Saffransbullar med mandelmassa och lussekatter

Idag kickar vi igång ett nytt bak-tema här på bloggen, ny vecka – nytt tema.

Veckans tema är nåt så fiffigt som ”två varianter av samma grund!” Idag börjar vi med två varianter på en saffransdeg. Jag älskar att variera, gärna av en stor deg också. Att man liksom får ut två helt egentligen olika sorter fast grunden är densamma. Idag bjuckar jag på vanliga lussekatter (fast utan russin då ingen i familjen gillar det) och saffransbullar med mandelmassa, massa smör, kanel och socker.

GRUNDDEG:

5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 gr créme fraiche 15%
150 gr mjukt smör
Ca 12-13 dl vetemjöl special (eller Manitoba Cream)

Gör såhär:

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

.

IMG_8402.JPG

IMG_8401.JPG

IMG_8403.JPG

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA

Gör grunddegen, dela den i 2 delar och använd hälften av degen till detta.
Kavla ut degen till en kvadratisk platta. Ca: 1 cm tjock ska den vara. Blanda sedan nedan fyllning.

150 gr mandelmassa
150 gr mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel

Riv mandelmassan. Vispa sedan mandelmassa, smör, socker och kanel. Lägg på blandningen med en slickepott. Det får gärna vara ett riktigt tjockt lager. Vik sedan ihop kvadraten genom att vika den på hälften. Skär ur ca 2 cm breda bitar. Snurra dom och knyt de sedan. Lägg i runda bakformar.

Pensling:
1 ägg
1 msk vispgrädde
Pärlsocker

.

IMG_8399.JPG

IMG_8398.JPG

IMG_8397.JPG

IMG_8400.JPG

LUSSEKATTER

Samma grunddeg, ta nu den andra delen och gör lussekatter. Jag brukar väga mina bitar så att lussekatterna blir lika stora. Räkna med ca 60 gr på varje lussekatt. Rulla ut till en mask som du sedan formar som en lussekatt. (Ett felvänt S). Låt jäsa i ca 30 minuter, pensla med ägg och gräddblandningen och ha sedan på pärlsocker. Grädda i ca 225 grader i ca 5-8 minuter.

20
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Svahnholmen
Svahnholmen
9 years ago

Åh lussekatter med mandelmassa!! De såg ju verkligen supergoda ut!! Har inte vågat baka några lussekatter i år, är ju med i viktväktarna och vet med mig att jag inte kan låta bli om de finns i frysen! Ska dock köpa mig en lusskatt från ”fina bageriet” nu på onsdag när det är lussefika på förskolan!

Nästa inlägg

Granen klädd och allting perfekt

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x