Snart vinter – Så håller du ditt barn varmt

Halloj igen!

Häromdagen packade jag ned våra sommarkläder. Tänk att något man hade på sig för bara några veckor sen ska nu packas ned i en mörk kartong och ställas långt in i källaren. Hur fort gick det inte?

Det är dags att plocka fram vinterkläder, vantar och mössor till hela familjen. Jag kollade Milos overall från förra året för ett tag sen, ja…. jag tänkte jag skulle vara ute i god tid. Aldrig i min kofot att jag trodde att den inte skulle passa längre….

img_3099

Vad går dessa små barn på? Någon speciell  hormon som gör så att de växer 10 cm på några månader liksom. Han har iofs börjat äta MYCKET bättre (äntligen). Det kan ju vara därför som den var alldeles för liten. Så förra veckan beställde jag nya vinterkläder till honom. Jag försökte med overall men han vägrade. Jag hade glömt att barn inte gillar overall mer i en viss ålder, det är tydligen inte coolt. 🙂

polarn-o-pyret

Jag som är väldigt ”svart” av mig gick utanför det nu och köpte det här setet istället. Du hittar jackan HÄR. 

Jag läste på lite vad som skulle vara bra. Jag ville ha något som är bra både i skolan och i skidbacken och som jag vet är bra skit. Har 2 kompisar som rekommenderade mig Polarn vinterkläder (aldrig testat tidigare). Han var svinnöjd pojken, så glad för det. Glad när det duger och passar. Inte så självklart längre. Dock så är vi faktiskt välsignade med en pojk som för det mesta bara blir glad när han får något nytt. Nu vet jag dessutom att han kommer hålla sig varm och torr i vinter. Nu är det bara vinterskorna som fattas. 🙂

Tänkte jag skulle tipsa dig om hur du klär ditt barn för att de ska hålla värmen bäst i vinter. Jättemycket bra tips som jag själv ska anamma i vinter. Det handlar såklart om lager på lager-principen, den är lika enkel att använda som den är genial. Om man klär sitt barn enligt den principen hålls kroppen torr och varm och det är inte kläderna i sig som ger mest värme utan den stillastående luften som finns mellan varje lager. Tipsen är till för dig som vuxen också såklart!

LAGER 1: INNERLAGER (håller kroppen torr)

När barn är ute i kylan och leker aktivt genereras värme och fukt som behöver transporteras bort.  Närmast kroppen har man därför ett tunt plagg i ylle, ullfrotté eller fleece som behåller värmen och transporterar bort fukten. Bomull är skönast att ha närmast kroppen om det är milt väder och lekarna inte är allt för vilda och svettiga.

LAGER 2: MELLANLAGER (håller kroppen varm)

Mellanlagret fungerar som en värmande isolering och det ska vara luftigt. Ett bra mellanlager är av följsam fleece eller ullfrotté och det släpper ut fukten och håller kvar värmen. Om plagget inte andas blir kroppen snabbt kall och fuktig. Tjockleken på detta plagg kan variera beroende på aktivitet, kyla och vind. Man kan använda flera plagg som mellanlager och plocka av vid behov.

LAGER 3: YTTERLAGER (skyddar mot väta och vind, håller kvar värmen och ventilerar ut överskottsvärme

Det yttersta lagret skyddar mot vind, regn och snö. Det håller helt enkelt torrt och varmt i väder och vind.

Japp, då vet jag precis hur vi ska klä oss i vinter. Helt ärligt så visste jag faktiskt inte att fleecematerial rekommenderas att ha närmast kroppen t ex. Har alltid trott att det alltid ska vara bomull…. det funkar förstås när det är lite mildare, men att det är fleece, ylle och ullfrotté som är da shit närmast kroppen på vintern, nä det visste jag inte.  Alltid lär man sig något nytt! 🙂

Inlägget innehåller länkar till företag jag samarbetar med (t ex adlinks). Produkterna är utvalda av mig själv och är något som jag verkligen tycker om. Samarbetspartner Polarn o Pyret. 

6
Subscribe
Notify of
guest

7 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma Johansson
Emma Johansson
7 years ago

Hej Nina!!! Hur många personer räcker din tacogratäng till som du bjöd på kalaset? Tacksam för svar. Mvh Emma

Niiinis
Niiinis
Reply to  Emma Johansson
7 years ago

Jag beräknade den till 8 personer, då har jag tagit stora portioner.

Emma Johansson
Emma Johansson
Reply to  Niiinis
7 years ago

Tack!

Mia
Mia
7 years ago

Älskar Polarn o Pyrets kläder! Håller verkligen barnen torra o varma! O lika fina tvätt efter tvätt

Niiinis
Niiinis
Reply to  Mia
7 years ago

Men visst är dom bra?! Jag har alltid varit så nöjd med deras kläder! 🙂

Christine
Christine
7 years ago

Hej Niinis !
Vill tipsa om superbra vinterskor som mina pojkar alltid haft och hållit sig varma och torra i. Det är Polyver original , dom är inte snygga men ruskigt bra. Finns i modeller med högre och lägre skaft.
Mvh Christine

Niiinis
Niiinis
Reply to  Christine
7 years ago

Tack för tips! 🙂

Nästa inlägg

Stockholmshäng med sköna bönor

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x