Lantbröd

Innan jag skriver mer om vår dag så tänkte jag bjuda dig på mitt goda recept på lantbröd. Kan inte du lova mig att du provar att baka det nångång. Alltså, detta är såååå gott. T.o.m jag har smakat fast det är gluten i. En av pappas kollegor fick några bröd att smaka på och han ringde pappa och frågade hur han kunde få tag på mer bröd. Det, ska jag säga er, kittlar fint i bakningssjälen. Älskar när någon verkligen gillar. Så detta brödet har fått högsta betyg verkligen.

Tänk, det fanns en tid ndå jag inte bakade bröd alls. Det började med att jag misslyckades några gånger när jag var runt 20 bast. Jag minns speciellt en gång då jag bakade små frallor. Dom blev stenhårda, Magnus tog ett bröd och ställde på mitt balkongräcke ifall fåglarna ville ha det. Inte ens dom…. Haha, ja på den tiden var jag allt annat än bra på att baka. Jag bakade hellre än bra kan man säga.

Idag älskar jag att baka bröd. Mest för att jag tränat och lärt mig. Nu provar jag mig fram. Visst misslyckas jag också precis som alla andra ibland  men för det mesta blir det riktigt bra, som det här brödet tex.

img_3866 img_3869 img_3870

Dessa lantbröd bakar jag ungefär i storlek 520 gr. Alltså varje bit väger 520 gr när jag bakar ut dom. Dom är sådär i härlig storlek. Hinner inte torka ut utan håller sig färskt och gott tills det är slut.

img_3879 img_3880

RECEPT:

50 gr jäst
10 dl vatten
2 msk olivolja
2 msk flingsalt
ca 13 dl vetemjöl
ca 11 dl rågsiktsmjöl

Gör såhär:

1) Häll vattnet i en kastrull, värm det till 37 grader.

2) Smula jästen i degbunken. Häll över vattnet och lös upp all jäst.

3) Häll i oljan.

4) Häll sedan i mjölet om vartannat och lite i taget. Degen ska till slut släppa fint från kanterna. Låt maskinen jobba med degen i ca 10 minuter.

5) Låt jäsa i ca 45 minuter.

6) Baka ut till drygt 500 gr småbröd. Jag skulle gissa att man får ut ca 4 små bröd.

7) Låt jäsa igen i ca 30 minuter. Strax innan gräddning så pudrar du över vetemjöl över bröden.

8) Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20-25 minuter. Brödet ska hålla en temp på ca 94 grader invändigt. Då är det klart!

 

3
Subscribe
Notify of
guest

5 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kina
Kina
7 years ago

Såg så gott ut! Ska det bara vara två msk olja? Ha en bra kväll.

Niiinis
Niiinis
Reply to  Kina
7 years ago

Japp!

Karin
Karin
7 years ago

Och flingsaltet? I degen? 🙂

Veronika
Veronika
7 years ago

Det här lovar jag att provbaka! Med dom lovorden kan det ju inte bli annat än gott! 😉

Kim
Kim
7 years ago

Kan man förbereda degen kvällen innan och ha i kylen under natten? I så fall, hur långt går man innan man ställer in den i kylen? Ska baka det till helgen

Nästa inlägg

Fransar & snygga kläder

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x