Hemmagjort SMÖR

 

 

Eftersom jag verkar vara världens yngsta gumman…

….så slog jag slag i saken idag och gjorde egen smör. Ja alltså, det var inte så att jag kände att ”Nej, nu ska jag minsann göra smör.” När inte direkt, vi hade ingen hemma och tre hungriga ungar som vill ha sina morgonmackor. Tänkte att nu ska jag väl ändå försöka så får vi se hur det blir?

Men excuse me and hello go damn it! Det är ju PLÄTTLÄTT! Alla kan göra egen smör och skitgott är det också. Det var helt bisarrt men det blev verkligen smör. Riktigt smör som jag kunde bre på smörgåsen. Wawawawiiiiii! 🙂 Känner mig som värsta”ystarmorsan” från 1800 kallt.

Ska förklara hur jag gjorde så kan du också göra egen.

20140714-214649-78409041.jpg

Först så häller du i grädde, jag hade i ungefär 2,5 dl. Men ska du göra lite så det räcker ett litet tag så rekommenderar jag att göra på  minst 5 dl. Vill du ha så mycket som i en stor Bregott (600 g) går det åt 9 dl grädde.

Hällde det i min köksmaskin och lät det vispa på högsta hastigheten.

 

20140714-213851-77931211.jpg

Precis innan detta hände så var det seeeeeegt. Från att grädden blir färdigvispad till att den börjar släppa vätska så tar det ett tag. Först händer ingenting, sen händer allting. Det bara skvätter i maskinen. Kikade ner i den då och då var det FULLT av vätska längst ner som jag hällde ut. I detta skede så häller du i ca 1 tsk salt (till 5 dl). Vispade sedan lite till för att släppa ut den sista vätskan. Vispade  lite till så att det till slut var en klump med smör i min bunke. La den i en behållare. Håller upp till en vecka ungefär säger dom, men jag kan tänka mig att det håller längre om det omsluts av ett lock och förvaras i kylen, ja som det mesta annat.

Tips: Vill du göra smöret mjukare så ha i ett par tsk med rapsolja.

Tips 2: Använd kärnmjölken som blir över till att t ex baka med, gott till brödbak.

20140714-213850-77930172.jpg

 

2 rån med smör på blev det här. Mest för att visa att det går finfint att breda ut smöret också. Det blir ju lite hårt i kylen men tar man bara ut den en stund innan frukost så är det perfekt.

Jag tänker att man kan smaksätta smöret lite hur som helst. Tänk dig lite torkad dill i när smöret används på midsommar. Eller lite torkade örter till baguetten. Finns massor med sätt ju! Men som sagt, detta var löjligt enkelt och något jag säkert kommer göra mer av.

Nä, nu är det sent för den här tanten! Dags att inta soffhörnet! 🙂

 

Gilla gärna receptet genom att klicka i hjärtat till höger under bilden, då blir jag glad! 

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kram Nina

270
Subscribe
Notify of
guest

12 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evelina
9 years ago

Gumma eller ej, det där måste testas =)
Lät ju hel skoj!!
Egen vitlökssmör vore nåt, gött att ha till grillat.

Evelina
9 years ago

Gumma eller ej, det där måste testas =)
Lät ju hel skoj!!
Egen vitlökssmör vore nåt, gött att ha till grillat.

madde
madde
9 years ago

ha i en liten skvätt med rapsolja så blir det inte så hårt 🙂

madde
madde
9 years ago

ha i en liten skvätt med rapsolja så blir det inte så hårt 🙂

Åsa
Åsa
9 years ago

Tja tanten! 😉 Äntligen känns det som att jag har tid att kommentera (lite länge sen nu sorry!). Först grattis både till egna sidan – kul!! – den är verkligen fin!! Och till lägenheten också! Fattar att allt varit jobbigt men beundrar verkligen hur du ändå går vidare och accepterar situationen.

Spännande med smöret, blir jättesugen på att testa (kul för barnen!). Tror du det går att ha salt i eller smälter det då? Undrar också om du testat att koka riktig clotted cream? Funderar på det nämligen… Ha en fin tisdag med förhoppningsvis bättre väder! (Psst… Sminktips eller produkter är kul tycker iaf jag… :-)) Godnatt från en annan tant! 🙂

Åsa
Åsa
9 years ago

Tja tanten! 😉 Äntligen känns det som att jag har tid att kommentera (lite länge sen nu sorry!). Först grattis både till egna sidan – kul!! – den är verkligen fin!! Och till lägenheten också! Fattar att allt varit jobbigt men beundrar verkligen hur du ändå går vidare och accepterar situationen.

Spännande med smöret, blir jättesugen på att testa (kul för barnen!). Tror du det går att ha salt i eller smälter det då? Undrar också om du testat att koka riktig clotted cream? Funderar på det nämligen… Ha en fin tisdag med förhoppningsvis bättre väder! (Psst… Sminktips eller produkter är kul tycker iaf jag… :-)) Godnatt från en annan tant! 🙂

Ann -Christine
Ann -Christine
1 year ago

Kärnmjölken förtjänar ett bättre öde! Såldes förr på mejeriet som en syrligt läskande dryck. Den användes också till brödbak. Synd att bara hälla ut!

niiinis
niiinis
Reply to  Ann -Christine
1 year ago

Ja det är sant! Man kan gott och väl använda det till att baka med sen. 🥰

Ninni
Ninni
1 year ago

Hej! Av någon anledning tvätta min mormor smöret i kallvatten.Trycker sen ut vattnet med tex.baksidan på en sked.sen saltet.
Brukar göra det med skolbarn innan hembygdsdagar.Tyvärr inte med smörkärna som mormor. Ha det!👍

Ami
Ami
1 year ago

Och det bästa av allt är att det här kan du med fördel göra med grädde som börjat bli sur.

niiinis
niiinis
Reply to  Ami
1 year ago

❤️

Kina
Kina
1 year ago

Hej, jag är en tant🙃 som hade en mormor som alltid gjorde smör. Hon lärde mig att det var viktigt att tvätta smörklumpen tills vattnet blev klart. Blir bättre hållbarhet och smakar mindre gräddigt. Efter tvättningen har du i saltet. Funkar dom du gör också men det ”gamla” sättet är så. Tack för din inspiration 🥰

Nästa inlägg

Oflyt!

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x