Citroncupcakes med citronfrosting

På Valborgsmässoaftonsmorgon gick ju jag upp och bakade cupcakes till Elliot och hans kompisar. De skulle ha lite frukost tillsammans innan de åkte till Uppsala för att fira valborg. Jag valde att göra dom så fräscha som möjligt, det känns som cupcakes lite gott ur tiden på nåt sätt. De var ju en superduperhöjdare under många år och superinne att baka. Dock så kan jag tycka att en cupcake med en fräsch frosting kan vara något av det godaste som finns.

IMG_9061 recept_citroncupcakes_citronfrosting_frosting_cupcakes

Det blev dessa härligheter med morotskakefrosting uppepå typ. Citroniga och härliga.

IMG_9064 IMG_9065

RECEPT 12 små cupcakes:

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1 /2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Saft av en citron

Frosting:

75 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
zest ifrån en citron
½ dl creme fraiche

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda i  saft av en citron.Placera ut pappersformar och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Testa med sticka, stickan ska vara torr – då är de klara. Låt svalna helt.

Frostingen: Börja med att vispa det rumsvarma smöret ordentligt. Vispa vispa vispa (med elvisp) så det blir alldeles ljust och krämigt. Häll i florsocker och vaniljsocker. Riv i all zest och avsluta med att röra i creme fraiche. Skulle frostingen bli för lös kan du ställa den i kylen en stund. Blir den däremot för hård kan du fylla på med lite mer creme fraiche. Spritsa ut frostingen på cupcakesen. Strö ev över lite strössel.

IMG_9066 IMG_9067

Ps. På bilden så har min frosting skurit sig lite då jag hällde i lite citronsaft i den. Ingen fara med smaken alls, hade jag haft mer tid hade jag kunnat rädda den lite. 😉 Men du, aja baja att hälla i citron i efterhand när man jobbar med smör…. då finns risken för att det skär sig. Ha istället i zest så kommer det bli toppen! 🙂

2
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Valborg och söndagshäng

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x