnar. Mosa 1 liter jordgubbar och blanda med vispad vaniljvisp och bred på en botten. Lägg på den andra botten. Bred/spritsa på vispad grädde, lägg på jordgubbar och stick ner några blad citronmeliss. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Den här tårtan är verkligen urgod!

3
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00