Samsova?

IMG_5605.PNG

Samsover ni?

Jag läste denna artikel i UNT. Malin Alfv’en har fått tycka till angående samsovning. Eller det här med att barnet kommer tassande på natten. Enligt Malin ska barnen få närhet om det är det de behöver och vill ha.

Så har vi också alltid levt. Jag har aldrig nekat barnen att sova hos mig. En av de stora barnen sov hos mig till han var 10. Sen blev det typ ohållbart och jag kände att det hade blivit en ovana och inget han egentligen behövde. Vi kom sedan överens om att han skulle sova i sin egen säng…. ibland kom han på natten och då bäddade jag på golvet bredvid mig. Nu har vi en femåring som har ”peppar peppar” sovit ganska så bra en period. Han kommer sällan till oss på natten och sover faktiskt gärna i sin egen säng. Han har en 120 cm bred säng så han kan ligga på tvären i den också. På morgonen kryper han ner mellan oss.

.

Jag minns själv hur viktigt det var att få gå till mamma och pappa när man vaknade på natten och var rädd eller orolig. Fifan, man kunde vara så rädd så man nästan kissade på sig av både mörker och påhittade monster. Åh den här tiden….när dom är små är så kort. I ett nafs har dom blivit pre-tonåringar som tycker morsan och farsan är pinsamma och jobbiga. Då står man där och tänker på de nätter man haft sängen full av kids och genuint saknar den tiden.

.

Jag kommer aldrig glömma när jag skulle försöka få ett av barnen att sova i sin egen säng. Han vägrade nämligen och hade alltid gjort. Ung & osäker tänkte jag att jag skulle testa 5 minutersmetoden. Ungen gallskrek sig blå i sin spjälsäng och jag satt på golvet utanför och fultjurade så snoret sprutade. In och göra om ritualen. Han klamrade sig fast i mig i panik och jag tog loss honom, la honom i sin säng och gick ut. Å SOM HAN SKREK! Jag stod ut i 20 minuter sen var det färdigt. Jag gick in, hämtade den storgråtande ungen och sa högt för mig själv: ÅT HELVETE MED ALLA JÄVLA METODER!!! DET HÄR ÄR FAN EMOT ALLA NATURLAGAR!!! Jag grät och han grät. Det gick åt helsicke med det där. Satte mig i soffan och lät honom somna hos mig, det tog 1 minut. Bestämde mig där och så att jag ALDRIG mer skulle köra nån jefla 5
minutersmetod. Jag var fel sorts mamma att klara det.

.

Sen kom Milo. Han testade oss som föräldrar BIG TIME! Holy HELL! Han sov sin första hela natt som 4 åring. Vi provade allt med honom – dock inte 5 minuters metoden. Över min döda kropp. Däremot sova hela natten kuren och sånt. Men vi fixade inte göra det heller enligt reglerna tror jag eftersom det funkade sådär. Så vi har låtit honom sova fritt. Hur han vill. Med oss, i sin säng….whatever. Bara han sovit. När man inte sovit ordentligt på flera år skiter man i allt! Man är glad för de timmar man får liksom. Skulle han velat ligga på mig medan halva min kropp skulle ligga utanför sängen så hade han fått det också.

.

Det här är inte alltid så lätt! Men jag tror att alla mammor och pappor försöker hitta en metod som passar dom bäst.

0
Subscribe
Notify of
guest

5 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Svahnholmen
Svahnholmen
9 years ago

Kloka tankar Nina

EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX
9 years ago

Vi har haft perioder när sonen kommit in till oss. Nu har det blivit så att när han vaknar mitt i natten och går på toa så slinker han in till oss. Oftast är han så försiktig så jag märker inte ens att han kommer. Sen är det sambon som får varmt och svettigt barn nära sig. Tycker ändå det är rätt mysigt. Vi får se om han tänker fortsätta såhär länge till, ju längre han ligger kvar hos oss desto längre får lillebror ligga i spjälis så han inte kan komma ur *s*, närå… lillebror sover hela nätterna. Men jag gissar att när han väl får en riktig säng så kommer nog han också rännande. Mys.

niiinis
niiinis

Ja är det så så blir ju inte du störd i alla fall. 😉 Jag tycker också det är mysigt när Milo sover mellan oss då det händer så himla sällan. ❤️

Celie
Celie
9 years ago

Den där fem minutersmetoden fick jag höra om i samma veva mitt äldsta barn föddes. Jag testade den aldrig!! Har läst en del negativt om den nu ett par år senare. Hur barnet kan stänga in sina känslor, sluta gråta när man är rädd, för varför ska man gråta om ingen kommer! Nej fy fan, starkt att du gick på dina egna känslor. Jag är likadan som mamma. Ingen vet bättre än mig vad mina barn behöver.
Än sålänge sover dom i egna sängar, men börjar dom springa in hos oss ska dom såklart få sova mellan oss.

Kommer ihåg en varm natt denna sommar, 3 åring tassar in i vårt sovrum och vill krypa in under mitt täcke, jag trodde klockan var runt 5-6 på morgonen. Lyfte upp honom och vi båda somnade om och hade en supermysig natt. På morgonen frågade pappan hur länge sonen sovit hos oss, han hade vaknat till mitt i natten när han kom in. Jag hade ingen aning och inte gjorde det oss något heller. Så himla mysigt. Det här var första och ända gången so far som det hände och ja, jag kommer göra samma sak om och om igen om jag måste :-)!

Sorry för långt inlägg.

niiinis
niiinis
Reply to  Celie
9 years ago

Ingen fara alls, älskar att läsa om er! ❤️

Nästa inlägg

Vad ska jag ha på mig?

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x