Äppelpaj med äppelrosor

Igår bakade jag en magisk äppelpaj, den här får du bara inte missa alltså! Den här går inte av för hackor förstår ni! Milo satte tänderna i den och utbrast ”Mammmmaaaaa, woooooow….. den här var såååååå gooooooood!” Det är när han reagerar så som man vet att det blivit riktigt riktigt bra! 🙂

img_3520

Är den inte vacker? Åh jag tycker den blev så himla fin…. ♥ Lite kär i den här fina äppelpajen förstår du. Pajbotten är vanlig mördeg, fyllningen är en form av sockerkaks/kladdkake fyllning, magiskt gott om du frågar Milo. 🙂

img_3519 img_3522 img_3524 img_3525

Det är dessa små äppelrosor som gör allt det vackra. Du ska få en utförlig beskrivning av hur man gör så du också kan göra denna vackra och också magiskt goda skapelse.

img_3529 img_3532

RECEPT:

Pajbotten:

 2,5 dl mjöl
0,5 dl socker
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 krm salt

Pajskydd:

aprikosmarmelad
vatten

Fyllning:

2 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
40 g smält smör

Äpplen:

4 medelstora äpplen
2 lime
vatten

Gör såhär:

1) Blanda mjöl, socker, mjöl och salt till en smulig massa. Ha i ägget och blanda snabbt ihop till en del. Plasta in degen och ställ i frysen i ca 10 minuter.

2) Ta ut degen och kavla ut den mellan två plastfolien. Lägg i en pajform och skär av kanterna. Nagga och färgrädda i 175 grader i 10 minuter. Blanda till ”pajskyddet”. Aprikosmarmelad med lite vatten. Pensla på hela botten. Detta är inget måste men detta håller pajskalet sådär sprött och härligt och ”degar” inte ihop det när fyllningen kommer i.

3) Skär  upp äppelskivor. Dela äpplet på mitten och töm ur kärnhuset. Skiva sedan tunna äppelskivor. Ta en bunke och pressa i limen i den. Lägg i alla äppelskivor och fyll på med vatten så de täcker äpplena. Ställ in i micron i ca 3-5 miunter tills äppelskivorna blir mjuka.

4) Gör fyllningen. Vispa socker, vaniljsocker och ägg riktigt fluffigt. Blanda i mjölet med en slickepott. Slutligen har du i det smälta smöret och blandar till en slät smet.

5) Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.

img_3517

6) Lägg äppelskivorna såhär och rulla sedan ihop dom nerifrån och upp så blir det en rosformation. Stick i dom längs kanterna i pajfyllningen. Här kan du göra som du vill, endast fantasin sätter gränserna. 🙂 Pudra gärna på lite kanel på äpplena innan gräddning

7) Grädda pajen i 175 grader i ca 25-30 minuter. Den får gärna vara lite lite kladdig i mitten. Pudra äpplena med lite florsocker. Servera med vaniljvisp eller varför inte lite kanelgrädde. Vispgrädde med kanel och lite florsocker, riktigt mumsigt.

23
Subscribe
Notify of
guest

38 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nettan i Sumpan
Nettan i Sumpan
7 years ago

Så vacker! ser supergod ut! måste testa och baka denna , tack för receptet. ha en fin torsdag.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Nettan i Sumpan
7 years ago

Tack! Ja testa, den var magisk enligt sjuåringen.

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Vacker men försöker inte både du o din man gå ner i vikt? Varför saboterar du för er då? Nu svarar du nog att det är inte att all bakning går åt till familjen men som den amatörpsykolog jag är hehe tror jag du ljuger. Så vad är anledningen tror du? Svara inte, radera inlägget om du vill, låt dina läsare gå i taket för jag är så oförskämd men jag undrar och frågar ändå.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

Men om du redan tror att jag ljuger så känns ju din fråga rätt onödig. Tycker du inte det själv?

Svarar ändå. Mitt jobb, alltså denna bloggen, handlar till stor del om bakning och att ta fram recept. Så att jag bakar ofta hör till mitt arbete. Jag ska som bak/lifestylebloggare leverera recept och fina bilder på bakverk.

Just nu jobbar inte Tony med att gå ned i vikt, inte jag heller faktiskt. Jag har inte mer än smakat en bit av pajen som jag spottade ut då jag inte ska äta gluten. Tony tog en bit igår och Milo också. Resten har vi skickat till Tonys jobb. Vi ger bort massor, mest för att frysen är full och för att vi aldrig skulle orka äta allt.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Nej, men förstod att du skulle gå i självförsvar med en gång utan att ens reflektera. Det är lugnt, baka på 😉

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

Läs svaret igen!

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

Hmm….blir också så förundrad över varför man slänger ut en sån fråga som du gjorde. Självförsvar är väl ok om man blir anklagad för att eventuellt ljuga! Eller vad tycker du? Hur hade jag kunnat svara bättre på din fråga?

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Men du la ju till svaret efter du skrivit ”tycker inte du det själv?” NU har du svarat så det tackar vi för. Då vet jag att du bakar och ger bort.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Sigrid
7 years ago

Toppen! Ja jag tyckte jag svarade lite kort så jag svarade på din fråga i alla fall. Ok, å nästa gång kan du väl bara fråga utan att skriva att jag kommer att ljuga. Ok?

Ha en fin dag!

Anna
Anna
7 years ago

Hej, bara måste prova att baka den här äppelkakan, ser helt gudomlig ut. Jag som inte tål gluten kan jag byta mjölet rakt av mot glutenfritt mjöl eller mandelmjöl? Ha en superfin dag Nina!

Anneli Lindbäck
Anneli Lindbäck
7 years ago

Men så onödig kommentar av Sigrid! Det är väl klart man lägger upp goda bakverk om man driver en bakblogg. Bara för att man bakar och är jätteduktig på det, så betyder det ju inte att man äter upp allt.
Jättesnygg paj Nina!! Är säkert lika god som snygg 🙂 You go Nina!

Lena
Lena
7 years ago

Ska jag vara ärlig tycker jag inte att det du skriver Sigrid hör hemma i detta sammanhang! Trist läsning för oss andra!

Havrefras
Havrefras
7 years ago

Ho ho! Då är jag oförskämd och KAN INTE låta bli att kommentera.
Sigrid:
”Nu svarar du nog att det är inte att all bakning går åt till familjen men som den amatörpsykolog jag är hehe tror jag du ljuger.”
Nja. Googla attityd. Gör om, gör rätt.

I MIN VÄRLD, har inte jag en suuuuuusing om vad som pågår bakom bloggens kulisser, och jag tycker inte jag har någon rätt att ifrågasätta deras livsval. Jag är så tacksam över att det finns de själar som vill blogga om sitt liv, sin vardag och/eller sina hobbies/arbeten. Och som i detta exemplet – Nina bakade och så har hon bloggat om viktnedgång/matförändringar osv – shit hon MÅSTE ju trycka i sig allt?! Men alltså – OM hon nu gjorde det? Vad är problemet? Hur FAN ska du eller jag bakom datorn kunna ha en åsikt om det, om hon nu gjorde det? Vi vet inte vad som ligger bakom detta fruuuktansvärda frosseri? Tony kanske har varit otrogen? Katten kanske är jättesjuk och man vet inte utgången? Kanske fått sparken? Kanske fått en stalker på halsen? Kanske något har hänt i livet som får en att tappa fästet, och man tröstar sig med att baka/äta/whatever. Men JAG tycker inte jag/vi kan ifrågasätta det, utan vara tacksamma för den del av deras liv vi får i bloggen/bloggarna.

Och så visade det sig att det är hennes jobb. Och hon ger bort bakverk (något hus till salu i närheten…? :)).

Sigrid
Sigrid
7 years ago

Havrefras, du har inte läst bloggen så länge gissar jag? Jag frågade Ninni en sak och hon svarade så jag tycker saken är klar härmed. Det står ingenstans i presentationen att Ninni bakar som leverne, det står att hon gillar att baka och de har i flera år dragit igång nyttiga perioder så jag ställde frågan ovan. Tycker inte den är värre än att sprida ut rykten om att Tony är otrogen eller fått sparken…

Johanna E
Johanna E
Reply to  Sigrid
7 years ago

Sigrid, du har inte läst bloggen så länge gissar jag? Isåfall borde du veta att hon inte heter Ninni, utan Nina. Så sluta tilltala henne med henne smeknamn om du inte känner henne. Det är kommentarer som dina som får oss trogna läsare att skämmas! Vi som inte har behovet av att klanka ner. Eller som ifrågasätter. Jag gissar att du inte är så duktig på att baka helt enkelt.

Skatan
7 years ago

Tycker att Sigrid är en simpel påhoppare. Som dessutom kör med härskarteknik som jag fullkomligen avskyr. Fråga INTE om du själv anser att du redan sitter inne med svaret. Om DU vet bäst från början och redan bestämt vad som är sant och vad som inte är sant- ja vad spelar det då egentligen för roll att föra en diskussion med dig för då?
Varför är det viktigt för dig att dela med dig av dina åsikter och funderingar, du frågar ju inte på något vänligt sätt överhuvudtaget och egentligen borde din kommentar ha blivit raderad , precis som du själv är inne på – så lite jävla medveten om att du är elak, det är du!
Och som den amatörpsykolog jag är -anser jag ändå att det bådar gott för ditt tillfrisknade!

* ingen är sämre än att man kan ändra sig*
Kakan såg för övrigt ut som en dröm! Tror minsann att jag ska provbaka den här – men oj .. faaaan kom på att jag sa ju april-92 att jag skulle tänka på vikten, och var det inte jag som november -79 sa att jag inte ” tyckte om uppvärmda äpplen” H E L V E T E!!
Nä livet funkar inte riktigt så va.. ? Att det vi säger ristas in i runor som vi sen måste efterfölja resten av livet- ändras förutsättningarna i livet ( kunskap-ålder-erfarenhet-smaker-influenser-) så SKA vi per automatik validera om våra åsikter! ( med det inte sagt att den visst kan vara exakt detsamma som den gången i november -79, men våra åsikter ska valideras om lite nu och då- det är det som kallas mognad)

Matikvadrat
7 years ago

Men herregud! Sluta döma och ifrågasätta inlägg. Kommentera sakligr och vänligt om du ska kommentera. Vänligen låt bli annars. Negativitet finns så mycket av i världen och vi som bloggar försöker ju motverka det på våra olika sätt.
Fantastisk paj och jag ska definitivt testa den!
Kram

Ewa
Ewa
7 years ago

åhh denna såg ju helt fantastisk! Detta måste jag baka i morgon till fredagsfikat. Tack för en mycket givande och igenkännande blogg. Kram Ewa.

Helena
Helena
7 years ago

Hej! Jag läser ofta hos dig, men har nog aldrig kommenterat förut. Äppelpajen ser supergod ut! Hemma hos mig är det mest jag som gillar bakverk och jag har en tendens att överäta, så jag får baka när vi ska ha gäster eller nåt. Annars sätter jag i mig allt själv och mår dåligt på alla sätt! Jag äter glutenfritt och försöker hålla nere sockerkonsumtionen och jag tycker det funkar bra att ersätta vetemjölet med potatismjöl i söta bakverk. Man får ta ca en halv gång mer av potatismjölet bara. Fast egentligen var det inte det jag skulle skriva (hur jag äter är ju min ensak och inte av allmänt intresse)!
Jag tänkte på hat-listan du skrev och kände så igen mig med äckelkänslor för snor och slem. Uäck säger jag bara! Minns när äldsta sonen hade en gräslig hosta och behövde ha en liten plasthink bredvid sig och spotta i hela tiden. DET var en prövningens tid! FÖRLÅT att jag skriver om det här i ditt fina inlägg med den vackra pajen. Behövde liksom få det ur mig för jag har inte hört talas om någon tidigare som blir lika äcklad som jag av snor!! Usch vilken knäpp kommentar det blev! Förstår om du inte godkänner den…

Angelica
7 years ago

Wow , va fin!! och det ser ju onekligen OTROLIGT god ut!!
Kramar

Wenche
Wenche
7 years ago

Sigrid tycker det är otroligt lågt och fråga andra om bantning du har över huvud taget inte med det och göra. Själv håller jag i vikten älskar och baka. Och då finns inget bättre och roligare än att få ge bort eller som sälja i mitt företag. Men försök och inte lägga dig i vad andra gör så är jag säker på du kommer må mycket bättre som amatör psykolog. Och du ninnie du gör fantastiska bakverk. Kram och njut av dina bakverk

Ulrika
Ulrika
7 years ago

Herregud!! Stackars patetiska människa som inte har ngt liv och måste kommentera ett bakverk! Tror jag dööööör av skratt 😀 😀
Fortsätt baka Nina och ät eller smaka och spotta ut eller WHAT EVER 🙂

Katrin
Katrin
Reply to  Ulrika
7 years ago

Jag med håller på avlider av skratt åt den sorgliga mänskan som prompt måste ha rätt För i himmelens namn, det ser ut att vara en J-a god äppelkaka och vad man gör med sin egen kropp ska andra ge sjutton i, Niina hade fått trycka i sig hela kakan och samma dag skriva inlägg om viktnedgång vad mig anbelangar. Men dum mot andra, det får man aldrig vara! Kram Niina!

Malin
Malin
7 years ago

Jag har gått ner 45 kg på 1 år och under det året har jag aldrig bakat så mycket som då… Det kallas visst terapi 🙂

Linda
Linda
7 years ago

Sigrid, du e på låtsas va

Natalie
Natalie
7 years ago

Jättefin äppelkaka! Ser romantisk ut! Ha en fin helg! Kram

Elin
Elin
7 years ago

Så fantastiskt vacker!! Den ska jag försöka mig på, jag som aldrig bakar… Tack för inspiration! Önskar dig en fin dag & bry dig i te om märkliga kommentarer, finns så många dör ute som inte mår bra…

Camilla
Camilla
7 years ago

Alltså jag fattar inte riktigt med rosorna ! Hur många klyftor till varje ros?
Tack för en underbar blogg !

Niiinis
Niiinis
Reply to  Camilla
7 years ago

Som du ser på bilden så använde jag runt 5-7 skivor typ. Inte så noga, beror mer på hur stora du vill att rosorna ska vara.

Camilla
Camilla
Reply to  Niiinis
7 years ago

Tusen tack för snabbt svar. Måste prova denna till helgen

Helen
Helen
7 years ago

Vilken läckerhet!! 🙂 ser både supersmarrig ut och fin dessutom. Du är en riktig hejare på att baka Nina så forsätt så ♡ Ps. ang. fika, vikt mm. Så kan jag berätta att vi fikar varje kväll här hemma, sen iof tränar vi ju oxå endel några dar/ vecka. Jag tro inte en hembakt kaka & paj är så farligt, däremot köpekakor är nog mkt värre?! Eftersom jag oxå har en bakblogg sp blir det ofta fika o dekan man gått unna sig. Ha det bäst. Va rädd om dej. Kram ♡

Niiinis
Niiinis
Reply to  Helen
7 years ago

Helt rätt! Kram

Karianne
7 years ago

Denne kaken ser både god og utrolig flott ut, gleder meg veldig til å prøve den ut! Men et spørsmål: hvor stor er paiformen du bruker ? 🙂

Niiinis
Niiinis
Reply to  Karianne
7 years ago

Tack! Det är en pajform som är ca 22 cm i diameter.

Birgitta
Birgitta
7 years ago

Alltså äpplerosor…hur lätta var dessa att göra…haha! Men den blev i alla fall god.

Lena Jeppsson
Lena Jeppsson
5 years ago

Det ser väldigt gott ut men punkt 1 är nog inte rätt skriven såvida det inte ska i mjöl 2 gånger.

Sofia
Sofia
3 years ago

Väldigt god paj!

Första skalet jag bakade kollapsade helt. Så andra gången frös jag pajskalet efter det var utkavlat i ca 15-20 minuter och sen använde jag keramiska bakbönor när jag bakade av det (bakade det 15 min med bönorna och 5 minuter utan).

Hade inte aprikosmarmelad, men använde flytande honung istället.

Äpoekrosorna var pilliga att få till, men såg ändå snyggt ut!

niiinis
niiinis
Reply to  Sofia
3 years ago

Ja den är magisk! Bra kämpat, härligt att det blev bra. 😍

Nästa inlägg

Tiiiiidig morgon

38
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x