5 viktiga tips för att lyckas med Saffransbullarna

Nu är det många som bakar något med saffran. Denna fantastiska krydda som förgyller alla våra bakverk med sin karakteristiska gula färg. Som liten gillade jag inte saffran alls, men sen när jag blev vuxen bara älskade jag det. ♥ Det finns lite knep och tips att ta till för att lyckas med sitt saffransbak, tänkte ge dig mina bästa tips.

RECEPT

2,5 dl mjölk

2,5 dl vispgrädde

2 påsar (1 g) saffran

50 g jäst

1/2 tsk salt

2 dl strösocker

2 dl creme fraiche

100 g mjukt smör

Ca 13-14 dl vetemjöl

Gör såhär:

1) Värm mjölk, grädde och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.

2) Tillsätt salt, strösocker och créme fraiche.

3) Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen väl. Den ska vara smidig men gärna lite kladdig.

4) Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

5) Sätt ugnen på 225 grader. När degen jäst klart delar du degen i ca 30 lika stora delar. Forma S av dem och lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Låt jäsa i ytterligare 30 min.

6) Pensla med uppvispat ägg och lite grädde, då får du dom lite blanka. Strö på pärlsocker eller stick i russin. Grädda på 225 grader i ca 8-12 minuter eller tills det fått lite fin färg.

>>Recept på mina saftiga saffransbullar med vit choklad.<<

>>Saffransbullar med pepparkaksfyllning<<

1) Degen.  Om man börjar med degvätskan så får den inte vara för varm, jästsvampar dör nämligen när de blir varmare än 37 grader. Inhandla en termometer, en väldigt bra investering skulle jag säga. Är degvätskan kallare så gör det ingenting alls, det tar bara lite längre tid för själva jäsningen. Något att tänka på när man bakar med saffran, det är att den har en uttorkande effekt på degen. Var därför lite försiktig med mjölet, tänk lite mindre än vanligt. Saffransdegen vill ha mer fett och socker. Därför har jag i min degvätska grädde, jag har också creme fraiche i degen. Dessa båda är fullproppade med fett.

2) Saffranet.  Det släpper ifrån sig mer smak om det mortlas innan det används i degen. Jag häller alltid mitt saffran i en mortel och så fyller jag på med lite strösocker. Sedan mortlar jag för glatta livet, här känner man ofta en väldigt god doft så saffranet börjar släppa ifrån sig både mer färg och smak. Jag häller alltid saffranet i den ljumna degvätskan för att lösa upp den ytterligare.

3) Konsistensen. Jag säger att en saffransdeg ska vara lite kladdig. Inte så att den fastnar massor på dina fingrar, men den ska kännas kladdig när du klämmer på den. Bearbeta degen i din köksassistent (eller för hand) så den får bearbeta upp glutentrådarna ordentligt. Var försiktig med mjölet, mot slutet kan endast 1/2 dl vara för mycket mjöl och göra din deg för fast och hård vilket medför tråkiga, torra och hårda saffransbullar.

4) Jäsningen. Detta är en mycket känslig process. Den bästa jäsningen får du i en tillräckligt stor bunke med plastfolie tätt omslutet. Då mår degen fantastiskt bra och jäser till dubbel storlek. Låt den ta den tiden den behöver på sig, detta kan variera, allt från 30 min till en timma för att ha jäst tillräckligt. Bra riktlinje är att den ska jäsa till dubbel storlek.

5) Fyllning och topping.  Det som är så härligt med saffransbullar är att man kan göra så många olika. Vanliga lussekatter med penslat ägg och pärlsocker. Sen finns det härliga saffransbullar med massa goda fyllningar som mandelmassa eller vit choklad. Fyllningen brukar jag sällan ta så lite som det brukar stå i recept. Ha hellre i mer smör än mindre. Låt smöret (självfallet äkta smör för riktigt goda bullar såklart) vara riktigt mjukt. Pensla bullarna med uppvispat ägg. För att få dem riktigt sådär glansiga och härliga och bibehålla sin saftighet är ett bra bagartips att pensla dem med sockerlag efteråt. Då ser de ut som om de köpts på café!

Följ mig gärna på min FB-sida för flera dagliga receptuppdateringar HÄR

Följ mig gärna på Instagram med bilder & videouppdateringar i story HÄR

Följ mig gärna på Bloglovin så du inte missar några inlägg HÄR

56
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Julklappstips

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x