Så kalljäser du rågsiktsfrallor

 Jättegoda och smakrika rågsiktsfrallor. Vill du avnjuta dessa till frukost men inte gå upp i ottan för att baka. Då har jag ett superbra tips till dig! Dessa frallor är perfekta att förbereda redan kvällen innan.

Det finns 2 alternativ att kalljäsa på.

Alternativ 1. Knåda ihop en deg på kvällen, ställ i en degbunke under plastfolie i kylen över natten. Ta ut degen på morgonen, baka ut till frallor, låt jäsa i 30 minuter och grädda sedan.

Alternativ 2 är att baka ut degen till frallor redan kvällen innan. Lägg plastfolie över bullarna i kylen över natten. Ta ut på morgonen, låt stå i rumstemp i 30 min och grädda sedan.

Jag har alltid lite mindre jäst i när jag kalljäser, detta för att jäsningen pågår mycket längre. Dessutom växer sig glutrentrådarna starkare av den långa jäsningen, du får dessutom ett smakrikare bröd. Så det är en del fördelar med att kalljäsa sitt bröd.

 Ät dom gärna lite ljumna med smör och ost. Fantastiskt gott!

RECEPT RÅGSIKTSFRALLOR CA 12 st:

25 gr jäst

2,5 dl vatten

2,5 dl mjölk

2 msk ljus sirap

1 tsk salt

1/2 dl olivolja 

5 dl vetemjöl

6 dl rågsiktsmjöl


Gör såhär:

1) Smula ner jästen i en degbunke.

2) Värm vatten och mjölkblandningen till 37 grader

3) Häll över jästen och lös upp den.

4) Häll i sirap, salt och olivolja.

5) Häll i mjölet, lite i taget. Gör du degen i köksmaskin bör du låta degen köra på lite lägre hastighet i minst 5 minuter.

6) Se kalljäsningen ovan.

7) Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 10-15 min eller tills frallorna fått fin gyllenbrun färg.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram för många fler recept, tips och inspo.

26
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Kompishäng och massage

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x