Hur lever man här och nu?

Lite söndagstankar!

Idag är det söndag, det är dessutom söndagen innan Tony återgår till jobb och vår vardag plötsligt är här igen. Med vardag efter semester kommer också hösten så småningom. Jag är helt ”terrified” för hösten. Känslan av höst och mörker ger mig kalla kårar längs ryggraden. En av de mest deppigaste och ångestfyllda perioder i mitt liv……. Ja det är sakta men säkert på väg. Men hur är det nu? Ska jag verkligen sitta här och tänka på det redan nu? 

  
Just nu läser jag en bok. Den ska jag berätta mer om för dig sedan för jag tycker verkligen att ni ALLA ska läsa den. Jag har kommit till sidan 50 och är helt fast. Den här boken ska lära mig att leva i nuet. Inte förut och inte där framme, utan NU! 

ÄKTA LYCKA KAN BARA UPPLEVAS I NUET! 

Micael Dahlén är en författare som skrivit en bok som handlar om ”förväntningssamhället” (inte den boken jag läser nu dock). 

  


Han menar att många människor sällan lever här och nu utan är rastlösa och vill hellre vara någon annanstans. Deras HÄR och NU duger sällan eller aldrig. Här kan jag känna igen mig själv. Att uppdatera sitt Instagramflöde och se folks underbara bilder från utlandsresan när man själv sitter på en regnig camping i en husbil, nä då är jag inte så bra på att leva och njuta av och leva i nuet. Jag får också dåligt samvete för att jag ibland har den stora förmånen att kunna gå på härliga events och bo på fina hotell som en del i att driva en stor blogg. Jag visar er bilder här och så får jag nu dåligt samvete för att jag kanske får dig att känna samma sak. 

Detta är ju en del i att vara som besatt av framtiden för att man är så otillfredsställd i nuet. Men låt säga att man skulle vinna nån miljon då. Skulle allt lösa sig då? När pengar finns på kontot, är allt löst då? Har man inte tränat sig i att leva i nuet så lär man hamna i samma rastlösa otillfredsställda liv i alla fall så småningom. 

 
 Jag är helt urusel på att leva i nuet. Jag är också en svår hypokondriker som i stort sett hela mitt vuxna liv ägnat mig  åt att vara rädd för det som kan komma i framtiden. Alltså hela tiden långt framme, långt bort ifrån vad som är här och nu. Ofta får man höra att man ska vara här och nu. Men hur fan gör man det? Det känns som här och nu fått en smutsig stämpel som en klyscha, men det är nog det finaste man kan göra för sig själv. Det är att lära sig leva så, för livets mest njutningsfullt ögonblick är de stunder då vi är som mest fokuserade och närvarande i nuet. Som när jag nyper Milo hårt i låret för att jag älskar honom så mycket. Då är känslorna på ytan, jag är helt fokuserad på honom och mina känslor för honom just där och då. Det är en så njutningsfull stund som jag gärna vill ha oftare i mitt liv, och längre stunder! 

  

Att lära sig vara mer närvarande kommer leda till att man känner mer inre frid och en vakenhet, glädje och livfullhet som man förmodligen väldigt sällan eller aldrig tidigare upplevt. Jag vill dit! Jag vet nu att man kan träna sig att göra det och det är den boken jag nu håller på att läsa. 

Jag ska dela med mig av vilken det är imorgon. För nu måste jag fortsätta läsa. Jag ligger i soffan hemma, solen skiner utanför. Milo är ute och leker och Tony sitter i solen. Bästa tänkbara stunden att läsa alltså. 

Bilderna är tagna av min vän Maria Björnsdotter McVarnock. Henne ska jag också berätta mer om sedan. ❤️

0
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lisoball
8 years ago

Jag är ju då också så så dålig på att njuta av stunden å leva i nuet å just nu känner jag verkligen att det är dags att ta tag i det där på allvar då det enda min sjuåring gör numera är att längta efter något som ska komma…
Han är så lik mej det barnet å jag tänker göra allt jag kan för att mina positiva egenskaper ska bli dem han bär med sej när han blir äldre.
Ser med spänning fram emot boktipset!
Kram

Berit
Berit
8 years ago

Jättefina bilder 🙂 jag håller helt med dig att det är svårt att se det bra man har här och nu! Bra att du tar upp det och ser fram emot mer i det ämnet! Jag börjar också om att arbeta i morgon och hösten kommer vare sig man vill det eller inte!

Josefin
Josefin
8 years ago

Tack! Gillar verkligen när du tar upp detta ämne! Allt är så sant! Jag är också hypokondriker och får nästan jämt jobba med mina tankar. Sällan man bara ”får vara” i tanken.
Anmälde mig till din hypokondrikergrupp för längesen. Ska det bli något av det? 🙂

Lena - Gott för själen
8 years ago

Så sant! Jobbar ständigt på att vara i nuet och hitta de där njutningsfulla stunderna. Det var en av anledningarna till att jag började blogga. Och funkar det då? Japp, faktiskt. Jag är mycket bättre på att fånga de små tillfällena och se det vackra i det lilla. Men det finns mycket kvar att jobba på.

Hypokondriker? Nä, inte det minsta. Jag är nog mera tvärt om. ”Eeehh, ont? Äsch, det är naturligt att ha ont ibland. Det går över.” Typ.

Kram Lena

Ann
Ann
8 years ago

Jag är en person som verkligen lever i nuet. Tycker att många människor gnäller över väldigt bagatellartade saker i Sverige. Brukar säga till mina barn att jag är överlycklig som har hamnat i ett land som inte krigar och inte behöver vi svälta heller. Vädret bryr jag mig inte om, utan tar dagen som den kommer. Något som jag helt har slutat med är att jämföra mig med andra eller hur de har det. Tycker jag har det toppen med min gubbe och mina idag nästan vuxna barn.

Helena
Helena
8 years ago

Härligt att du tar upp detta Nina! Jag kämpar varenda dag med att inte låta skallen fara iväg in i morgondagen, eller nästa vecka. Så svårt att lära om när man gjort så i några år utan att ens vetat om det. Jag anar lite vilken bok du skriver om, men är inte säker. To be continued som dom säger ;). Sov sött bönan och jag längtar efter ditt nästa blogginlägg 🙂

Lina
8 years ago

Ja, man ska verkligen leva här och nu och uppskatta livet 🙂 Efter att ha varit ledig nästan 1 månad, så jobbar jag igen……JULI var en fantastisk månad, men tänk om jag reste alla månader då skulle man ju inte uppskatta det lika mkt 🙂 Man mpste ju jobba också. Hoppas vi ses nåt framöver, kram kram L

pezze
8 years ago

vet att jag e lite ytlig nu..
men..
det e en jävlig vacker bild på dig när du tittar ner medan du sitter på trästubben!!!! 😀
undrar hur det skulle se ut i svart vit eller sepiafärgande foto!!! 🙂

o kan oxå känna igen mig lite med oro inför framtiden o tycka att andra har det bättre än mig o så!
!!… det e svårt o bli av med oron ibland när man e lite down under emellanåt!!!

Nästa inlägg

Kalas!

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x