Pokebolltårta – När bakningen går åt helskotta!

Igår blev  han då äntligen 8 år! Livet hade inte kunnat vara roligare liksom! 🙂 Vem vill inte fylla år liksom? 🙂 Äpplet faller inte långt från trädet. Han födelsedag blev toppen på alla sätt och presenterna fick toppbetyg. Han fick sin pokebolltårta som han önskade sig.

Men…..igår hade jag en av mina största MELT DOWN`s sen jag började baka tror jag. Alltså det var verkligen ett skämt på riktigt. Milo hade som tur är fullt upp att laja med sin Nerf och grannkompisen så han märkte inte av det så mycket. Men jag kan tänka mig att Tony nog märkte en del……svordomarna visste inga gränser och jag drog så långa svordomsharanger så jag har nog aldrig ens svurit så mycket på samma gång. ”HELVETESJÄVLAHELVETE” liksom. En pokebolltårta var nog en större utmaning är jag hade förväntat mig. 🙂

Jag har lärt mig två saker från iGÅR!

1) Spara inte all bakning till samma dag! Fr o m idag ska den dagen som någon fyller år vara bakfri. PUNKT!

2) Gör inte BARA nya recept när du bakar till ett kalas!

Jag kastade två bakverk och resten blev skitfula, typ så! Även om det oftast visas rätt så fina bilder på bakverk här så vill jag bara meddela att så är det ju inte ALLTID! Fifasen som man kan misslyckas alltså. 🙂 En sådan dag var det igår. Vet du? Jag var så inihelskotta irriterad och förbannad så jag kunde inte ens förmå mig att ta bild. Lite synd eftersom det hade varit roligt att visa er idag. 🙂

pokebolltårta_pokemomtårta_pokeballcake

Här är då Pokebollstårtan då. Jag var bara så glad att han såg att det var en pokeboll. Ja med tanke på att frostingen uppepå skar sig, det som skulle bli rött blev rosa, den supermörka chokladmoussen som skulle fungera som det svarta på Pokebollen kastade Tony. Han trodde det var något som jag inte skulle använda. Då hade de första gästerna redan kommit, gissa om jag höll på att flippa ur? 😀 Haha… Snabbt svängde jag ihop något som blev typ mörklila och spritsade på. 🙂 Du som inte vet vad en pokeboll är så ser den ut såhär:

pokeboll

Idag kan jag skratta åt det. Igår…..not so funny! 😉

img_5183 img_5169 img_5171

Inuti hade jag en jättegod chokladmousse och översta lagret var en red velvet cake. Bottnarna lyckades också superbra, så det enda var ju liksom själva toppingen som gick åt skogen. (Mitt tårtbottenrecept är bäst i världen) 😉 Min syster gav i alla fall tårtan högsta betyg. Det var den godaste tårtan hon ätit. Va? Det var inte illa pinkat va? 🙂 Tack syster! ♥♥♥

RECEPT POKEBOLLTÅRTA:

En del av tårtan var red velvet cake, överdelen då pokebollen ju är röd på ovansidan.

Red velvet cake

1  ½ dl mjölk
½ msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider)
60 g mjukt smör
2 ½ dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3  ½ dl mjöl
½ tsk salt

½ tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider)
2 tsk bakpulver

Gör såhär:

1) Häll mjölken i ett glas och rör ned vinäger. Låt blandningen stå några minuter.

2) Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.

3) I en annan bunke blandar du kakao, karamellfärg och vaniljsocker. Häll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga.

4) Tillsätt nu mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats ordentligt.

5) I en annan behållare kan du sedan blanda vinägern och bakpulvret och häll sedan detta i smeten.

6) bakplåtspapper i botten på en form på ca 24 cm. Häll smeten i formen och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Testa med en sticka, den ska vara helt torr. Låt svalna något innan du tar den ur formen.

Tårtbotten (botten 2, den ljusa)

Det gör du efter mitt recept på tårtbotten.

Chokladmousse (tårtfyllning)

3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk romessence
1 burk creme fraiche
250 g mörk choklad

Gör såhär:

1) Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till ett hårt skum.

2) Vispa sedan äggulor och socker lite fluffigt.

3) Smält chokladen i ett vattenbad.

4) Blanda sedan chokladen med creme fraiche. Häll allt i äggulesmeten. Häll i rom och blanda runt ordentligt.

5) Vänd i äggviteskummet och blanda väl. Ställ kallt i ca 15 minuter. Ta ut och vispa till ett härligt mousse med en elvisp. Fyll tårtan med mousse.

Ett tips när man gör en rund topp på tårtan är att vända i bottnarna i en stor degbunke. Lägg plastfolie i botten och lägg sedan botten i degbunkens botten. Ha på fyllning mellan lagren och sätt ihop tårtan. Dra plastfolien lite tajt runt tårtan och låt stå kallt. Detta var verkligen toppen! Tårtan höll i ihop riktigt riktigt bra!

Topping – Cream Cheesefrosting

200 g mjukt smör
4-5 dl florsocker
250 g cream cheese (philadelphiaost)
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1) Börja med att vispa smöret riktigt vitt och krämigt. Detta tar uppemot 5 minuter. Blanda i florsocker och fortsätt vispa tills allt är helt blandat.

2) Tillsätt cream  cheese och fortsätt vispa till en jämnt smet. Skulle den vara för lös har du i lite mer florsocker, därför står det 4-5 dl florsocker.

3) Dela smeten i 2 lika delar, spar lite till ”bältet” av pokebollen. Blanda i röd karamellfärg (eller pastafärg) i den andra delen, bältet har du i lite kakao i eller svart pastafärg.

4) Spritsa sedan tårtan som en bokeboll. 🙂

img_5174

Det blev också Lussebullar, lyckade som vanligt när jag kör efter mitt recept på Lussebullar (<länk). Jag bakade också glutenfria lussebullar utan jäst med vaniljfyllning. De ska du få recept på en annan dag.

Jahapp, nu ska jag jobba vidare här. VI hörs av lite senare igen!

Kram Nina ♥

 

6
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
LinizTravel
7 years ago

Alltså wow – snygg!!! Gissar jag åker på att baka en sån nästa år 😉 hihi! Kul å ses förra v! kramar

trackback
7 years ago

[…] 1 kaka red velvet cake eller vanlig Sockerkaka […]

Nästa inlägg

Kakor i burk – Gå bort present

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x