Runebergstårtor

Idag fick jag ihop ett litet bak här hemma. SÅ härligt att få baka när humöret liksom inte varit på topp. Du måste prova det som terapiform någon gång. Det hjälper verkligen. Det och fet promenad så kan man börja tralla igen. 🙂 Haha…

Idag testade jag att baka Runebergstårtor. Ett finskt bakverk uppkallat efter en finsk nationalskald vid namn Johan Ludvig Runeberg. Galet gott bakverk som är så otroligt saftigt.

Dessa små härliga bakverk svänger du enkelt ihop, kolla bara:

RUNEBERGSTÅRTOR

12 st

2 ägg

2 dl strösocker
150 g smör
2 dl ströbröd
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g hackad sötmandel
1 tsk rå citronsaft

Garnering:

1,5 dl florsocker
1 tsk citronsaft
1,5 tsk vatten
2 msk jordgubbssylt (ska vara hallonsylt men gillar jordgubbssylt bättre)

Gör såhär:

1) Sätt ugnen på 200 grader. Vispa sedan rumsvarmt smör och socker riktigt krämigt och pösigt. Vispa sedan ett ägg i taget och vispa emellan.

2) Blanda sedan ströbröd, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och rör ned det i äggsmeten. Rör sedan ned mjölk, hackad mandel och droppa sist i citronen. Rör tills du har en jämn fin smet.

3) Häll sedan smeten i muffinsformar, helst ska det vara höga cylinderformar, har du inte det så funkar det som jag gjorde….vanliga muffinsformar i silikon.

4) Grädda sedan bakverken i ca 15-20 min. De ska vara torra rakt igenom. Ta sedan ut och låt svalna helt.

5) Garnering: Blanda florsocker, citron och vatten till en glasyr. Klicka sedan ut glasyren uppepå toppen och sedan en klick jordgubbssylt. Servera gärna dessa kakor med en klick vispad grädde. MUMS!

Om du bakar något från recepten som du hittat här på min sajt får du gärna tagga den med #niiiniskitchenlife så att jag hittar er och era bakverk ni bakar. ♥

Följ gärna min Facebooksida, Bloglovin så missar du inget och får massor med recept, inspo och läsa om livet här inne hos mig.

4
Subscribe
Notify of
guest

3 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marie Näsman
Marie Näsman
6 years ago

Ska det vara strösocker x 2?

niinis
niinis
Reply to  Marie Näsman
6 years ago

Nä, det har blivit nåt knas här! Ändrar!

Veera
Veera
5 years ago

Du har faktiskt glömt bort att skriva hur många ägg du har.
Men roligt att du bloggar om Runebergstårtor som är så goda!
Förstås finns det många olika recept. Jag byter hälften av ströbröd mot pepparkaksmulor. Vaniljsocker har jag inte men däremot har jag kardemumma.
Imorgon hissar vi här i Finland upp flaggan för Runeberg och äter Runebergstårtor. Mums!

Nästa inlägg

Andra sidan?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x