Vanilj och citronrutor i långpanna

img_3940 img_3941

Den här kakan är helt fantastisk. Den har liksom allt. Lite krispigare yta, krämigt  inre som smakar vanilj och så mördegsbotten som man bara inte kan låta bli att älska. Min svägerska skrev ett sms till mig igår kväll!

Sötis, här kommer receptet kära svägerska! ♥

RECEPT VANILJ & CITRONRUTOR I LÅNGPANNA

Mördeg:

450 g mjukt smör
10 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning:

5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 citron

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser till mördegen i en köksmaskin, eller så gör du det bara för hand. Ta hälften av mördegen och tryck ut den i en långpanna. Du kan använda den vanliga originalpannan i ugnen som är ca 30X40 cm. Jag använde en som var lite mindre så att kakan blev lite högre.  Riv av zesten på citronen och dela den sedan två. Blanda sedan zesten samt saften av en halv citron med resten av ingredienserna till fyllningen och häll det över den utplattade mördegen. Smula sedan resten av mördegen uppepå fyllningen. Skjuts in i ugnen i 30 minuter. Fyllningen kommer fortfarande vara lite ”dallrig” när den tas ut ur ugnen men låt den svalna av så stelnar det lagom. Pudra över lite florsocker. Ät och njut för allt vad du är värd.

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

vaniljhjärtan_citronhjärtan_vaniljrutor_i_långpanna

1950
Subscribe
Notify of
guest

88 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irene ;Gröndal
7 years ago

E ser jättegod ut jag skall prova.

Sofia Brennander
Sofia Brennander
7 years ago

Denna ska jag absolut testa! Tack för tips. 😀

Milla
7 years ago

Åh tack, letar efter nåt som känns fräscht. Vi är inga storkonsumenter alls på fikabröd, undras om man kan dela receptet på hälften o göra i en mindre panna, visst borde det gå?

Carola
Carola
7 years ago

Låter som en riktigt god kaka helt i min smak , men jag undrar om man kan frysa den?

Niiinis
Niiinis
Reply to  Carola
7 years ago

Yes, du kan med fördel frysa den. Jag har testat och det blev toppen! ♥

Sylvia
Sylvia
7 years ago

Röstat – lycka till!

Johanna
Johanna
7 years ago

Gjorde den nyss! Kanonfin och enkel! Jag hade inte så mycket cremefraiche så jag tog hälften keso blev kanon! Lite mer textur 🙂

J
J
7 years ago

Hade gärna röstat på just dig men har dessvärre inte fb. Men jag hejar på dig

Marianne Ejering
Marianne Ejering
7 years ago

Klart jag röstar på dig

Sofia Brennander
Sofia Brennander
7 years ago

Gud så gott!! Mycket smör…. :O 😛 Ska testas!

Siri Didriksen
Siri Didriksen
7 years ago

Smagte den i kyrkjans fika härlig takk ❤

Eva
Eva
7 years ago

Hur görs denna glutenfri tro?

Alexandra
Alexandra
7 years ago

Hejsan!!
Kan man byta ut vetemjölet tro mot ett glutenfritt alternativ mjöl??

niinis
niinis
Reply to  Alexandra
7 years ago

Det tror jag absolut att man kan göra! Tillsätt 1 msk psyllium också.

Carina Hansson
Carina Hansson
Reply to  Alexandra
7 years ago

Ska man koka ihop fyllningen?

niinis
niinis
Reply to  Carina Hansson
7 years ago

Nej, den ska bara blandas!

Erika
Erika
Reply to  Alexandra
2 months ago

Absolut, det gjorde jag!

Agneta
Agneta
7 years ago

Går den göra glutenfri?

niinis
niinis
Reply to  Agneta
7 years ago

Har inte testat men det tror jag absolut!

Ann Forssell
Ann Forssell
7 years ago

Är kakan lika god dagen efter, ska baka till jobbet.
Tack för fin blogg, kram Ann

niinis
niinis
Reply to  Ann Forssell
7 years ago

Absolut! Tack för fina ord. Kram

Åsa Roslund
Åsa Roslund
6 years ago

Bakade denna kaka idag! Alltså så otroligt gott det var!! Kan verkligen rekommenderas!

Carin Holmberg
Carin Holmberg
6 years ago

Hej
Detta recept låter hur smaskigt som helst . En liten fråga….. när vi kommer till citronskalet,så har du skrivit zestet? Är det tryckfel? Du kanskemenar att man ska riva citronskalet ?
Vill bara försäkra mig…

Jag har testat ”kusin- receptet”, det med Choklad-mördeg och vanilj. Underbart ljuvliga.

Min man säger att det är det är absolut det Godaste kakorna jag någonsin gjort
Hurra för dig, vad du är bra

Gittan Gustafsson
Gittan Gustafsson
Reply to  Carin Holmberg
2 months ago

Det heter citronzest för att man ( oftast) river det på ett zestjärn

Veronica Francois
Veronica Francois
6 years ago

Kan man frysa denna kakan?

niinis
niinis
Reply to  Veronica Francois
6 years ago

Absolut!

Lill
Lill
5 years ago

Gräddas den mitt i ugnen eller nedersta falsen?

niinis
niinis
Reply to  Lill
5 years ago

Jag brukar ha den lite längre ned i ugnen.

Margareta Johnsson
Margareta Johnsson
5 years ago

Hej!
Vad jag förstår så ingår det bara en halv citron i receptet. Har jag fattat fel?

niinis
niinis
Reply to  Margareta Johnsson
5 years ago

Du ska använda zesten av en hel citron men saften av en halv.

Jeanette Färjegård
Jeanette Färjegård
5 years ago

Bakade den här idag. Supergod!

Ing-Marie Wiktorsson
4 years ago

Ska man bara blanda ihop fyllningen, inte vispa ägg och socker?

niinis
niinis
Reply to  Ing-Marie Wiktorsson
4 years ago

Ja du blandar bara!

Laila löfgren
Laila löfgren
4 years ago

Tänkte baka vanilj o citronrutorna MEN ska det verkligen vara så mycket socker? 3 dl i kakan och 3 dl i fyllningen samt totalt 3 msk vaniljsocker – det blir ju nästan en halv dl socker/bit om man gör ca 15 bitar.

niiinis
niiinis
Reply to  Laila löfgren
4 years ago

JAJEMENSAN! Det är en söt kaka! 😋😋😋

Bibbi
Bibbi
4 years ago

Går den att frysa?

niiinis
niiinis
Reply to  Bibbi
4 years ago

Går jättebra! 👍🏼

Inger Axelsson
Inger Axelsson
3 years ago

Jättegod!Alla som jag har bjudit den på vill ha receptet.

niiinis
niiinis
Reply to  Inger Axelsson
3 years ago

Så roligt! 😋👌🏻

Magdalena
Magdalena
3 years ago

Hur många personer är denna beräknad till?

niiinis
niiinis
Reply to  Magdalena
3 years ago

Det blir 15 bitar.

Ennie
Ennie
3 years ago

Hej, vilket exakt mått hade du på formen? 🙂

niiinis
niiinis
Reply to  Ennie
3 years ago

Hmmm, tror det var 25×35

Marika
Marika
3 years ago

Ser jättegod ut, undrar också om man kan göra den mindre, typ halvera satsen?

niiinis
niiinis
Reply to  Marika
3 years ago

Absolut!

Annika Alamaa
Annika Alamaa
3 years ago

men hälften av zesten och saften av en halv citron står det- vad gör man resten?

niiinis
niiinis
Reply to  Annika Alamaa
3 years ago

Sparar

Anna-Lena
Anna-Lena
3 years ago

Har du provat att minska på sockret? Det borde ju räcka med 2 dl.

niiinis
niiinis
Reply to  Anna-Lena
3 years ago

Har inte provat, den är alldeles för god som den är. 😅👍🏼👌🏻

Kathrine
Kathrine
3 years ago

Tack Nina! De blev supergoda, du beskriver så bra och personligt, går bra att använda men jag använde, som ex i dina recept. Mvh Kathrine

yvonne Ekblom
yvonne Ekblom
3 years ago

spännande. Håller precis på o grädda… Smidigt att göra

Helene Brun
Helene Brun
3 years ago

Låter jättegott men klarar inte av citron i bakverk, kan man byta ut citron mot något annat gott ?

niiinis
niiinis
Reply to  Helene Brun
3 years ago

Du kan ta bort den. 👌🏻

Caroline
Caroline
3 years ago

Jag har sett fram emot att testa denna kaka…och ikväll var det dags. När jag just satt mig i soffan och satt på timern på ugnen så kom jag på att jag glömt äggen i fyllningen. Nu blir det väl bara pannkaka av allt.. 😳

niiinis
niiinis
Reply to  Caroline
3 years ago

Åh nej….. 😭

Helena
Helena
3 years ago

Sjukt bra recept! Tack för att du delar. Jag lade lite frysta hallon ovan på min och det var magiskt. 😊

Carola Eriksson
Carola Eriksson
3 years ago

Hej, Ska testa att göra denna kaka idag och undrar om man ska smörja långpannan eller använda bakplåtspapper?

niiinis
niiinis
Reply to  Carola Eriksson
3 years ago

Bakplåtspapper tycker jag är bäst. 😀

Nathalie Asklund
Nathalie Asklund
3 years ago

Hej. Tänkte bjuda jobbet på denna på fredag 😊
Men undrar om jag kan göra den kvällen innan och hur den ska förvaras. Ska den stå i kylskåpet över natten eller räcker det med en plastpåse?

niiinis
niiinis
Reply to  Nathalie Asklund
3 years ago

Ställ i kylen i en plastpåse skulle jag säga. 👌🏻

Lena
Lena
1 year ago

Hej. Tänkte baka kakan idag. Går den att frysa?

niiinis
niiinis
Reply to  Lena
1 year ago

Går jättebra! 🥰

Sara
Sara
1 year ago

Hej!
Ska man blanda alla ingredienser i fyllningen samtidigt? Eller först ägg och socker och sen resten?

niiinis
niiinis
Reply to  Sara
1 year ago

Bara blanda samtidigt. ☺️

A
A
1 year ago

Bakade den för några dagar sedan. Jag kan säga att den var en av de godaste kakorna jag har ätit 😋

Elisabet Häggfors
Elisabet Häggfors
1 year ago

Så otroligt god❤❤❤ Som på konditori. En fråga: om det-mot förmodan- skulle bli något kvar, kan man frysa dem?

niiinis
niiinis
Reply to  Elisabet Häggfors
1 year ago

Går jättebra! 😍

Linda Kolberg
Linda Kolberg
1 year ago

Hva mener du med zesten???

niiinis
niiinis
Reply to  Linda Kolberg
1 year ago

Rivet skal av citron.

Margareth Wallin
Margareth Wallin
1 year ago

Tänkte baka denna kaka idag. Verkar så god. Ska det vara bakplåtspapper ilångpannan? Mvh Margareth Wallin

niiinis
niiinis
Reply to  Margareth Wallin
1 year ago

Ja jag brukar ha det.

Carin
Carin
1 year ago

Låter jättegott , men kan tyvärr inte äta cremefreise , kan man ta nåt annat istället kram

niiinis
niiinis
Reply to  Carin
1 year ago

Kanske kan du prova kesella?

Kerstin C Eliasson
Kerstin C Eliasson
1 year ago

Hej! Ser makalöst god ut! Kan jag halvera rec. och få samma fina resultat tro <3 !

niiinis
niiinis
Reply to  Kerstin C Eliasson
1 year ago

Går Jättebra! 😍

Neha
Neha
10 months ago

Hej! Vad är det för creme fraiche? Vilken procent ?

niiinis
niiinis
Reply to  Neha
10 months ago

Du kan använda vilken du vill, men i just detta recept är det den fetaste av dem.

Neha
Neha
10 months ago

Får man fråga vilket märke för vaniljsocker du använt? Har bara vannilinsocker hemma men det är nog inte det du använt?

niiinis
niiinis
Reply to  Neha
10 months ago

Går lika bra med det även om äkta vanilj i vaniljsockret är att föredra. Dansukker tycker jag är bäst!

Charlotte
Charlotte
9 months ago

Receptet är riktigt bra! Supergod och sååå uppskattad! Har en långpanna som är ca 45×35 cm. Jag gjorde recepet 1×1.25 och det blev perfekt. Tack Nina!!

niiinis
niiinis
Reply to  Charlotte
9 months ago

Så härligt att det blev bra! ❤️

Heléne Bergman
Heléne Bergman
Reply to  Charlotte
2 months ago

Vad menar du med 1×1.25?
Har du gjort mördegen enl receptet och ökat fyllningen med 1/4?🤔

Lena Göthlin
Lena Göthlin
4 months ago

Oslagbart god kaka! Jag har precis fått reda på att jag är allergisk mot gluten och ägg – men jag skulle vilja komma på ett sätt att baka en variant av denna kaka. Vetemjölet kan jag ersätta med glutenfritt men äggen? Är det någon som har några tips på med vad vag kan ersätta dem?

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Lena Göthlin
4 months ago

Aquafaba – vätskan man får i en kikärtstetra. 1 ägg motsvarar 3 msk aquafaba. ☺️ Banan kan man också ta istället för ägg, 1/2 banan motsvarar 1 ägg. ☺️

Erika
Erika
2 months ago

Jag gjorde dessa i en laktos-och glutenfri variant till en vän & hon ÄLSKADE kakan ❤️

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Erika
2 months ago

Härligt! 🥰

Pia Sundberg
Pia Sundberg
1 month ago

Detta måste jag testa NU, hade planerat att göra ”vanlig” vaniljrutor i långpanna Men detta låter ju ännu godare! Och så perfekt att frysa in och kunna ta fram framöver. 😋

Niiinis Kitchenlife
Reply to  Pia Sundberg
1 month ago

🥰

Nästa inlägg

Blytungt

88
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x