Citrontårta

Halloj i stugan!

Ska strax berätta mer om dagen men först måste jag bjuda dig på en sån otroligt fräsch söt/syrlig tårta jag bakade idag.

IMG_9832

Den här är som en dröm! Som en söt/syrlig dröm som bjuder på så mycket goda smaker!

IMG_9842

Frostingen uppepå tårtan är ”to die for”. Det är en frosting som påminner väldigt mycket om den som brukar vara på morotskakan. Jag bara ÄLSKAR den smaken. Den där söt/syrliga smaken kan vara det godaste som finns.

IMG_9843

Uppepå tårtan har jag rivit citronzest samt finstrimlat några myntablad ifrån min egen odling. De har kommit upp nu. Jag vill ha en låda som är full av mynta. De ska jag ha till sommarens melonsallader och till alla goda mojitos vi ska dricka. 🙂

IMG_9836

Elliot fick bli den som smakade först. Fyllningen i tårtan är en citronkräm som är sådär söt men ändå syrlig. Perfekt för den som inte tycker om för söta smaker.

IMG_9845

IMG_9850 IMG_9847

RECEPT NINAS CITRONTÅRTA:

Botten

3 ägg
1,75 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

Fyllning

3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner (saften)
maizena

Topping

3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl florsocker
2 msk citronsaft (rå)

Några blad mynta
zesten av 1 citron

Gör såhär:

Börja  med botten. Klä en springform med bakplåtspapper, gör även kanter av bakplåtspappret så botten får växa sig riktigt hög i formen. Springform på 15-20 cm är lagom för denna botten. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker ljust och luftigt, jag lät min smet vispa i köksassistenten i ca 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ned det i äggsmeten för en riktigt smidig och len smet. Vänd försiktigt med slickepott, inte röra hårt utan vända alltså. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills bottnen är helt torr när du känner med stick. Låt svalna och dela i tre delar. Ett tips är att kyla den lite i kylen eller kanske t.o.m slänga in i frysen en stund. Då kan du den i 3 härliga lager som ser sådär proffsiga ut.

Fyllning: Knäck i äggen i en kastrull, häll i sockret, pressa i saften av citronerna. Låt stå på medelvärme, det får inte koka utan du ska röra hela tiden. När krämen kokat en stund häller du i ca ½ msk maizena och låter det sjuda med en stund. Sammanlagt ska det sjuda i ca 15 minuter. Häll sedan i en skål och låt svalna helt. Fyll lagren med krämen sedan.

Topping/frosting: Vispa grädden i en bunke. Häll sedan creme fraiche, florsocker och citronsaft i en annan bunke. Blanda runt ordentligt. Häll sedan blandningen över den vispade grädden. Elvispa ordentligt. Lägg sedan på frostingen på hela tårtan. Jag valde att göra lite mönster uppepå. Det gör du som du vill. Toppa till sist med ricen citronzest och strimad mynta. Ät & njut!

119
Subscribe
Notify of
guest

8 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
7 years ago

såg riktigt god ut

Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
7 years ago

såg riktigt god ut

Veronika Krigsman
Veronika Krigsman
11 months ago

Vad menar du med rå? Är det flaskjuicen eller färskpressad citronsaft?

niiinis
niiinis
Reply to  Veronika Krigsman
10 months ago

Pressad citronsaft

Maive Mikk
Maive Mikk
25 days ago

Hur kan man göra botten glutenfritt?

Lisa
Lisa
17 days ago

Sååååå underbart god tårta. Gjorde den igår på påskafton och bjöd på efter den goda påskmaten hos syrran. Tårtan blev väldigt uppskattad, den kommer jag att göra fler gånger.

Nästa inlägg

Den kärleken! ♥

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x