Cookies in a jar – Bästa ”gå-bort” presenten

Den överlägset bästa och mysigaste ”gå-bort” presenten!

Nu när de flesta av oss ska gå på diverse julbord och glöggmingel så tänkte jag tipsa om en toppengrej att ta med som ”gå-bort” present. Detta har varit mycket uppskattat, t.o.m för den som inte är van att baka. Jag har snyggat till receptet lite ifrån förra året (då de flöt ut lite för mycket) och vet att dessa kakor blir både fina och väldigt goda. Det som är så häftigt är att du kan variera smaksättningen precis som du själv vill.

gå_bort_present_kakor_i_burk kakor_på_burk_gå_bort_present kakor_på_burk_gå_bort_present IMG_4996 IMG_4997 IMG_4998

RECEPT CA 24 st:

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl rårörssocker
(funkar med farinsocker, vanlig socker eller muscavadosocker)
4 dl havregryn
2 dl fyllning

Förslag på fyllningar i kakorna (blanda 1 eller flera):

Valnötter
Ljus mjölkchoklad
Nonstop
Torkade bär
Vit chokad
Hasselnötter
M&M godis
Mörk chokad med smak
Daim

Tillsätt:

150 gr rumsvarmt smör
1 ägg

Gör såhär:

1. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Hacka eventuell choklad och nötter. Varva mjölblandningen med rårörssocker (eller vilket socker du nu använder), havregryn och dina valfria fyllningar i en väl rengjord burk med tätslutande lock. Den bör rymma 1 liter. Tryck till och packa varje nytt lager ordentligt med baksidan av en sked, så får du fina lager med varje ingrediens. Lägg gärna de vafria fyllningarna i de två översta lagren, annars riskerar havregryn och mjöl att rasa ner mellan och täcka fyllningarna så att de inte syns i burken.

2. Skriv ner ingredienserna som behöver tillsättas blandningen i burken och en kort instruktion för hur det ska bli goda kakor. Texten till burken skulle kunna se ut så här:
Rör 150 gram rumsvarmt smör och 1 ägg mjukt i en bunke. Tillsätt burkens innehåll och arbeta ihop till en deg. Forma degen till 20 lika stora kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna något med handen. Värm upp ugnen till 200 grader och grädda kakorna i 12-15 minuter och låt dem svalna på galler.

IMG_5000 havrekakor_med_choklad havrekakor_med_choklad recept_chocolate_chip_cookies IMG_5006

Sen var jag SJÄLVKLART tvungen att bjuda på ett glutenfritt recept på småkakor också. Det kan ju vara så att ni ska till någon som är intolerant. Så, here it goes!

RECEPT på ca 24 kakor:

1 1/2 dl potatismjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl rårörssocker
(farinsocker, muscovadosocker eller vanligt socker)
3 dl havregryn (Glutenfria)
1 msk fiberhusk
200 g choklad

Tillsätt:

150 g mjukt smör

Gör såhär:

Blanda samman potatismjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. Varva mjölblandningen med rårörssocker (eller vilket socker du nu använder) och havregrynen i en väl rengjord burk med tätslutande lock. Den bör rymma 1 liter. Tryck till och packa varje nytt lager ordentligt med baksidan av en sked, så får du fina lager med varje ingrediens. Hacka chokladen grovt och stort, den ska nämligen separeras ifrån blandningen för att smältas. Lägg den överst.

Skriv ner ingredienserna som behöver tillsättas blandningen i burken och en kort instruktion för hur det ska bli goda kakor. Texten till burken skulle kunna se ut så här:
Ha i 150 gram rumsvarmt smör i en bunke. Tillsätt burkens innehåll och arbeta ihop till en deg. Separera chokladen och smält den över ett vattenbad. Forma degen till 20 lika stora kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kulorna något med handen. Värm upp ugnen till 175 grader och grädda kakorna i ca 10 – 12 minuter och låt dem svalna på galler. Doppa kakorna till hälften i den smälta chokladen.

6
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria M
Maria M
8 years ago

Alltså vilken superkul idé. Detta ska jag prova. Undrar om man skulle kunna göra en burk till bröd!? ,, Eller om det är för mycket torra ingredienser. Det tåls att kolla upp.. Kram kram

Marie
Marie
8 years ago

Tack för tipset!
Tror jag snor detta rakt av och ger till barnens ”fröknar” i julkapp.
Brukar alltid pyssla ihop något som att virka eller pärla något men har inte riktigt kommit till skott. Så detta passat perfekt.

Christine Heger
7 years ago

Toppen! 🙂 En väldigt fin present.

Nästa inlägg

Jul & Nyårsmakeup

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x