Glutenfri Citronmarängpaj 


Dagens recept får bli denna helt fantastiska Citronmarängpaj! Magiskt god, har dessutom gjort mig till och haft hemmagjord lemoncurd i den.

 Pajbotten:
2 dl mjölmix

1 dl rismjöl

100 gr smör

½ dl strösocker

lite vatten om det behövs
Lemoncurd:

2 dl strösocker

100 gr smör

1 1/2 citron

2 ägg
Marängtäcke:

4 äggvitor

1½ dl strösocker
Pajbotten gör du såhär:

Blanda samman mjölen, 100 g smör, sockret och 1 msk vatten till en deg som får vila ca 1/2 timme i kylskåp. Tryck eller kavla ut degen i en pajform. Nagga degen med gaffel. Grädda i 225° mitt i ugnen i ca 10 min.

Lemoncurd gör du såhär:

Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och citronsaft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Jag sjöd min lemoncurd i typ 15 minuter. Den får inte koka utan sjuda. Låt svalna av så tjockar den ytterligare.

Marängtäcket gör du såhär:

Skilj vitorna från gulorna. Lägg vitorna i en ren bunke. Ta en elvisp och börja med att vispa upp äggvitorna så det uppstår skum. När skummet dyker upp ska du tillsätta sockret. Lite i taget. Jag brukar låta det smårinna lite hela tiden. Vispa i ca 4-5 minuter så du får en tjock marängsmet.

Sätt ihop pajen:

Fyll pajskalet med lemoncurd, fyll hela botten. Ta sedan den tjocka marängsmeten och fördela uppepå lemoncurden. Jag använder en slickepott för att göra lite figurer i marängen. In i ugnen på grill i 250 grader. Högt upp i ugnen så den får färg. Passupp här så marängen inte bränns bara. Håll koll på den. När täcket fått färg är den klar att plocka ur.

1
Subscribe
Notify of
guest

2 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maja
Maja
7 years ago

Åh! Ska prova! Uppskattar verkligen dina glutenfria recept! Ett tips från nig, testa Smilla Luuks chokladsnittar med flingsalt.

Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
7 years ago

Gud va gott det såg ut

Nästa inlägg

Hjälp mig! 

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x