Saffranssemlor med vanilj & romfyllning

IMG_7964.JPG

Idag blev det dags att presentera ett juligt recept även om det handlar om semlor. Men jag älskar smakerna och de är ju såååå juliga, så då tycker jag man kan smälla till med det fast det är jul. JU. 🙂 Jag säger bara att kombon vanilj – saffran och rom är HELT oslagbar. Den här semlan kommer få dig att sjunga en trudelutt. 🙂

RECEPT ca 30 små, 12 stora:

50 g smör
2 1⁄2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 1⁄4 dl kesella
1 pkt saffran
2 krm salt
1 tsk stötta kardemummakärnor
3⁄4 dl strösocker
Ca 8 dl vetemjöl
1 st uppvispat ägg

Fyllning:

4 dl Vaniljkräm (antingen köper du färdig marsan eller så kokar du egen på detta recept.)
3 msk ljus rom (tex Captain Morgan) eller romessens.

Gör såhär:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min till. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med vaniljkrämen och rommen. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.

0
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Julklappstips för MÄN

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x