Recept på Digestivekex

Halloj!

Ska snart berätta mer om vår dag men först måste jag tipsa dig om mina hemlagade digestivekex som jag bakade idag. Tony var lyyyyrisk. Han sa att dom var mycket godare än vanliga digestive. Eftersom jag inte äter gluten så har han blivit en väldigt värdefull testpanel. Jag har höga krav på honom och ställer 1000 frågor! Var den lagom i konsistens? Hur smakade det, beskriv smaken? Var den hård, mjuk, lagom? Var den söt eller mindre söt? Ja men sådär håller jag på. Nu har jag full koll på dessa Digestivekex i alla fall. Utlåtandet löd ”Mycket bättre än de riktiga”. Det får vara ett helt klart godkänt betyg! 🙂

IMG_6742 IMG_6743

Jag har t.o.m naggat dom exakt som de riktiga Digestivekexen är naggade. Snacka om baknörd jag är alltså! 🙂

IMG_6747 IMG_6748 IMG_6749

RECEPT 24 st DIGESTIVEKEX:

3 dl vetemjöl
½ dl rårörssocker (funkar med vanligt också)
½ dl ljus sirap
0,75 dl dl havregryn
½ tsk bakpulver
1 krm salt
50 gr smör
½ dl mjölk

Gör såhär:

Gör såhär: Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Jag tog handmixern och bara mörschade runt i bunken så att havregrynen blev lite mindre. Häll sedan i den ljusa sirapen. Ställ smöret i micron i några sekunder så det blir sådär härligt och gojsigt. Inte smälta utan bara mjukna. Fördela ut den i mjölblandingen. Jag använde en gaffel och jobbade runt så det blev en smulig massa. Till sist hällde jag i mjölken. Häll i den lite i sänder för att ha koll så att degen blir bra. Degen ska inte bli för blöt  eller för torr utan så som en kakdeg brukar vara, lite mjukare dock. Skulle den kännas för torr har du i lite lite mer mjölk, är den för kladdig fyller du på med lite mer mjöl. När du fått ihop degen kavlar du ut den till en ca 3 mm tjock platta. Ta ett glas eller en kakutstickare och tryck ut kakor. Lägg kakorna på en baplåtpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 8  minuter. Ej varmluft utan vanlig värme. Ta ut och låt gärna svalna på bakplåtspappret utan plåt under. Då blir det sådär härligt krispiga.

recept_digestivekex_hemlagade recept_digestivekex_hemlagade recept_digestivekex_hemlagade recept_digestivekex_hemlagade recept_digestivekex_hemlagade recept_digestivekex_hemlagade

49
Subscribe
Notify of
guest

15 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katarina
Katarina
8 years ago

Tog du glutenfritt vetemjöl? Vilken sort o hur mycket?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Katarina
8 years ago

Nej nej, dessa var det vanligt mjöl i. Men testa glutenfri mix och rismjöl, addera 1/2 msk psyllium också så tror jag det blir bra. 🙂 (Alltså dela mjölmängden i det vanliga receptet på mjölmix och rismjöl. 🙂

Katarina
Katarina
8 years ago

Tog du glutenfritt vetemjöl? Vilken sort o hur mycket?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Katarina
8 years ago

Nej nej, dessa var det vanligt mjöl i. Men testa glutenfri mix och rismjöl, addera 1/2 msk psyllium också så tror jag det blir bra. 🙂 (Alltså dela mjölmängden i det vanliga receptet på mjölmix och rismjöl. 🙂

Johanna Sohlberg
8 years ago

Skulle precis fråga samma fråga, om det var glutenfritt mjöl du använde eftersom du skrev att du äter glutenfritt?

Men har du testat att göra dessa på glutenfrittmjöl? Hur blir dom då? Behövs det fiberhusk eller pofiber i då?

Fin blogg för övrigt! Hamnade i din blogg för någon vecka sedan och är nu fast! Kram

Niiinis
Niiinis
Reply to  Johanna Sohlberg
8 years ago

Ja, jag äter glutenfritt men bakar fortfarande vanligt till familjen. Har inte testat med glutenfritt på detta dock. Men som jag skrev så skulle jag byta ut mot rismjöl och mjölmix. Alltså mjölmängden i receptet på rismjöl och glutenfri mix. Sen skulle jag fylla på med en 1/2 msk psyllium. Det tror jag kommer funka fint. 🙂

Kul att du hittat hit!

Kram och välkommen! ♥

Johanna Sohlberg
8 years ago

Skulle precis fråga samma fråga, om det var glutenfritt mjöl du använde eftersom du skrev att du äter glutenfritt?

Men har du testat att göra dessa på glutenfrittmjöl? Hur blir dom då? Behövs det fiberhusk eller pofiber i då?

Fin blogg för övrigt! Hamnade i din blogg för någon vecka sedan och är nu fast! Kram

Niiinis
Niiinis
Reply to  Johanna Sohlberg
8 years ago

Ja, jag äter glutenfritt men bakar fortfarande vanligt till familjen. Har inte testat med glutenfritt på detta dock. Men som jag skrev så skulle jag byta ut mot rismjöl och mjölmix. Alltså mjölmängden i receptet på rismjöl och glutenfri mix. Sen skulle jag fylla på med en 1/2 msk psyllium. Det tror jag kommer funka fint. 🙂

Kul att du hittat hit!

Kram och välkommen! ♥

Ann-Sofie Svensson
Ann-Sofie Svensson
6 years ago

Testade att göra dessa igår som glutenfria… De blev jättegoda tack för att du lagt ut ett gott och lätt resept.

Frida
Frida
5 years ago

Hej, jag bakade just dessa kex. De blev lite för hårda. Har du någon aning om vad det kan bero på? För mycket mjöl? Blir de spröda för dig? Smaken var i alla fall god och grannbarnen var väldigt förtjusta, farfar var inte helt nöjd däremot och det är honom jag vill göra nöjd 😉 stort tack!

niinis
niinis
Reply to  Frida
5 years ago

Om de blir för hårda har de förmodligen gräddats för hårt eller för länge. Alla ugnar är ju olika så det är inte säkert att det som funkar i min ugn funkar i din. Testa att grädda lite kortare tid nästa gång.

Mona Sjöblom
Mona Sjöblom
3 years ago

Du har så rätt, godare än köpta. Började baka själv när jag upptäckte att ”originalet” innehåller palmolja.

niiinis
niiinis
Reply to  Mona Sjöblom
3 years ago

Verkligen! 🥰

Pernilla
Pernilla
3 years ago

Har plåt nummer två i ugnen nu. Bakade på dinkelmjöl för att slippa vetet som min mage reagerar på. Tack för ett enkelt och jättegott recept.

niiinis
niiinis
Reply to  Pernilla
3 years ago

Så kul att du gillade! ❤️

Nästa inlägg

Hönsmamma X 147

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x