Surdegslimpa

Baka surdegsbröd som proffsen! 

Jag gjorde inte som proffsen och gjorde min egen surdegsgrund. Däremot köpte jag en färdig på ICA. Jag hade inte ”tid” att vänta på mitt goda bröd och jag tänker att många kanske inte har det. 🙂 

  

  surdeg_jäsning  surdegslimpor_jäsning

Kruxet med surdeg är att inte röra det för mycket efter att det jäst. Då ”förstör” man nämligen alla härliga luftbubblor i brödet. Jag delade degen i 2 och hanterade det jättevarsamt och la de sedan på plåten.

 surdegsbröd
Sedan skar jag lite mönster i brödet sen var det skjuts in i ugnen.

 recept_surdegslimpa
När detta bröd sen är klart ska du äta en skiva med smör och ost. Ni vet när smöret bara dryyyyper och rinner. Fiiiij i faen så gott alltså.
RECEPT:
1 burk färdig surdegsgrund

1/2 pkt jäst

5 dl kallt vatten

13 dl vetemjöl special

3 tsk salt

1 msk olivolja
Gör såhär:

Skaka burken med surdegsgrund och rör sedan ihop med jäst och vatten. Tillsätt sedan alla ingredienser utom saltet. Knåda degen antingen för hand eller i maskin. För hand = 15 min, i maskin 10 min. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös men inte kladdig. Lät jäsa till dubbel storlek under plast i minst 2 timmar, jag lät den jäsa i 3. Häll sedan upp degen på bordet, hantera det så lite som möjligt. Forma försiktigt antingen till 2 bröd eller 4 baguetter. Lägg på bakplåtspapper. Sikta på mjöl och ha på plast igen. Jäs i ytterligare en timme. Skär sedan valfria mönster i brödet. Sätt ugnen på 260 grader men sänk den till 225 när du stoppar in bröden i ugnen. Gräddas i mitten av ugnen i 15-20 min.

0
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
marita björkman
marita björkman
8 years ago

Hittade dina recept idag blev jätte glad. Jag har bakat en hel del tidigare men numera så är det gluten och laktosfritt som gäller och då får man lära om lite.
Blev så glad när jag såg ditt surdegsrecept. Jag har mest bakat surdegsbröd innan och har fryst surdeg men där är kruxet att den är från gluten deg. Har du gjort surdegs bröd som är glutenfritt. Har frågat bagare men det verkar vara okänt område. Har läst att bakpulver inte är något man ska äta varje dag och surdegen ger ju nyttigt bröd och saftigt så det känns som bra alternativ. Har du tips på hur man ska tänka när man blandar egna glutenfira mjölblandningar för att kunna använda vanliga recept?
tacksam för svar.
Hälsningar Marita

Niiinis
Niiinis
Reply to  marita björkman
8 years ago

Hej! Kul att du hittade hit. Jag har inte bakat glutenfritt surdegsbröd ännu faktiskt så jag har faktiskt ingen aning. Det jag snappat upp hittills är att du måste ha mer av det glutenfria mjölmixen t ex. Jag tänker mig att det ska vara 50% mer. Så om något innehåller 3 dl så kan man ha 4,5 dl mjölmix. Sen beror det ju på vilka mjölmixer eller mjöl man jobbar med. Jag bakar mycket på ris och bovetemjöl.

Lycka till med din bakning!

Kram Nina

Nästa inlägg

Hur lever man här och nu?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x