Kristallsjukan

Får många frågor om kristallsjukan.

Tänkte jag skulle skriva lite om det, kan ju hjälpa någon som är i samma situation.

Första gången jag fick det var när jag och stora barnens pappa separerade. Det var en oerhörd press och stress och vi mådde båda väldigt dåligt. Vi åkte på den inplanerade semestern till Finland tillsammans och en morgon, hemma hos mormor, gick jag upp från sängen. Pang sa det så snurrade världen som i en karusell. Det var vidrigt och jag kunde omöjligt stå rakt upp. Gick och höll mig i väggarna den dagen. Dagen efter tyckte mamma vi skulle åka till akuten vilket vi gjorde. Snabbt konstaterade läkaren att jag led av tillfällig lägesyrsel eller kristallsjukan. Alla har kristaller i öronen som ligger lösa, vid kristallsjukan fastnar de i örats båggångar och gör så att vi trot att vi är helvetes yra. För att råda bot på kristallsjukan finns det olika övningar att göra. Förr har jag alltid gjort dessa:

20140718-111807-40687369.jpg

Dessa har funkat ibland. Läkaren jag träffade i förra veckan sa att det bästa är att tvinga fram dessa yrselattacker för att bli bra fort. Alltså manipulera. I veckan hittade jag ju andra övningar som jag gjorde. Man ska veta vilket öra dom sitter i och jag vet det genom den sidan jag INTE kan ligga på. Som nu sist så var det vänster öra.

De övningar jag körde nu sist finns att hitta på denna sidan. Dom hjälpte på EN GÅNG! Jag var bara lite vimmelkantig en dag efter…. Så nu har jag bara yrseln som orsakas av min nacke kvar och dom kan jag typ ”stretcha bort”.

Kristallsjukan sägs triggas igång av stress vilket stämmer perfekt på mig. Det är också vanligt på kvinnor över 40. Jag fick mina i 30 årsåldern. Har haft det till och från i 11 år nu… 🙁 Hoppas att Du blir hjälpt av dessa övningar. Annars kan man boka tid hos öron näsa hals som är duktiga på att göra manipulationsövningar mot kristaller. En bra sjukgymnast kan också hjälpa till med det.

Vidrigt hittepå detta säger jag! Tur att det finns hjälp att få! ❤️

UPPDATERAT:

Jag får in många besökare på detta inlägg och vill tillägga att man numera kan uppsöka sjukgymnast eller öron/näsa/hals för att få hjälp att förflytta kristallerna till dess rätta plats med huvudrörelser somNde hjälper en med!

8
Subscribe
Notify of
guest

7 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paula´s Blogg
9 years ago

Jag har också ”kristallsjuka” Blää, inte alls kul…

Kram

Fru P
9 years ago

Varje morgon lägger jag mig raklång på rygg i sängen, med huvudet utanför (så det hänger nedåt utanför sängkanten). Då tuppar jag nästan av pga yrseln. Sedan ligger jag där och vrider huvudet långsamt åt båda sidor. Tills allt släppt. Sedan gör jag om det igen och igen.

Försöker även att stretcha nacken varje morgon innan jag går upp. Ty spänningar i nacken kan ju åstadkomma yrsel också.

Mindre yrsel åt folket, tack.

Lotta
Lotta
8 years ago

Jag hade mindre yrselattacker för 2-3 år sedan. Men igår fick jag kraftiga yrselattacker 5-6 stycken och spydde 3 ggr. Detta skedde på förmiddagen. Efter lite sömn så kände jag mig ganska ok men på kvällen kom attackerna tillbaka. Då gick jag och la mig och sov attackfri hela natten och även på morgonen. Jag försökte sitta upp och slänga mig åt sidorna som min öronläkare visat mig. Men då fick jag ännu fler yrselattacker och de är jättehemska. Är det en gammal metod? Hjälper de andra två bättre och fortare? Nu försöker jag sitta still med huvudet tills jag ska besöka öronläkaren i eftermiddag. Detta är verkligen jätteotäckt. Finns det något man kan göra för att förebygga detta?

Bengt
Bengt
8 years ago

Jag fick detta första gången ifjol. Nu har jag under cirka 2 veckors tid av och till fått tillbaka detta. När jag fick det i fjol mådde jag aldrig illa. Det har jag gjort nu, även om jag hållit tillbaka så att jag inte spytt. Infernaliskt obehagligt och rädslan att det ska vara något annat finns hela tiden. Tror inte att det finns något 100 %-ig botemedel. Just nu är jag symtomfri efter att det plågat mig under två timmar strax innan.

Anita
Anita
8 years ago

Jag tror jag har fått denna kristallsjuka. Jag har inte fått det konstaterat av någon läkare men jag har läst om det på nätet. Jag har märkt att när jag vrider huvudet åt höger känns det extra mycket och när jag böjer huvudet djupt ner. Jag mår inte illa utan salongs nästan hela tiden lite åksjuka. Kan en läkare se det om dom tittar i öronen?
Funkar åksjuketabletter mån tro?

Caroline Olsson
Caroline Olsson
7 years ago

Ligger här i sängen nu. Tar mej inte upp, har ringt 1177 så jag ska kontakta vcentralen kl 8. Känns som jag åkt världens bergodalbana.
Så himla obehagligt…

Monica
Monica
7 years ago

Tänker gå till min utmärkte kiropraktor på måndag. Har legat pall i 2 dagar och mått uruselt. Tycker det stämmer med att stress framkallar yrseln, har haft en tuff sommar och nu kommer notan… Måste hålla borta spänningar i nacke och axlar.

Nästa inlägg

Godmorgon nya lägenhet!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x