Äta sig till bättre mående…

Godmorgon!

Hoppas ni mår bra, här är det huvudet upp och fötterna ned. Den gamla dängan liksom…. Jo, jag skulle ju berätta om att jag börjat äta lite annorlunda. Har gjort det sen i lördags och märker stor skillnad på min mage. Grejen är att, sen jag var hos gyn och fick östrogenbrist konstaterat har jag läst och läst. Jag vill må bra. Har känt att något varit tokigt i min kropp redan innan vi fick Milo. Känt mig i obalans. Dessutom har symptom efter symptom dykt upp. Allergier (aldrig varit allergisk tidigare), mag/tarm problem (alltid haft plåtmage), ångest, sömnproblem (aldrig haft tidigare) osv. Listan kan göras världsalång. Östrogenbrist har man ju kanske inte jätteofta som fertil, det är något man får när man börjar närma sig klimakteriet och är i klimakteriet. Nu har jag läst mig till att det säkerligen beror på uttröttade binjurar. Någon här har skrivit till mig om det tidigare. Uttröttade binjurar får man av långvarig stress/oro/ångest osv. CHECK på den liksom. Jaja, skulle kunna skriva om detta i all oändlighet. Jag väljer att skriva lite, mest för att låta er veta att jag nu ändrat kosten. Det gäller alltså att läka binjurarna som pga uttröttningen gör så man får hormonell obalans. Att ha hormonell obalans i kroppen gör att man mår dåligt. Oftast diffust och med fler och fler symtom. Vill du läsa mer om detta så ska du googla på Binjuretrötthet och Östrogenbrist. På något sätt så kanske jag (efter 8 års oförklarliga syntom) äntligen fått veta varför. 

  
Jag har nu läst på om hur man ska läka trötta binjurar och då är steg 1 kosten. Inget socker, inget koffein, inget gluten och gärna lågkolhydratskost. Jag har sen i lördags inte ätit socker, druckit koffeinfritt kaffe och ätit kolhydratsfattigare. Jag äter rotfruktsgrönsaker men inte potatis, pasta och ris. Jag har uteslutit socker nu som sagt och ska låta magen och kroppen hitta balans nu. En kropp med uttröttade binjurar mår väldigt dåligt av ett blodsocker som höjd och sänks och stressar den ytterligare. 

Redan, dag 4, är min mage bättre och lugnare. Den står inte ut som om jag vore i 5:e månaden. Den gör inte ont. Jag har ju tidigare ätit LCHF, men nu kör jag mer proteiner, vanligt fett, lite kolhydrater….äter ju grönsaker under jord iom rotfrukterna. Kanske inte jättemycket men dock. Så ren LCHF kost är det alltså inte. Jag utesluter laktos, socker och gluten givetvis. Det känns busenkelt att köra detta om jag vet att jag ska få lite balans i kroppen och kanske må bättre så småningom. Jag har PMS och har inte ens varit sugen på godis eller choklad konstigt nog. Beror väl på att blodsockret är jämnt nu. 

Nu ska jag också fylla på med östrogen och progesteron. Ska bara kolla upp detta ordentligt först. Ska vara bergbom säker på behandlingen innan jag börjar. Jag låter er veta på vägen, tänker att ni säkert är fler som lider av detta! 

Vill du veta mer om hur mina dagar ser ut rent kostmässigt så kommer det också att dyka upp framöver. 

0
Subscribe
Notify of
guest

14 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
Linda
8 years ago

Hej Nina!
Skönt att höra att det blir bättre, jag tror jag är i samma sits, ska oxå börja äta bättre och har beställt någon natur tablett som hette nybalans, dom hjälper binjurarna och övergångsbesvär!! Tror snart jag blir galen på mitt drakhumör och svängningar och vallning och lidande! Det är ju som att bli tonåring igen. ….

Ha en bra dag!!
Kram Linda

Berit
Berit
8 years ago

Åh det låter ju toppen att hitta något som hjälper. Kosten kan förklara mycket av våra sjukdomar och det gäller bara att hitta rätt i labyrinten av kostråd. Hejja dig!

Karin
8 years ago

Hej
Har haft östrogenbrist så länge jag minns. Min gynekolog sa att min kropp skulle fatta att jag var kvinna när jag fött mitt första barn (lite skämtsamt). Det har den tyvärr inte gjort. Däremot tänker jag mycket på kosten och har en man som är otroligt duktig på olika former av ”diagnosmat” som tur är

Synnöve
Synnöve
8 years ago

Hej Nina,
Skönt att du börjar hitta rätt, ska nog ta och kolla upp mina binjurar jag med, är för jämnan trött. Fast jag tycker jag försöker tänka på vad jag äter… men ska nog bli mer noggrann.
Tycker du ska testa att äta lunch på Café Samt i Enköping någon dag (måndagar stängt) http://www.cafesamt.se Lia som driver cafét är utbildad kostrådgivare och köket är helt glutenfritt. Din man kan säkert få lite till livs där när det gäller det musikaliska 😀

Ha det bäst, kram och lycka till nu.

Helena
Helena
8 years ago

Intressant! Symtomen räcker jag med upp handen för! Blir spännande att följa dig . Ska kolla upp det Linda skrev om här ovanför om nybalans tabletterna! Tack Linda!

fia
fia
8 years ago

Kanske är det så att du hade mått bättre av att inte analysera allt hela tiden och testa en det ena och en det andra. Kanske hade du också mått bättre av ett vanligt 8-17 – jobb i stället för att vara hemma och googla på allt. Vet själv att när jag har mer ledigt och är hemma själv grubblar jag mycket och kan lätt få svarta tankar. Sköt om dig!

Niiinis
Niiinis
Reply to  fia
8 years ago

Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska skriva eller svara på den här kommentaren……

Linda B
Linda B
8 years ago

Jag har trötta binjurar och äter Adrekomp. Googla och läs. Tips!
En annan otroligt viktig grej är att sova från kl 22 varje kväll. Då bildas nåt i kroppen som vi behöver. Googla

Marie
Marie
8 years ago

Det finns många recept som säkert skulle passa hos fyscoachen.se eller hos Annika Sjöö/Amelia som båda längevhar ätit paleokost. Själv skulle jag vilja tipsa om chiapudding till frukost som man kan röra ihop med havre elker nötmjölk och valftia bär eller frukter som tillbehör.

Carro
Carro
8 years ago

Hej!
Det låter som att du ska äta typ paleo på din beskrivning. Det är även min filosofi när det gäller kost. Det finns en jättebra blogg som fokuserar på paleo som livsstil, heter Under vårt tak. De som driver den är ett par som är lic. kostrådgivare inom paleo. Kolla in!
Hoppas du mår bättre snart. Kram

Niiinis
Niiinis
Reply to  Carro
8 years ago

Paleo är väldigt mycket nötter tyvärr, är ju allergisk mot det. Ett riktigt skit… Tack för tips dock!

Mia
Mia
8 years ago

Så bra att testa kostomläggning!
Jag testade glutenfri kost för att se om mitt kortisonsvullna ansikte skulle bli mindre. Oväntat blev min leversjukdom lugnare och jag kunde sluta med daglig kortisondos.
Jag tror att kosten har enorm inverkan på kroppen så det är bara att testa på tror jag!

Mitt liv 2.0 "Ett experiment på min kropp"
8 years ago

Så skönt att du känner att du kanske är inne på rätt väg.
Kosten inverkar verkligen mer än vad man (jag 🙂 )vill tro.
Kämpa dig igenom de första veckorna, sedan släpper suget efter socker och det är en sån befrielse att inte vara slav under sockerdjävulen.
Sedan jag slutade med socker och mjöl mår jag så mycket bättre. Min magkatarr försvann helt (har ätit dubbel dos medicin i säkert 15 år innan…) och suget runt PMS-tiden har också lugnat sig.
Lycka till! Du är stark som provar dig fram och inte ger upp.

Marie
Marie
8 years ago

Nötter i paleo är mest i bakningen så till vanlig mat passar det nog bra.

Nästa inlägg

Tjejer kan!

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x