ANNONS

Hemmagjort SMÖR

/

Eftersom jag verkar vara världens yngsta gumman…

….så slog jag slag i saken idag och gjorde egen smör. Ja alltså, det var inte så att jag kände att ”Nej, nu ska jag minsann göra smör.” När inte direkt, vi hade ingen hemma och tre hungriga ungar som vill ha sina morgonmackor. Tänkte att nu ska jag väl ändå försöka så får vi se hur det blir?

Men excuse me and hello go damn it! Det är ju PLÄTTLÄTT! Alla kan göra egen smör och skitgott är det också. Det var helt bisarrt men det blev verkligen smör. Riktigt smör som jag kunde bre på smörgåsen. Wawawawiiiiii! 🙂 Känner mig som värsta”ystarmorsan” från 1800 kallt.

Ska förklara hur jag gjorde så kan du också göra egen.

20140714-214649-78409041.jpg

Först så häller du i grädde, jag hade i ungefär 2,5 dl. Men ska du göra lite så det räcker ett litet tag så rekommenderar jag att göra på  minst 5 dl. Hällde i det i min köksmaskin och lät det vispa på högsta hastigheten.

20140714-213851-77931211.jpg

Precis innan detta hände så var det seeeeeegt. Från att grädden blir färdigvispad till att den börjar släppa vätska så tar det ett tag. Först händer ingenting, sen händer allting. Det bara skvätter i maskinen. Kikade ner i den då och då var det FULLT av vätska längst ner som jag hällde ut. I detta skede så häller du i ca 1 tsk salt (till 5 dl). Vispade sedan lite till för att släppa ut den sista vätskan. Vispade  lite till så att det till slut var en klump med smör i min bunke. La den i en behållare. Håller upp till en vecka ungefär.

20140714-213850-77930172.jpg

2 rån med smör på blev det här. Mest för att visa att det går finfint att breda ut smöret också. Det blir ju lite hårt i kylen men tar man bara ut den en stund innan frukost så är det perfekt.

Jag tänker att man kan smaksätta smöret lite hur som helst. Tänk dig lite torkad dill i när smöret används på midsommar. Eller lite torkade örter till baguetten. Finns massor med sätt ju! Men som sagt, detta var löjligt enkelt och något jag säkert kommer göra mer av.

Nä, nu är det sent för den här tanten! Dags att inta soffhörnet! 🙂

6
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00