Vaniljkola med havssalt & Polkagriskola

vaniljkola

 

 

Jahapp, då är det dags för ett dubbelrecept igen.

Detta recept är på ett fantastiskt recept på kola. Du vet nu, när alla i hela världen tillverkar julgodis för glatta livet. Då är det perfekt att utav ett recept få ut två varianter. Snabbt, spar tid och så verkar man vara värsta bästa bullmorsan! 🙂

GRUNDRECEPT:

4 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
6 dl strösocker
200 gr smör

VANILJKOLA MED HAVSSALT CA 50 ST:

Hälften av smeten ska även innehålla 1 vaniljstång som kokar med i smeten. Eller så har du  med den i hela smeten, det gör ingen skillnad. Jo, det blir lite godare. Havssalt har du sedan på när kolan ska svalna i formen.

Gör såhär:

Klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper så att det går upp litet på kanterna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller kolan håller kulprov. Häll försiktigt hälften av smeten i långpannan. Strö över halvssalt. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten. Skär eller klipp kolasmeten i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper.

pepparmintskola

POLKAGRISKOLA CA 50 ST:

Ta hälften av smeten och addera några droppar pepparmintsessens innan du häller den i en form på ca 20 x 30 cm. , hacka en påse (ca 250 gr) polkagrisar och strö över kolan innan den svalnar. Skär eller klipp sedan kolasmeten i bitar och slå in dom i bakplåtspapper.

4
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Birgitta Ström
Birgitta Ström
6 years ago

Jag har kokat vaniljkolan på Oatleys havregrädde. Det tog 45 min. Men den blev perfekt god

Nästa inlägg

Morningglory och Nutella

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x