Hemmagjort SMÖR

 

 

Eftersom jag verkar vara vĂ€rldens yngsta gumman…

….sĂ„ slog jag slag i saken idag och gjorde egen smör. Ja alltsĂ„, det var inte sĂ„ att jag kĂ€nde att ”Nej, nu ska jag minsann göra smör.” NĂ€r inte direkt, vi hade ingen hemma och tre hungriga ungar som vill ha sina morgonmackor. TĂ€nkte att nu ska jag vĂ€l Ă€ndĂ„ försöka sĂ„ fĂ„r vi se hur det blir?

Men excuse me and hello go damn it! Det Ă€r ju PLÄTTLÄTT! Alla kan göra egen smör och skitgott Ă€r det ocksĂ„. Det var helt bisarrt men det blev verkligen smör. Riktigt smör som jag kunde bre pĂ„ smörgĂ„sen. Wawawawiiiiii! 🙂 KĂ€nner mig som vĂ€rsta”ystarmorsan” frĂ„n 1800 kallt.

Ska förklara hur jag gjorde sÄ kan du ocksÄ göra egen.

20140714-214649-78409041.jpg

Först sÄ hÀller du i grÀdde, jag hade i ungefÀr 2,5 dl. Men ska du göra lite sÄ det rÀcker ett litet tag sÄ rekommenderar jag att göra pÄ  minst 5 dl. Vill du ha sÄ mycket som i en stor Bregott (600 g) gÄr det Ät 9 dl grÀdde.

HÀllde det i min köksmaskin och lÀt det vispa pÄ högsta hastigheten.

 

20140714-213851-77931211.jpg

Precis innan detta hÀnde sÄ var det seeeeeegt. FrÄn att grÀdden blir fÀrdigvispad till att den börjar slÀppa vÀtska sÄ tar det ett tag. Först hÀnder ingenting, sen hÀnder allting. Det bara skvÀtter i maskinen. Kikade ner i den dÄ och dÄ var det FULLT av vÀtska lÀngst ner som jag hÀllde ut. I detta skede sÄ hÀller du i ca 1 tsk salt (till 5 dl). Vispade sedan lite till för att slÀppa ut den sista vÀtskan. Vispade  lite till sÄ att det till slut var en klump med smör i min bunke. La den i en behÄllare. HÄller upp till en vecka ungefÀr sÀger dom, men jag kan tÀnka mig att det hÄller lÀngre om det omsluts av ett lock och förvaras i kylen, ja som det mesta annat.

Tips: Vill du göra smöret mjukare sÄ ha i ett par tsk med rapsolja.

Tips 2: AnvÀnd kÀrnmjölken som blir över till att t ex baka med, gott till brödbak.

20140714-213850-77930172.jpg

 

2 rÄn med smör pÄ blev det hÀr. Mest för att visa att det gÄr finfint att breda ut smöret ocksÄ. Det blir ju lite hÄrt i kylen men tar man bara ut den en stund innan frukost sÄ Àr det perfekt.

Jag tÀnker att man kan smaksÀtta smöret lite hur som helst. TÀnk dig lite torkad dill i nÀr smöret anvÀnds pÄ midsommar. Eller lite torkade örter till baguetten. Finns massor med sÀtt ju! Men som sagt, detta var löjligt enkelt och nÄgot jag sÀkert kommer göra mer av.

NĂ€, nu Ă€r det sent för den hĂ€r tanten! Dags att inta soffhörnet! 🙂

 

Gilla gÀrna receptet genom att klicka i hjÀrtat till höger under bilden, dÄ blir jag glad! 

Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gĂ€rna pĂ„ Bloglovin sĂ„ du inte missar nĂ„gra inlĂ€gg HÄR

Kram Nina

270
Subscribe
Notify of
guest

12 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evelina
11 years ago

Gumma eller ej, det dÀr mÄste testas =)
LĂ€t ju hel skoj!!
Egen vitlökssmör vore nÄt, gött att ha till grillat.

Evelina
11 years ago

Gumma eller ej, det dÀr mÄste testas =)
LĂ€t ju hel skoj!!
Egen vitlökssmör vore nÄt, gött att ha till grillat.

madde
madde
11 years ago

ha i en liten skvĂ€tt med rapsolja sĂ„ blir det inte sĂ„ hĂ„rt 🙂

madde
madde
11 years ago

ha i en liten skvĂ€tt med rapsolja sĂ„ blir det inte sĂ„ hĂ„rt 🙂

Åsa
Åsa
11 years ago

Tja tanten! 😉 Äntligen kĂ€nns det som att jag har tid att kommentera (lite lĂ€nge sen nu sorry!). Först grattis bĂ„de till egna sidan – kul!! – den Ă€r verkligen fin!! Och till lĂ€genheten ocksĂ„! Fattar att allt varit jobbigt men beundrar verkligen hur du Ă€ndĂ„ gĂ„r vidare och accepterar situationen.

SpĂ€nnande med smöret, blir jĂ€ttesugen pĂ„ att testa (kul för barnen!). Tror du det gĂ„r att ha salt i eller smĂ€lter det dĂ„? Undrar ocksĂ„ om du testat att koka riktig clotted cream? Funderar pĂ„ det nĂ€mligen… Ha en fin tisdag med förhoppningsvis bĂ€ttre vĂ€der! (Psst… Sminktips eller produkter Ă€r kul tycker iaf jag… :-)) Godnatt frĂ„n en annan tant! 🙂

Åsa
Åsa
11 years ago

Tja tanten! 😉 Äntligen kĂ€nns det som att jag har tid att kommentera (lite lĂ€nge sen nu sorry!). Först grattis bĂ„de till egna sidan – kul!! – den Ă€r verkligen fin!! Och till lĂ€genheten ocksĂ„! Fattar att allt varit jobbigt men beundrar verkligen hur du Ă€ndĂ„ gĂ„r vidare och accepterar situationen.

SpĂ€nnande med smöret, blir jĂ€ttesugen pĂ„ att testa (kul för barnen!). Tror du det gĂ„r att ha salt i eller smĂ€lter det dĂ„? Undrar ocksĂ„ om du testat att koka riktig clotted cream? Funderar pĂ„ det nĂ€mligen… Ha en fin tisdag med förhoppningsvis bĂ€ttre vĂ€der! (Psst… Sminktips eller produkter Ă€r kul tycker iaf jag… :-)) Godnatt frĂ„n en annan tant! 🙂

Ann -Christine
Ann -Christine
3 years ago

KÀrnmjölken förtjÀnar ett bÀttre öde! SÄldes förr pÄ mejeriet som en syrligt lÀskande dryck. Den anvÀndes ocksÄ till brödbak. Synd att bara hÀlla ut!

niiinis
niiinis
Reply to  Ann -Christine
3 years ago

Ja det Ă€r sant! Man kan gott och vĂ€l anvĂ€nda det till att baka med sen. đŸ„°

Ninni
Ninni
3 years ago

Hej! Av nÄgon anledning tvÀtta min mormor smöret i kallvatten.Trycker sen ut vattnet med tex.baksidan pÄ en sked.sen saltet.
Brukar göra det med skolbarn innan hembygdsdagar.TyvĂ€rr inte med smörkĂ€rna som mormor. Ha det!👍

Ami
Ami
3 years ago

Och det bÀsta av allt Àr att det hÀr kan du med fördel göra med grÀdde som börjat bli sur.

niiinis
niiinis
Reply to  Ami
3 years ago

❀

Kina
Kina
3 years ago

Hej, jag Ă€r en tant🙃 som hade en mormor som alltid gjorde smör. Hon lĂ€rde mig att det var viktigt att tvĂ€tta smörklumpen tills vattnet blev klart. Blir bĂ€ttre hĂ„llbarhet och smakar mindre grĂ€ddigt. Efter tvĂ€ttningen har du i saltet. Funkar dom du gör ocksĂ„ men det ”gamla” sĂ€ttet Ă€r sĂ„. Tack för din inspiration đŸ„°

NÀsta inlÀgg

Oflyt!

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x