Citronpaj

IMG_6603

Lovade lite helggottis också ju!

Jag har just satt i mig en bit och det var ”to die for”. Den här syrliga men söta pajen är som en dröm, man får allt man kan drömma om liksom. Nu tog jag en bit innan den hade svalnat, denna paj sk svalna innan man äter den. Då håller lemoncurden i pajen ihop sådär fint.

Pajbotten:
1 1/2 dl Vetemjöl
(jag gjorde glutenfri så jag hade 2 dl mjölmix och 2 dl rismjöl)
100 gr smör
½ dl strösocker
lite vatten om det behövs

Lemoncurd:
2 dl strösocker
100 gr smör
1 1/2 citron
2 ägg

Marängtäcke:
4 äggvitor
1½ dl strösocker

Pajbotten gör du såhär:
Blanda samman vetemjöl Eller de glutenfria alternativen), 100 g smör, sockret och 1 msk vatten till en deg som får vila ca 1/2 timme i kylskåp. Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225° mitt i ugnen i ca 10 min.

lemoncurd_citronpaj lemoncurd_cironpaj

Lemoncurd gör du såhär:

Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Jag sjöd min lemoncurd i typ 15 minuter. Den får inte koka utan sjuda. Låt svalna av så tjockar den ytterligare.

IMG_6595

Marängtäcket gör du såhär:

Skilj vitorna från gulorna. Lägg vitorna i en ren bunke. Ta en elvisp och börja med att vispa upp äggvitorna så det uppstår skum. När skummet dyker upp ska du tillsätta sockret. Lite i taget. Jag brukar låta det smårinna lite hela tiden. Vispa i ca 4-5 minuter så du får en tjock marängsmet.

Sätt ihop pajen:

Fyll pajskalet med lemoncurd, fyll hela botten. Ta sedan den tjocka marängsmeten och fördela uppepå lemoncurden. Jag använder en slickepott för att göra lite figurer i marängen. In i ugnen på grill i 250 grader. Högt upp i ugnen så den får färg. Passupp här så marängen inte bränns bara. Håll koll på den. När täcket fått färg är den klar att plocka ur.

IMG_6604 IMG_6605 IMG_6609 IMG_6612 IMG_6615

 

2
Subscribe
Notify of
guest

12 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sara
Sara
8 years ago

Bara 1/2 dl vetemjöl?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sara
8 years ago

Förlååååt! En etta hade trillat av…. TACK!

Sara
Sara
8 years ago

Bara 1/2 dl vetemjöl?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sara
8 years ago

Förlååååt! En etta hade trillat av…. TACK!

Mia
Mia
8 years ago

Men ååå va gott det ser ut!! Varför står det inte en färdig sån i min kyl för?? 😉
Däremot ligger det supersnygga kuddar i min fåtölj nu!! 😀 Vilken kvalité! Så himla glad är jag! TACK TACK TACK! <3
Ha en fortsatt härlig finfredag!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Mia
8 years ago

Åh har dom kommit?! Visst är dom helt underbara! 🙂 KRAM

Mia
Mia
8 years ago

Men ååå va gott det ser ut!! Varför står det inte en färdig sån i min kyl för?? 😉
Däremot ligger det supersnygga kuddar i min fåtölj nu!! 😀 Vilken kvalité! Så himla glad är jag! TACK TACK TACK! <3
Ha en fortsatt härlig finfredag!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Mia
8 years ago

Åh har dom kommit?! Visst är dom helt underbara! 🙂 KRAM

Marie
Marie
8 years ago

Ser supergott ut!
Men, en dum fråga: Bytte du ut 1 1/2 dl vetemjöl till 4 dl andra sorter? Får inte ihop matematiken. =) Låter som väldigt stor skillnad.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Marie
8 years ago

Förstår det! Jag utgick från receptet på vanligt mjöl och blev tvungen att ta så mycket mer glutenfritt för att pajdegen skulle bli bra. Det krävs mer mjöl med glutenfritt, men jag trodde inte heller att det skulle vara så mycket, men det var det. 🙂

Marie
Marie
8 years ago

Ser supergott ut!
Men, en dum fråga: Bytte du ut 1 1/2 dl vetemjöl till 4 dl andra sorter? Får inte ihop matematiken. =) Låter som väldigt stor skillnad.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Marie
8 years ago

Förstår det! Jag utgick från receptet på vanligt mjöl och blev tvungen att ta så mycket mer glutenfritt för att pajdegen skulle bli bra. Det krävs mer mjöl med glutenfritt, men jag trodde inte heller att det skulle vara så mycket, men det var det. 🙂

Nästa inlägg

Dagens VILL HA

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x