ANNONS
Integritet på Tailsweep

Glutenfria kanelbullar utan jäst

/

Idag fick jag ett ryck. Ett sånt där ”sug-ryck”. PMS is in da house och med det också sötsuget. Jag är så fasligt sugen på sötsaker. Skrattar lite åt mig själv. I morse var jag ute på promenadjogg, tänkte att nu ska jag skärpa mig lite…. eeeh, det höll i ungefär 1½ timma efter att jag tänkt tanken. Men, jag brukar ge mig med på suget. Idag blev jag så galet sugen på kanelbullar. Hmm… att undvika gluten och att inte ha jäst hemma var ingen bra kombo när det gäller snabba kanelbullar. Men så kom jag på att jag ju tidigare bakat kanelbullar utan jäst fast med vanligt mjöl. Men det måste väl funka med glutenfritt mjöl tänkte jag och satte igång.

Jag är sååå nöjd med hur detta blev alltså?! Det trodde jag faktiskt aldrig. Jag tänkte att det kanske blir ett hyfsat recept, men det blev faktiskt riktigt bra och väldans gott.

Det tog en halvtimma att få ihop en rykande färsk bulle till mitt kaffe. Detta kommer jag garanterat baka fler gånger, alltså verkligen!

Sen är jag jäkligt glad att jag kan sitta och mums på såna här härligheter fast jag undviker gluten. Tyvärr så måttade jag inte det glutenfria mjölet när jag bakade det här. Jag var så inihelskotta sugen så jag glömde helt av att ta måtta faktiskt. 🙂 Men någorlunda koll har jag nog. Det viktiga är bara att degen går ihop och blir en del, inte mer. Den ska inte bli torr och hård liksom. Jag hade kunnat ha i liiiite mindre mjöl, då hade det nog blivit superfab, nästa gång ska jag ta lite mindre mjöl. Jag skriver vad jag nästa gång ska ta i receptet också.

RECEPT 16 st bullar:

3,5 tsk bakpulver
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl sirap
1 krm salt
1 tsk kardemumma, malen
1 msk fiberhusk (eller psyllium)
ca 9-10 dl glutenfri mjölmix

Fyllning: 

50 g smör
kanel
strösocker
1 msk vaniljsocker

Topping:

pärlsocker
1 ägg till pensling

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Häll sedan i mjölk, sirap, salt, kardemumma och det smälta smöret i en degbunke eller köksmaskin. Rör runt lite. Häll sedan i fiberhusk, mjölet och bakpulvret. Rör ihop detta tills det är en deg. Degen ska som sagt precis gå ihop och bli någorlunda smidig att knåda i. Kavla ut en rektangulär platta. Fördela ut smöret på plattan, strö på socker och kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skär ur ca 16 rullar. Pensla bullarna med det vispade ägget och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter. Ta ut låt svalna en smula, pudra på florsocker. Förvara i påse eller frys in.

Vill du baka kanelbullar utan jäst med vanligt mjöl har jag ett recept HÄR. 

8

Följ mig gärna på Instagram, uppdaterar story dagligen.

@niiinis.se
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00