Saffransgran med nutella

Saffransgran fylld med nutella!

Japp, så kul det är att exprimenera lite med bakningen. Det är då min kreativitet får blomma loss och då kan det bli precis vad som helst. Igår blev det en gran av saffran, så kul att göra och den blev riktigt fin. Så fint att ställa fram på advetsfikat tänker jag. Den är fylld med nutella dessutom men tänker att den kan fyllas med både mandelmassa eller kanel, socker och smör.

recept_saffransbullar_saffransgran_med_nutella recept_saffransdeg_saffransgran_nutella saffran_nutella_saffransgran recept_saffransgran_med_nutella recept_saffransbullar_saffransgran_nutella IMG_4023 IMG_4026

Den blev riktigt fin tycker jag. Så mumsigt att liksom bryta loss grenarna och äta dom. Mittdelen gissar jag att man skär upp. Tror att detta kan vara en riktigt höjdare faktiskt och väldigt vacker att se på! 🙂

RECEPT 1 saffransgran:

5 dl mjölk
2 påsar (1 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 tsk mortlad kardemumma
2 dl strösocker
250 g créme fraiche 15%
100 g mjukt smör
Ca 12-13 dl vetemjöl special

Fyllning:

Nutella

Gör såhär:

Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

Dela upp degen i 2 bitar. Kavla ut ena delen till en stor rektangel på bakplåtspapper, fördela ut nutellan på plattan. Kavla ut den andra delan till en lika stor rektangel på mjölat bakbord och lägg över den på den andra rektangeln där nutellan är utbredd. Skär sedan upp så du får en ”fot” på granen. Sedan trycker du ut grenarna med en degskrapa eller använder en pizzaslizer. Tänk på att gå längre in mot ”stammen” ju högre upp du kommer på granen. Snurra sedan varje gren. Dra bakplåtspappret på en plåt och grädda i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen, låt svalna och pudra med florsocker.

0
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annika
Annika
8 years ago

Men vad GOTT det ser ut!!!
Välkommen till mig och fika, ta med dig granen tack!
Kram!

Satsumas
Satsumas
8 years ago

Såg på bilden och det första jag tänkte på var att fylla den med nöt-cremé! Kan inte bli annat än bra om man ökar hasselnötssmaken 🙂

Nästa inlägg

Godmorgon!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x