Grötbröd i långpanna

GODMORGON!

Kan inte du lova mig, att du någongång i livet bakar detta fantastiska långpannebröd gjort på havregrynsgröt?

NÅGONGÅNG?!

Jag lovar att du inte kommer bli besviken, tvärtom….du kommer vara glad för det här receptet!

Jag har ”modifierat” receptet ytterligare för att verkligen hitta rätt. Det är busenkelt att baka men det ser ut som det är värsta proffset som bakat det! Det smakar också som om det är värsta proffset som bakat det!

LÅNGPANNEBRÖD 20 bitar:

4 dl havregryn

8 dl mjölk

50 gr jäst

50 gr rumsvarmt smör

1 msk honung

1 1/2 tsk salt

Ca 9-11 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.

2) Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader. Jag ställde min i kylen en stund, tålamod är inte min starka sida. 😉

3) Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.

4) Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.

5) Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.

6) Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet har du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.

7) Sätt ugnen på 225 grader. Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm). Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten. Jag plattade ut den med fingrarna och händerna.

8) Dela sedan upp degen i 20 bitar. Jag använder min pizzasliceare, degskrapa går också fint. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till. Sedan är det skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Allt hänger ju på Din ugn, håll koll på brödet. Det ska ha en fin färg uppepå.

Ta sedan ut brödet och skär upp det. Alltså, detta blev fantastiskt gott och saftigt! Jag är nästa mållös och så inihelsickes glad att ha ett bröd nu som är så sjukt gott! Du MÅSTE testa att baka detta! Skitenkelt dessutom!

Nu ska jag snart bjuda på VLOGGEN från igår. 🙂

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

Kika gärna på lite fler härliga brödrecept:

Norska tekakor

Kardemummafrallor

654
Subscribe
Notify of
guest

91 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nettan i Sumpan
Nettan i Sumpan
7 years ago

ååå denna skulle jag vilja göra som glutenfri, kanske ska testa . Ha en fin fredag.

Magda
Magda
7 years ago

Behöver man koka gröten helt klar

Niiinis
Niiinis
Reply to  Magda
7 years ago

Nej, koka upp den så den är som en gröt. 🙂 Det räcker!

Gittan
Gittan
7 years ago

Kan man byta ut vetemjölet mot glutenfritt? Eller behövs det mer?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Gittan
7 years ago

Jag brukar tänka 50% till. Alltså, har du 2 dl mjöl så brukar jag ta 3 dl glutenfritt, 5 dl vetemjöl – 7,5 dl glutenfritt. Ja du förstår.

Kanske ska du inte ta riktigt lika mycket när det är så mycket mjöl men jag skulle testa med runt 14 dl till det här receptet. Ha i 1 msk psyllium eller fiberhusk också. 🙂

Elisabeth
Reply to  Niiinis
6 years ago

Har ingen köksmaskin. Går det bra att knåda degen för hand?

niinis
niinis
Reply to  Elisabeth
5 years ago

Går jättebra att knåda för hand!

Laila
Laila
7 years ago

Måste bara testa!! Så bra att du skriver ”lite-hjälp-på-vägen” för oss m celiaki el av som av andra anledningar vill undvika gluten! Uppskattas enormt Nina

Skatan
Skatan
7 years ago

Bakade I morse detta FANTASTISKT goda bröd. Did not know I had it in me – brödbak alltså. Har alltid varit lite ” inte min grej” även fast jag tyckt att det varit roligt. Blir torrt/ geggigt/ osalt/ megasalt…men detta bröd?!!!! Jag är så imponerad. TACK och bock

Karin
Karin
7 years ago

Går det inte att smälta smöret i en kastrull på spisen? Vad blir skillnaden med rumsvarmt smör å smält smör när det gäller bakning?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Karin
7 years ago

Rumsvarmt smör ger degen en helt annan karaktär, den blir otroligt följsam och smidig av det.

Karin
Karin
Reply to  Niiinis
7 years ago

Ok då blir det rumsvarmt smör 🙂
En fråga till. Jag tror att det är glutenfritt havregryn jag har hemma. Funkar det ändå tror du?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Karin
7 years ago

Funkar alldeles utmärkt! Det är bara rena från gluten, annars samma sak. Kör på! Lycka till!

Eva
Eva
7 years ago

Bakade detta bröd idag, barnen älskade det! Tack för ett jättebra recept ☺

Niiinis
Niiinis
Reply to  Eva
7 years ago

Åh så kul att De gillade! Varsegooooo…

Sofia
Sofia
7 years ago

Har du gjort någon glutenfri variant någon gång, jag vill gärna ha receptet i såfall Kram

Carola
Carola
Reply to  Sofia
6 years ago

Det är jag oxå jätteintresserad av..

Karin
Karin
6 years ago

Tak for en Rigtig dejlig opskrift. Jeg bagte dem her til morgen, også blev så fine..
Hilsen fra Canada

Karin Lindqvist
Karin Lindqvist
6 years ago
Berit
Berit
6 years ago

Super gott bröd som många berömt Tack för receptet

niinis
niinis
Reply to  Berit
6 years ago

Åh tack själv för att du delar med dig!

Cecilia
Cecilia
6 years ago

Gammalt inlägg men ville dela med mig iaf. Bakar detta brödet för andra gången nu på lika många dagar. Det. Är. Helt. Fantastiskt! Så glad att jag testade! Tror inte jag kommer baka bröd utan gröt någonsin igen (ok, förutom degen till det andra brödet jag lovat att testa och som står och kalljäser just nu…). Är i extas över detta brödet!!! Tacktacktacktack!!!

niinis
niinis
Reply to  Cecilia
6 years ago

Åh vad glad jag blir att höra detta! Jättekul att du delade med dig! Kram

Jane Svedel behlin
Jane Svedel behlin
6 years ago

Ska testa. Jane

Eva Gerdman
Eva Gerdman
6 years ago

Här du provat göra glutenfritt?

Suss
Suss
6 years ago

Kan man frysa brödet ?

Lena
Lena
6 years ago

Första men absolut inte sista gången jag gör bröd med gröt detta receptet kommer att användas här hemma

Ewa Hulthen
Ewa Hulthen
6 years ago

De godaste ingreienser som man alltid har hemma så man kan baka det ofta. Jag ska baka nästa sats på måndag.

Allan Fagerlund
Allan Fagerlund
6 years ago

Den där ”någon gång” var ikväll (10/12). Detta bröd är så gott att det behöver inget med sig, inte ens smör på – smöret finns egentligen redan där. Jag vill tacka så mycket för receptet!

Ulla-Stina Berndtsson
Ulla-Stina Berndtsson
6 years ago

Så saftiga goda och enkla att göra.

niinis
niinis
Reply to  Ulla-Stina Berndtsson
6 years ago

Vad roligt att höra!

Anna
Anna
6 years ago

Ser riktigt gott ut. Men är det möjligt att byta mjölsort? Mer mot råg o rågsikt så det blir ett ”nyttigare” bröd? 🙂

niinis
niinis
Reply to  Anna
6 years ago

Absolut! Byt ut dom du känner, tänk på att mängden kan skilja sig lite dock. Känn efter lite så degen inte blir för kompakt.

Allan
Allan
6 years ago

Det var så populärt att det blir en ny laddning varje vecka. Tack än en gång!

Lena
Lena
6 years ago

Bakar alltid gröt bullar på havregrynsgröt när det blir över på dagis super gott

Marianne
Marianne
Reply to  Lena
6 years ago

Har du recept på det?

Maria
Maria
6 years ago

Jag har bakat detta recept ett flertal gånger.
Saker jag provat att lägga i.
Riven morot (ta bort sockret)
Diverse fröer super gott.
Idag blir det nyponskal som sötningsmedel

niinis
niinis
Reply to  Maria
6 years ago

Åh härligt!

Terez Klintebjer
Terez Klintebjer
6 years ago

Fantastisk gått bröd tack Niiinis

Annika Enarsson
Annika Enarsson
6 years ago

Nu står min första deg på jäsning , jag berikade med lite russin och hälften durumvete.
Nu är det bara ett par timmar tills jag får smaka.

Marianne
Marianne
6 years ago

Har någon testat detta recept med ”alternativ” mjölk, havremjölk, mandelmjölk mm?

Marianne Johansson
Marianne Johansson
Reply to  Marianne
6 years ago

Våran köksa på förskolan gjorde detta med vatten och det fungerade bra, skrev hon till mig alldeles nyss

Anita
Anita
Reply to  Marianne
4 years ago

Jag undrar samma .

niiinis
niiinis
Reply to  Marianne
4 years ago

Går jättebra, tycker t.o.m att havremjölk gör den ännu saftigare! 🙂

Birgitta Ström
Birgitta Ström
6 years ago

Hej Ninni ska jag baka den i mitten eller längst ner i ugnen/

niinis
niinis
Reply to  Birgitta Ström
6 years ago

Lite längre ned i ugnen blir bra!

Mita
Mita
6 years ago

Kan man inte använda vatten ist för mjölk

niinis
niinis
Reply to  Mita
6 years ago

Det går bra det också, dock ska man komma ihåg att vatten ger en frasig skorpa medan mjölk ger ett fylligare bröd med mjuk skorpa och finporigt inkråm.

Gita
Gita
6 years ago

Fantastiskt gottoch lättbakat!

Anne Hagström
Anne Hagström
6 years ago

Mycket gott och lättgjort bröd.

Annika
Annika
6 years ago

Fantastiskt gott bröd som jag ofta bakar, brukar köra 50/50 vetemjöl/rågsikt.
Tack för detta recept som hela familjen bara älskar!

Mette
Mette
6 years ago

Det dufter rigtigt godt fra ovnen nu. I eftermiddag skal det smages.
Planlægger allerede næste omgang med gulerødder i. Tak for en god og nem opskrift.

niinis
niinis
Reply to  Mette
6 years ago

Åh vad roligt att du uppskattar det! Hoppas det ska smaka!

Annan
Annan
6 years ago

Gött och lättlagat bröd, detta blir bakat fler gånger!

Sandra
Sandra
6 years ago

Så otroligt gott bröd! Tusen tack för receptet❤

niinis
niinis
Reply to  Sandra
6 years ago

Varsågod, så kul när ni gillar!

Ulla Johansson
Ulla Johansson
6 years ago

Jättegott, provade idag! Tack❤️

Azar
Azar
6 years ago

Tack så mycket… De är jättegoda, har letat länge efter detta recept. Har bakat några gånger utan och med torkade frukter (t.x aprikoser..) eller vad jag har hemma. Nu din recept håller på att cirkulera bland mina vänner och bekanter.

niinis
niinis
Reply to  Azar
6 years ago

Vad roligt, så kul att ni gillar!

Gunilla Westin
Gunilla Westin
5 years ago

Blev lite förvånad! Letade efter ett recept på långpannebröd men möttes av en jättebild på ett kvinnoansikte? Sedan kom receptet. Vilket är viktigast i en receptsamling? Men receptet var bra mär man skalade bort alla personliga utrop och kommentarer och drog ihop det lite. Gott bröd!

niinis
niinis
Reply to  Gunilla Westin
5 years ago

Hej Gunilla!

Kul att du hittade till min blogg. Detta är alltså en blogg som jag drivit sedan 2003.

En blogg handlar mycket om personlighet och om att sätta sin personliga prägel på den. På den här bloggen har jag samlat en hel del receptsamlingar som du skriver. Här finns också allt från vardagsgnabb, stressiga morgnar, oro för barn, renoveringar, funderingar och massa mer att läsa om, så som bloggar fungerar i största allmänhet. Det känns inte som att du riktigt har kolla på hur en blogg fungerar.

Receptet som du hittat är kvinnoansiktets recept, dvs mitt. Kvinnoansiktet ät alltså mitt eget ansikte. Jag har skapat detta recept själv. Recepten tar jag fram genom ett antal provbakningar må du tro. Det tar många tester för att hitta ett optimalt och perfekt bröd.

Så Gunilla, detta är en personlig blogg med recept som jag valt att dela med mig av. Att vara personlig är fortfarande viktigast här.

Varsågod för receptet och kul att du tyckte att brödet var gott!

Jenny
Jenny
5 years ago

Jag bakade brödet idag men det blev en besk bismak. Gott i övrigt dock! Jag följde receptet men bytte ut mjölet mot siktat dinkel och honungen mot ca 1 1/2 msk sirap. Kan det vara något med jästen? Jag tycker inte det smakar jäst, bara… lite beskt. Jag har läst att dinkel beter sig lite annorlunda och behöver jäsa mer, jag lade på ca 15+15 min men det kanske inte var tillräckligt? Eller kan det vara något annat som gick tokigt?

Jenny
Jenny
Reply to  Jenny
5 years ago

När brödet varit fryst så försvann bismaken. Det är mycket gott! Vet inte varför det blev som det blev, ska testa att baka det igen och kanske jäsa lite längre.

Kerstin L
5 years ago

Stämmer gradantalet även för varmluftsugn.?????

Kerstin Lind
Kerstin Lind
Reply to  Kerstin L
5 years ago

Stämmer gradantalet även för varmluftsugn ????

niinis
niinis
Reply to  Kerstin Lind
5 years ago

Jag anger alltid gradantal för vanlig ugn, vill du använda varmluft rekommenderar jag att gå ned ca 20 grader.

Nina
Nina
5 years ago

Detta bröd är så gott och lätt Måste göras snart igen.Tack för att du dela med dig.

Evelina
Evelina
5 years ago

Tror du man kan kalljäsa sista gången i kyl? Så man kan slänga det I ugnen direkt på morgonen?
Hemma hos oss är vi vrålhungriga direkt

niinis
niinis
Reply to  Evelina
5 years ago

Absolut!

Marianne Rosén
4 years ago

Hej Ninis! Har läst och baka några av dina glutenfria bröd som blev fantastiskt goda. Nu till min fråga…
Du skriver ofta i slutet på dina glutenfria recept om hur man gör för att göra ett sk vanligt bröd. Kan du inte göra samma sak på dina recept på ”vanligt” bröd? Eller kan du ge mig tips på hur jag kan göra om ”vanliga” recept till glutenfria?
Tack på förhand!!

Marianne Westin
Marianne Westin
4 years ago

Jag försöker undvika vetemjöl-vad kan man ha i stället för det?

niinis
niinis
Reply to  Marianne Westin
4 years ago

Prova med glutenfri mjölmix.

Jan Persson
Jan Persson
4 years ago

Hejsan
Jag är bosatt i Thailand o vill baka mitt eget bröd. Hittade ett intressant brödrecept (grötbröd i långpanna) som jag ville skriva ut men döm om min förvåning det enda som skrivs ut är en bild av en ung vacker kvinna. Nu har jag försökt på många olika sätt och sitter här med 5 upplagor av samma bild,
Jag är kanske lite gammalmodig som vill ha receptet på papper o inte i telefon eller liknande.
Vad gör jag för fel eller är det inte meningen att man skall kunna skriva ut recepten?
Vänligen HJÄLP
Jan

niinis
niinis
Reply to  Jan Persson
4 years ago

Hej Jan! Tyvärr finns inte den tjänsten att få på denna sidan. Antingen så får du skriva av receptet för hand eller så får du spara receptet i din telefon. Jag brukar trycka på den lilla fyrkanten med en pil på längst ned på skärmen, där kan man välja ”Spara på hemskärmen”. Då lägger sig receptet som en ”app”, enkelt att klicka på ikonen då så dyker receptet upp.

Tack för att du tycker jag är vacker!

Allt gott och njut av Thailand.

Miriam
Miriam
4 years ago

Ett bra bröd som håller sig mjukt länge. Lätt att ändra sötma, mjölsorter och lägga till frön, frukt mm. Tack!

niiinis
niiinis
Reply to  Miriam
4 years ago

Kul att du gillar! 🥰

Zohreh
Zohreh
4 years ago

Hej
Vad ska man göra att man baka med mindre varor?

niiinis
niiinis
Reply to  Zohreh
4 years ago

Recept kräver ju en del ingredienser så det kan jag faktiskt inte svara på.

Jenny
Jenny
3 years ago

Jättegott bröd! Nyss bakat och kommer helt klart att göra fler gånger! Tack!

Eva
Eva
3 years ago

Ska man grädda brödet i mitten eller längst ner kan man koka gröten och inte använda mjölk är mjölkallergiker .

niiinis
niiinis
Reply to  Eva
3 years ago

Lite längre ned blir bra. Ett tips är att använda havremjölk istället för vanlig mjölk.

Jenny fagerstrand
Jenny fagerstrand
3 years ago

Testar o göra ditt grötbröd nu, Hoppas allt blir bra, måste fråga
Hade du jäst för söta degar eller vanlig( röd el blå) jag körde på blå

niiinis
niiinis
Reply to  Jenny fagerstrand
3 years ago

Det spelar ingen roll egentligen men jag hade den blå jästen. 👍🏼

Ann Corderfeldt
Ann Corderfeldt
3 years ago

Gjorde dessa för ett tag sedan. Blev väldigt goda och höll sig så bra. Kommer att göra dom igen. Tack för ett bra recept.

niiinis
niiinis
Reply to  Ann Corderfeldt
3 years ago

Kul att du gillade! 🙂

Nästa inlägg

Mårbackamuffins med blåbär och grädde – Glutenfria

91
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x