Riktigt goda glutenfria scones

 

Riktigt goda scones som är glutenfria!

Som ni vet så äter jag helt gluten och laktosfritt. Någon trodde jag gjorde det för att gå ned i vikt. NEJ, det gör man inte…. glutenfritt är ingen diet så. Anledningen till att jag äter glutenfritt är min mage. IBS, magkatarr, brock på magmunnen och uttröttade binjurar är anledningen. Carro är skitduktig på gluten och dess verkan i våra kroppar. Ju mer jag lyssnar på henne och ju mer jag hör om det, desto mer vill jag att min familj ska utesluta gluten ur vår kost. Det är INTE farligt att utesluta gluten ur kosten även om man tål det, något som jag både sett och hört att folk säger. Till för 4000 år sedan levde vi helt utan gluten och det gick ju fint. Man kan vara känslig mot gluten utan att veta om det. Det finns massor med info och fakta om det här att läsa sig till på nätet om man är intresserad. Jag t ex var alltid lite förstoppad innan jag slutade med gluten, idag funkar magen som en klocka. Jag var alltid uppsvälld, det är jag inte längre. Gluten kan göra oss trötta, deprimerade och påverka våra homoner, det hormonet som påverkar vår matsmältning. Gluten tillhör inte kroppens naturliga kost och det finns mycket som pekar på att det är skadligt för kroppen. Men som sagt, är du intresserad finns det massor med info om detta på nätet. Mitt nästa projekt är att få min pappa att sluta med gluten då han lider av en autoimmun sjukdom, det sägs hjälpa väldigt att sluta med gluten då.

Detta har gjort att jag fått ge mig på den stora utmaningen, att baka gott glutenfritt. Många är vana vid att glutenfritt typ smakar papper. Idag finns det otal olika glutenfria mjölsorter och jag har lyckats med konststycket att baka glutenfritt och jättegott. Som Fredrik sa när han var här sist: ”Det här är det godaste glutenfria limpan och scones jag någonsin ätit.” Så kul att höra…. Idag säger jag inte ens när det är glutenfritt när vi bjuder på kalas med fika. Anledningen är att många har förutfattade meningar om glutenfritt, säger man inget är det ingen som märker någon skillnad. Jag har fortfarande mycket att lära, så jag fortsätter att mixtra och lära mig att baka glutenfritt. Jag skulle faktiskt vilja starta ett helt gluten och laktosfritt fik, mest för att bevisa att det är minst lika gott. Det skulle också vara härligt att bevisa för andra fikaägare att det faktiskt finns annat än chokladbollar som kan vara glutenfritt.

Här ska du få mitt recept på riktigt goda scones!

recept_glutenfria_scones recept_glutenfria_scones recept_glutenfria_scones recept_glutenfria_scones recept_glutenfria_scones

 

RECEPT:

2  tsk fiberhusk eller psyllium
2,5 dl filmjölk
4 dl glutenfri grov mjölmix
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
75 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 250ºC.
Börja med att röra ner Psyllium i filmjölken och låt blandningen stå och svälla i några minuter.
Mät upp mjölmix, bakpulver, vaniljsocker och salt. Tillsätt smör och blanda samman till en grynig massa.
Tillsätt filmjölkblandningen och arbeta snabbt samman till en deg.
Dela degen i 2 och forma dessa till runda kakor.
Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och skåra dem korsvis med en mjölad kniv eller degskrapa. Nagga dem därefter med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen, 250ºC i ca 8-10 minuter.
Serveras nygräddade – gärna med philadelphiaost och någon god marmelad.

Allt glutenfritt jag bakar hittar du under den HÄR kategorin!

0
Subscribe
Notify of
guest

4 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
7 years ago

Hejhej
Kan man göra brödet utan pysallium eller va se hette och fiberhusk?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Camilla
7 years ago

Psyllium och fiberhusk håller ihop bröde så du ska nog inte hoppa över det. 🙂

Jenny
Jenny
7 years ago

Har du problem med IBS m.m så borde du verkligen låta bli mjölkprodukter! Läs om FODMAP dieten som är gjord för de med IBS. Den dieten är till för att få bort och hela sin IBS, och alltså ingen ”gå-ned-i-vikt”-diet…

Niiinis
Niiinis
Reply to  Jenny
7 years ago

Jag går efter den….men av nån konstig anledning klarar jag mjölkprodukter. Blir t.o.m bättre av det ibland. Skumt men sant. 🙂

Nästa inlägg

När snön kom….

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x