NyÄrsmiddag

Ja, Ă€r du klar med all planering kring nyĂ„rsmiddagen? Inte jag…. jag Ă€r fortfarande i julbubblan och har inte kommit sĂ„ mycket lĂ€ngre Ă€n det. Men det börjar bli dags att planera sĂ„klart. TĂ€nkte att jag skulle tipsa dig om en nyĂ„rsmiddag, kanske hittar du lite inspiration?

FÖRRÄTT

morotssoppa-nyar

Morotssoppa 4 personer:

500 g morötter
1 gul lök
4 msk grönsaksfond
1 liter vatten
œ apelsin
2 dl lÀtt creme fraiche
salt
peppar

Gör sÄhÀr:

Skala och skiva morötterna. Hacka löken och stek den i smör. Inte sÄ att den fÄr fÀrg utan bara sÄ den blir mjuk. LÀgg i morötterna och slÄ i fond och vatten. Riv den halva apelsinen och hÀll i det i soppan. LÄt koka i 15 minuter eller tills morötterna mjuknar. HÀll till sist i 1 dl creme fraiche. HÀll i den i en blender eller handmixa till en slÀt len soppa. HÀll upp i djup tallrik eller som jag gjorde, hÀllde upp i kocktailglas. Klicka i en liten klick resten av creme fraichen i varje soppa.

VARMRÄTT

helstekt-flaskfile-2

potatisgratang-med-parmesan

Helstekt flÀskfilé (4 personer):

2 flÀskfiléer
fÀrs timjan
salt
peppar
1 vitlöksklyfta
smör

Gör sÄhÀr:

Stek hela flĂ€skfilen i rikligt med smör. Ös gĂ€rna köttet med smöret medan det steker. Krydda med pressad vitlök, salt, peppar och fĂ€rsk timjan.

PotatisgratÀng med twist (4 personer):

8 stora potatisar
1œ dl riven parmesan
1 lök
2 vitöksklyftor
3 dl vispgrÀdde
salt
svartpeppar

Gör sÄhÀr:

Skala och skiva potatisarna. Jag skĂ€r alltid med vanlig kniv för jag föredrar dom lite maffigare. Skala och skiva löken. Varva sedan potatis, lök, pressad vitlök, riven parmesan, salt och peppar. Högst upp har du bara potatis. LĂ€gg bakplĂ„tspapper uppepĂ„ plĂ„ten med potatisgratĂ€ngen i sĂ„ brĂ€nner du inte toppen och fĂ„r en fin fĂ€rg. Skjuts in i ugnen pĂ„ 225 grader i ca 40 min eller tills potatisen Ă€r helt mjuk. GratĂ€ngen fĂ„r gĂ€rna vara lite ”blöt”. Den suger Ă„t sig nĂ€r man tar ut den ur ugnen sedan. Servera till kött eller kyckling.

EFTERRÄTT

smulpaj-i-burk

RECEPT 2 burkar:

1Âœ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl strösocker
Âœ dl rĂ„rörssocker (gĂ„r att ta vanligt socker hĂ€r ocksĂ„)
100 g rumsvarmt smör
1 dl vaniljsocker
nÄgra jordgubbar
vaniljsÄs
vaniljglass

Gör sÄhÀr:

Blanda samman vetemjöl, havregryn, strösocker, rÄrörssocker och vaniljsocker. LÀgg i det rumsvarma smöret och knip ihop alltsammans till en smulig massa. Ta en ugnssÀker form och lÀgg bakplÄtspapper i botten. HÀll i smulet. GrÀdda i ugnen pÄ 200 gr i ca 10-15 minuter. Rör gÀrna lite dÄ och dÄ. Ta sedan fram trevliga behÄllare. Jag tog 2 Mason Jar burkar. Dela jordgubbar i mindre bitar. Varva sedan allt i burkarna. Ha i smulet i botten, lÀgg sedan i jordgubbar, ha pÄ lite mer smul. HÀll pÄ vaniljsÄs, toppa med en kula vaniljglass.

Gillar du receptet blir jag jÀtteglad om du klickar i hjÀrtat till höger under detta inlÀgg.

Följ mig gĂ€rna pĂ„ min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gĂ€rna pĂ„ Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gĂ€rna pĂ„ Bloglovin sĂ„ du inte missar nĂ„gra inlĂ€gg HÄR

Kram Nina

25
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Carro
Carro
7 years ago

Och jag som trodde det var Bellini i glasen eller liknande! 😀

Lena
Lena
2 years ago

NÀr ska grÀdden i gratÀngen? Allt pÄ en gÄng eller pö om pö?

niiinis
niiinis
Reply to  Lena
1 year ago

Bara ha i den rakt av.

NÀsta inlÀgg

Juldagen ocksĂ„…

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x