Kola med smak av kaffe och vanilj

recept_kola_godis

 

Wiiiiieeee…. det lackar mot jul! 🙂

Förlåt, om du nu inte alls ser fram emot julen så får jag be om ursäkt att jag redan nu nämner julen. Jag ser fram emot den massor. Det är då ljuset liksom återvänder till oss… Egetnligen känns det inte så mörkt riktigt ännu,men fråga mig i November när det är KOLSVART! Då kommer jag längta massor efter julen kan jag säga. 🙂

Med julplanering så kommer även kolatillverkning. Förra året gjorde jag dessa med flingsalt. Helt galet goda måste jag säga. GALET GODA! Du måste testa att göra dessa för de är verkligen helt grymt fantastiska. De har smak av vanilj, kaffe och salt.

SEG KAFFEKOLA MED FLINGSALT

3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0,5 tsk ättikssprit
1 tsk pulverkaffe
1 krm vaniljpulver (ekologisk) eller 1 tsk vaniljsocker
1 msk flingsalt

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en vid kastrull med tjock botten. Koka i ca 5 minuter. Häll sedan i kaffet och vaniljpulvret. Som det är bara, det löser upp sig i smeten. Koka sedan till ca 122 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Då blir den sådär härligt seg. Häll i en bytta, tänk dig en ganska liten bytta på ca 15X15 cm, bakplåtspappersklädd. Strö över flingsaltet och låt svalna lite i frysen. Ta ur och knäck den i bitar eller så väntar du inte så länge så kan du skära bitar av den. Lägg i en glasburk eller nåt litet fat. Det är också fint att slå in i bakplåtspapper. Detta är en fördel så de inte kladdar ihop.

22
Subscribe
Notify of
guest

5 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Skatan
Skatan
8 years ago

Men åååå…mums!
Jag blev så sjukt sugen.. Fy fasen vad det här låter gott
Tack för recept!

Susanne
Susanne
6 years ago

Om man inte har pulver kaffe utan vanligt bryggkaffe hur mycket ska man ha i då?

niinis
niinis
Reply to  Susanne
6 years ago

Hmmm….svårt. Eftersom det är själva pulvret man vill åt. Jag tror nog att du helst ska köra med vanligt pulverkaffe.

Eva
Eva
3 years ago

Hej! Kan jag förvara dem i frysen?

niiinis
niiinis
Reply to  Eva
3 years ago

Absolut! 👌🏻

Nästa inlägg

Contouring

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x