Kan vi reda ut en sak?

Hörni hörni!

Hej igen, nu har jag duschat och ska just sätta mig för att äta frukost. Jag och Tony är oense här förstår ni så jag frågar de bästa man kan fråga! ER!

Vilken dag är det egentligen Halloween?!

Jag tycker att det är den 31/10, alltså på tisdag. Tony tycker att det är nu i helgen. Alltså typ lördag/söndag säger han. Vad tusan!!!

Känns som vi haft den här diskussionen varje år nu sen vi blev ihop. Haha…. snälla hjälp oss!

När skickar man ut ungar på bus och godis? När tänder man ljus på gravarna? När bjuder man på Halloweenmiddag? Kan någon reda ut detta en gång för alla!?

Förrförra året blev i alla fall Milo sminkad till vampyr. Haha, han blev så jäkla bra tycker jag! Men jag höll på att bli galen på ungen som aldrig satt stilla alltså!

Får se om han vill gå nåt bus eller godis i år, han brukar inte riktigt vilja känns det som? Vill inte peppa heller för det där måste man ju verkligen vilja. När jag var liten gick man inte bus eller godis, däremot gick man påskkärringar. Åh herreminjee som jag gjorde det alltså. Å så blev man så grymt besviken när man fick en apelsinjävel istället för godis. Haha….

Så, mina vänner, när är det Halloween?

2
Subscribe
Notify of
guest

13 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ulli
Ulli
6 years ago

Har läst på Hallowen är alltid den 31/10, Alla helgons dag infaller på lördagen mellan 31/10 och 6/11 (ser också att det skrivs olika fakta lite här o där)

niinis
niinis
Reply to  Ulli
6 years ago

Ok! Men tack! Yes yes yes! Jag fick RÄTT! Haha! Du gjorde min dag. Så när är det man går bus eller godis då?

Ulli
Ulli
Reply to  niinis
6 years ago

31/10 om du frågar mig en del menar att man gör det på fredagen innan all helgona men för mig har all helgona helgen alltid betytt att man minns o hedrar de som inte är med oss längre.

Petra
Petra
6 years ago

Nu får du ett långt svar…men du har rätt.
”Halloween betyder ”alla helgons afton” och firas dagen före allhelgonadagen – alltså den 31 oktober. I Sverige är det lite mer komplicerat eftersom alla helgons dag inte är samma dag som allhelgonadagen.
Halloween betyder, översatt till svenska, alla helgons afton (alltså kvällen före alla helgons dag) och firas bl.a. i USA den 31 oktober. Historiskt har alla helgons dag infallit den 1 november och gör så i de flesta länder. I Sverige har dagen varit en helgdag sedan kristendomens införande på 1100-talet.
I Sverige är det sedan 1953 lördagen i allhelgonaveckan (alltså lördagen mellan 31 oktober till 6 november) som är den röda dagen och kallas alla helgons dag, 1 november har namnet allhelgonadagen men är inte röd dag. Och här finns källan till förvirring för när svensk halloween faktiskt infaller.
* Halloween infaller traditionellt 31 oktober (på kvällen innan allhelgonadagen)
* Alla helgons dag i Sverige (sedan 1953) är rörlig och infaller alltid på en lördag.
Årets alla helgons dag (2017) är så sent som 4 november vilket innebär att svenska ”alla helgons afton” egentligen är fredagen den 3 november. Därför kommer det återigen bli en diskussion om vilken dag vi egentligen ska fira halloween i Sverige och det tråkiga svaret (eftersom halloween är en relativt oetablerad högtid i Sverige) är att man egentligen kan fira svensk halloween (och därmed gå ”bus eller godis”) lite när som i allhelgonaveckan, men den ”riktiga halloween” är 31 oktober.”
/Mattias Axelsson Gymnasielärare

niinis
niinis
Reply to  Petra
6 years ago

Men wow! Vilket svar! Ok….men då förstår jag förvirringen. Det är ju faktiskt så att det finns olika ”saker” att fira vid olika tidpunkter egentligen. Men den hör texten ska jag spara! Då har jag koll!

Helen
Helen
Reply to  niinis
6 years ago

Helt korrekt!

Marie
Marie
6 years ago

Fredag den 3 november i år. Alltid dagen innan Alla helgons dag.

niinis
niinis
Reply to  Marie
6 years ago

Hmm….. ok. Ja när man läser på kommentaren här ovan så infaller den mellan den 31/10 och var det 3/11?

Marie
Marie
Reply to  niinis
6 years ago

Vår dotter har halloweenfest den 31 oktober, men ska spöka på fredagen. Blir osäker själv nu…då kan de kanske spöka på tisdagen istället?? Ha ha, inte lätt att vara förälder! 🙂

Carro
Carro
6 years ago

Du har rätt och Tony fel! På tisdag kan barnen gå ut. I helgen är det allhelgonadagen när vi ska minnas våra döda. Då tror jag en del misstycker om det kommer barn och plingar på i tid och otid. Jag tycker det är kul att barnen får klä ut sig, men att man ska hålla isär begreppen.

niinis
niinis
Reply to  Carro
6 years ago

Yes yes! ✌✌✌ Så nöjd! Ok, bra det det där med att hålla isär, håller med!

Gunvor
Gunvor
6 years ago

Halloween är alltid den 31 oktober. Vi (eller snarare handeln) har importerat den till Sverige för 20 -30 år sedan så det är ju inget svenskt kulturarv och därför firas den lite när som helst och gärna nu i helgen. Så egentligen har du rätt, men Tony har ju lite rätt också 😉

Cat
Cat
6 years ago

Alltid 31 oktober för Trick or Treat, alltid. Sedan kan man ju självklart ha Halloweenfester när det passar bäst.
Jag har bott i USA och förstår inte att detta skall vara så svårt.
Halloween med Trick or Treat är alltid den 31 oktober.
Precis som julafton alltid är den 24 december.
Alla Helgona är en helt annan sak och är alltid på en rörlig helg.

Så du har rätt

Nästa inlägg

Blir det en spontanlördag?

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x