Långpannebröd med havregryn

Godmorgon! 

Ja, herreminjeee vad tidigt jag är vaken igen fast det är Söndag. Men ingen rast och ingen ro, jag känner lite stress över dagen då vi får gäster kl 16.

Ska hinna baka, förbereda Tacogratäng (se gärna föregående inlägg där jag efterlyser ett recept med créme fraiche och svarta oliver), städa lite och så ska vi hinna göra höstfint i trädgården. Får nog kicka upp Tony snart också.


Tänker om jag kanske också ska hinna överraska familjen med det här brödet till frukost. Ja men jag veeeeeeeet, jag är en tidsoptimist av rang. Men det finns inget bättre än nybakt bröd till helgfrukosten.

RECEPT LÅNGPANNEBRÖD:

125 gr smör

7 dl vatten

5 dl havregryn 

1 pkt jäst

3/4 msk salt

1/2 dl honung 

Ca 10 – 12 dl mjöl

1 ägg

Solrosfrön till garnering

Gör såhär:

Börja med att i en kastrull smälta smöret, och i en annan värma vattnet. Låt vattnet bli varmt….dock så får det inte koka. Häll i havregrynen i en bunke. När vattnet är varmt och smöret smält häller du i det på havregrynen. Spar lite lite vatten till jästen. Blanda samman och låt havregrynen stå och svälla 10-15 minuter. Smula under tiden ner jästen i din köksmaskin. Ta lite uppvärmt vatten och lös upp jästen. Tänk på att vattnet inte får vara varmare än 37 grader. Häll sedan i havregrynsblandningen, salt och honung. Blanda runt. Ha sedan i mjölet i små omgångar. Du ska få en deg som är smidig. Låt jäsa i minst 30 minuter.


Ta fram bakplåtspapper och kavla ut degen till en platta på ca 2 cm i höjd, försök få dem så jämn som möjligt i höjd. Ta en pizzaslicer och dela upp plattan i valfri storlek på frallor. Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 minuter till.


Vispa sedan upp ägget och pensla på hela brödet. Strö på fröna, du kan använda vilka frön du vill. Själv älskar jag solrosfrön då det blir så knapriga och har massa smak när de får vara i ugnen.


Grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter. Kolla gärna under brödet, har det fått lite färg under så är det färdiggräddat. Jag brukar ibland sänka värmen efter en stund och grädda lite längre. Vansinnigt gott!


Vill du hellre baka ett glutenfritt långpannebröd har jag ett toppentrevligt recept HÄR! 

Nu ska jag kicka igång dagen här, vi hörs igen lite senare. Hoppas du får en mysig söndag nu. Njut dagen och hoppas söndagsångesten håller sig långt borta.

Kram Nina

9
Subscribe
Notify of
guest

1 Kommentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Annika
Annika
5 years ago

Hej!
Härligt recept. Jag som inte alls är van vid att baka bröd önskar att du kunde vara lite tydligare.
Ex. Var i ugnen ska plåten placeras, varmluft/vanlig , ska degen knådas efter jäsningen.
Tacksam för svar.
Hälsningar Annika

Nästa inlägg

Efterlyser Tacogratäng

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x