Leopardbröd

LEOPARDBRÖD!

Japp, vad säger ni om det va? Ett franskbröd med inslag av kakaobröd i mitten. Detta i skepnad av en leopard. Det kan ju inte bli bättre?! 🙂 Så kul var det att baka det här brödet. Det är en hel del jästid men perfekt att baka på en dag som man är ledig. Å med tanke på hur gott det blev och hur roligt det ser ut så är det värt ALLA jästimmar i världen. 😉

IMG_6637

RECEPT:

½ pkt jäst (torr eller vanlig funkar lika bra)
2,5 dl mjölk
50 gr smör
½ tsk salt
4,5 dl (ca) mjöl
½ dl strösocker
kakao

Gör såhär:

Värm mjölken fingervarm (varmare om du använder torrjäst, runt 45 grader då), smula i jästen i en bakbunke eller köksmaskin. Lös upp jästen i mjölken. Häll i socker och salt. Häll i lite av mjölet och börja bearbeta degen. Häll i hälften av mjölet och sedan det rumsvarma smöret. Häll sedan i resten av mjölet. Degen ska vara smidig men lite lite kladdig, inte fastna massor på fingrarna så men lite kladdig. Ställ och jäs under plastfilm i 1 timme.

IMG_6616

När degen jäst klart delar du upp degen i 2 delar. Den ena delen får fortsätta jäsa. Den andra tar du och delar i två.

IMG_6618 IMG_6619

Ta sedan den ena degen och fyll med 2 tsk kakao och 1 tsk mjölk. Detta kan du behöva fylla på lite medan du jobbar in det i degen. Degen ska fortsatt vara smidig. I den andra delen har du i mer kakao, det slutade på ca 2 msk kakao och 1 msk mjölk för mig för att få den betydligt mörkare. Jäs degbullarna i ca 45 minuter till.

IMG_6621

Dela sedan upp varje degbit till 7 ungefär lika stora delar.

IMG_6627

Rulla den mörkaste bruna degbiten till en rulle som är lika lång som din brödform som du ska grädda detta bröd i. Kavla ut den mellanbruna delen såhär.

IMG_6626

Rulla in den mörka degkorven i den lite ljusare degkorven. Sedan gör du likadant med den rullen. Den ska alltså rullas in i den ljusaste biten av deg. Lägg sedan alla korvar i brödformen. Bara rakt ned på varandra i nån form av ordning. Det ska bli en limpa, tänk så.

IMG_6631

Låt jäsa inplastad i brödformen i ca 45 minuter. Jag satte ugnen på 225 grader, för att så fort jag stoppade in brödet sänka till 175 grader. Detta gör att brödet jäser sig fint direkt från det kommer in i ugnen. Täck över brödet med folie eller bakplåtspapper efter halva tiden så det inte blir för mörkt. Ta ut det, låt svalna innan du skär upp det.

IMG_6633 IMG_6634 IMG_6637 IMG_6639 IMG_6641 IMG_6642IMG_6644IMG_6647 IMG_6649 IMG_6650 IMG_6651 IMG_6653

Ät & njut!!!

0
Subscribe
Notify of
guest

20 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kina
Kina
8 years ago

Oj vilket roligt bröd och gott såg det oxå ut. Ha en fortsatt härlig lördag:-)

Niiinis
Niiinis
Reply to  Kina
8 years ago

Vad roligt, ja prova! Så kul! 🙂

Kina
Kina
8 years ago

Oj vilket roligt bröd och gott såg det oxå ut. Ha en fortsatt härlig lördag:-)

Niiinis
Niiinis
Reply to  Kina
8 years ago

Vad roligt, ja prova! Så kul! 🙂

Lars Wåhlén
Lars Wåhlén
8 years ago

Kul kaka, ser rolig ut. Skall visa det frun , hon tycker
om att baka . själv är jag mycke bättre kock än bagare.
Trevligt att fredagar in svedala är ungefär lika som här
i USA . Barnen har haft vett och flyttat ut och bildat
egna familjer , så vi träffar dom mest när dom behöver
barnvakter till barnbarnen. Eftersom vi har gott om tid
hämtar vi i skola och dagis också, nästan som en ny
skock med ungar men av typen på lån.
Globetrotters som vi är har vi inget enhetligt
familjespråk , mest portugisiska och engelska.
Efter vår Mexiko stint använder ”barnen” ofta spanska
när dem pratar med varandra , vilken blandning .
Själv tänker jag på svenska men pratar mest med
engelska och portugisiska. Få personer här talar
svenska så för att inte bli helt isolerad använder
jag språket i min omgivning.
Well well nog om det , sköt om er och may
your god be with you.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Lars Wåhlén
8 years ago

Tack för din kommentar! Så härligt att du håller i det svenska språket så bra. Du klarar ju svenska galant! 🙂

Hälsa familjen!

Lars Wåhlén
Lars Wåhlén
8 years ago

Kul kaka, ser rolig ut. Skall visa det frun , hon tycker
om att baka . själv är jag mycke bättre kock än bagare.
Trevligt att fredagar in svedala är ungefär lika som här
i USA . Barnen har haft vett och flyttat ut och bildat
egna familjer , så vi träffar dom mest när dom behöver
barnvakter till barnbarnen. Eftersom vi har gott om tid
hämtar vi i skola och dagis också, nästan som en ny
skock med ungar men av typen på lån.
Globetrotters som vi är har vi inget enhetligt
familjespråk , mest portugisiska och engelska.
Efter vår Mexiko stint använder ”barnen” ofta spanska
när dem pratar med varandra , vilken blandning .
Själv tänker jag på svenska men pratar mest med
engelska och portugisiska. Få personer här talar
svenska så för att inte bli helt isolerad använder
jag språket i min omgivning.
Well well nog om det , sköt om er och may
your god be with you.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Lars Wåhlén
8 years ago

Tack för din kommentar! Så härligt att du håller i det svenska språket så bra. Du klarar ju svenska galant! 🙂

Hälsa familjen!

Cecilia
8 years ago

Vad coolt. Måste testas 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Cecilia
8 years ago

Ja göööör det! 🙂

Cecilia
8 years ago

Vad coolt. Måste testas 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Cecilia
8 years ago

Ja göööör det! 🙂

eva
eva
8 years ago

jäkla mkt bakning härinne. så var det inte förut

mkt roligare att läsa om vad du har för dig, du har sån humor….

Niiinis
Niiinis
Reply to  eva
8 years ago

Tycker du? Jag har nog de senaste åren skulle jag säga, bjudit på minst ett recept per dag. Försökt i alla fall. Ett stort intresse som jag gärna delar med mig av. Varje dag, oftast 2 ggr per dag, skriver jag om vad jag har pysslat med, tankar funderingar osv. Så nä Eva, inte mer bakning än annars faktiskt.

Det är en ”konst” att driva en blogg och oerhört svårt att göra alla nöjda, men jag försöker verkligen.

eva
eva
8 years ago

jäkla mkt bakning härinne. så var det inte förut

mkt roligare att läsa om vad du har för dig, du har sån humor….

Niiinis
Niiinis
Reply to  eva
8 years ago

Tycker du? Jag har nog de senaste åren skulle jag säga, bjudit på minst ett recept per dag. Försökt i alla fall. Ett stort intresse som jag gärna delar med mig av. Varje dag, oftast 2 ggr per dag, skriver jag om vad jag har pysslat med, tankar funderingar osv. Så nä Eva, inte mer bakning än annars faktiskt.

Det är en ”konst” att driva en blogg och oerhört svårt att göra alla nöjda, men jag försöker verkligen.

Jungfrumamma
8 years ago

WOW! Detta måste testas! Jag bakar mycket nu när jag är mammaledig så passat perfekt!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Jungfrumamma
8 years ago

Ja gör det! Riktigt skoj och hela familjen gillade det! 🙂

Jungfrumamma
8 years ago

WOW! Detta måste testas! Jag bakar mycket nu när jag är mammaledig så passat perfekt!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Jungfrumamma
8 years ago

Ja gör det! Riktigt skoj och hela familjen gillade det! 🙂

Nästa inlägg

Härliga lördag!

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x