Bråken om TV-spel och skärmtid

Godmorgon hjärtana! ❤

Fått så många frågor om skärmtiden som vi äntligen verkar fått bukt på, kan vara för tidigt att uttala sig men än så länge går det vansinnigt bra!

Jo, men som sagt, det här med TV-spel och skärmtid verkar vara ett stort problem i många hem. Eller det är en stor bidragande faktor till en massa bråk och tjafs. Så har det i alla fall varit hemma hos oss.

Både jag och Tony tycker att det är ok med att man får spela TV-spel och sitta och kika i sin telefon, men vi båda tycker att det inte får bli för mycket. Det måste finnas plats och tid för utelek och tillfällen att använda sin kreativitet på.

När sommarlovet började fanns det plötsligt massor med tid över för just TV-spel och skärmtid. När det inte längre var skola och fritids så var plötsligt speltimmarna obegränsade. Visst, vi har ändå krävt att allt man äter gör man tillsammans och inte vid nåt spel eller en skärm. Vi har också bestämt att mitt på dagen fick man lov att ha några timmars brake. Men när Milo inte gjorde annat än tjatade om att åka hem när vi var någonstans (för att han ville hem och spela) så kände vi att nu MÅSTE vi dra hårt i handbromsen.

Vi började med ett långt snack. Förklarade för honom att livet måste innehålla andra saker också, inte bara spel. Att vi inte ville att hans sommarlov bara skulle ha spenderats inne. Vi pratade också om att vi ville hans eget bästa och att vi som mamma och pappa måste sätta regler och nya bestämmelser när något inte fungerade, detta var en sån sak. Självklart så protesterade han, men vi förklarade att detta endast var för hans eget bästa.

Sedan gjorde vi det som jag tror var avgörande för att det går så bra. Han fick vara med och bestämma. Vi har gett honom 3 timmar per dag att fördela som han vill. Han blev överlycklig att han själv fick bestämma när han får använda dessa 3 timmar på en dag. Psykologiskt bra då han själv fick vara med och sätta reglerna.

Detta gör att han själv får planera sina dagar. Ska vi t ex bort på kvällen så ser han till att få sina 3 timmar innan vi åker. Vilket i sig medför ett barn som inte tjatar om att åka hem för den dagens timmar är redan förbrukade.

Skärmtid med luren osv har en egen tidsram. Han måste också alltid fråga först innan han sätter sig med telefonen, detta för att vi ska ha ett begrepp om när han använder den och inte.

Det krävs såklart att vi båda har koll på tiden. Att vi vet när han startade och hur länge han haft den.

Vi har inte mutat honom med något, bara sagt att detta är nya regler. Första dagen hade vi så mycket tid tillsammans, det var en stor förändring. Dessutom hade han väldigt kul! Det pratade vi om innan läggdags sen, hur kul vi haft och hur mycket han hunnit på en dag. Han höll med och detta var nog väldigt avgörande.

Jag och Tony har bestämt att vi har ett ess i rockärmen för sämre dagar, ja om det skulle bli något tjafs eller stort missnöje. Det är att vi, om det skulle bli väldigt jobbigt eller att han protesterar mycket, skulle höja hans veckopeng.

Såhär: Säg att dessa tre timmar per dag inte skulle funka till slut. Att det skulle bli för mycket bråk och tjafs om det. Ja då skulle vi säga att om dessa 3 timmar som han fått använda på en dag inte följs av tjat och bråk så får han xx kr i veckan, skulle det inte funka så får han sitt gamla vanliga belopp.

Man kan ju också gå åt andra hållet, skulle det inte fungera och bli en massa tjat och bråk så sänker vi veckopengen den veckan. Det gör man som man vill. Men att det blir konsekvenser av bråk, tjat och tjafs. Att han lär sig att det absolut inte lönar sig att ställa till med jobbigheter liksom.

Här måste man också som förälder vara konsekvent! Vi är STENHÅRDA med skärmtiden. Vi hjälper honom att planera dagarna så att det blir bra för oss alla. Ska vi t ex göra något som kräver oss båda hör hemma, som nu när vi jobbat så mycket med baksidan, ja då försöker vi se till att han tar sin spelande då. En win-win situation, vi får tiden att göra det vi behöver och kan sen vara engagerade tillsammans när TV-spelstiden är över.

Hur har han opponerat sig då? Jo men självklart har han sagt att han har tråkigt när speltiden är slut och han inte kommer på något att göra. Men det är här man behöver väcka sitt inrutade barn. Det är här den där kreativiteten ska komma tillbaka tänker vi. Han vill inte ha tråkigt och vi kan inte alltid komma på något åt honom.

Jag tror att barn idag ofta tar till telefonen när de har tråkigt, det är ju bara att gå till sig själv liksom. Har man tråkigt eller lugnt kollar man ofta i telefonen. Men här är vi också stenhårda. Nu har det gått en vecka och så smått märker vi att kreativiteten vaknar, han vill ju inte ha tråkigt så då försöker han komma på saker att göra. Vi får hjälpa honom på traven och nu när vi är lediga så är ju allt lite enklare.

En stor skillnad nu är också glädjen i att få ha skärmtiden. Häromdagen så frågade han om han fick ha telefonen en stund när han trodde tiden var förbrukad och den inte var det, han blev så jäkla glad när jag sa ja och berättade att det fanns tid kvar.

Förstår ni? Det har helt plötsligt blivit roligt igen. Inte bara ett tidsfördriv om ni förstår vad jag menar?

Som sagt, detta funkar toppen för oss just nu! Inga bråk, inga tjafs. Bara lite mer planering. Vi får hoppas att det fortsätter så. Hoppas ni hittar något som fungerar eller att ni kanske fick lite inspiration och tips. Gör ni på annorlunda sätt får ni gärna tipsa om det här i kommentarsfältet.

Nu ska jag jobba, vi hörs lite senare!

Kram Nina

2
Subscribe
Notify of
guest

11 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
5 years ago

Åååå samma problem med mina två, känner så väl igen det du beskriver! När speltiden är slut ligger de på golvet o ojar sig över att det är tråkigt och att det inte finns något att göra

Vi införde två timmars speltid på vardagar efter att vi också haft massor av tjafs. De får fördela de två timmarna precis som de vill.
Då jag spelar själv så vet jag hur snabbt två timmar går så jag förstår deras protester då och då dock..

Iaf, på helger är det fri speltid, men där är det max två tim i sträck med paus på minst lika länge emellan gångerna.
Åka hem och spela-tjat har vi inte, snarare har vi haft och har stundtals ’vill inte åka hemifrån alls-gnäll’. Till och med sånt som Liseberg har vi inte kunnat locka med tidigare

Barnen tar sina två timmar bra, även om det är en del suck o stön ibland. vi är flexibla om det ösregnar dock eller om vi måste jobba båda två med annat.

Överlag så sätter båda två en timer varje gång de tar en spelstund och håller koll på sin tid, jätteskönt! Nu på sommarlovet räknas ju varje dag som helg nästan, men iom att jag är hemma nästan hela tiden nu så kan jag påpeka när det skall lekas med annat eller umgås med kompisar.

Så vanligt problem i familjer, detta, tror jag. Tiderna förändras och barnen är inte i skogen o leker och cyklar runt, som man gjorde när man själv var liten.
Tiderna förändras, som sagt, och detta får jag påpeka för min sambo heeeela tiden, att man får tänka i lite andra banor numer.
Ett plus med spel är ju att de blir snabba i reaktionsförmågan och lär sig tonvis med engelska snabbare än andra 😉

Kram på dig fina ❤️ Ni är inte ensamma 😉

niinis
niinis
Reply to  Camilla
5 years ago

Håller med dig om allt!

Det är annorlunda idag såklart och hade det inte varit för youtube och tv-spel hade inte Milo pratat klockren amerikansk engelska som är tjugor resor bättre än vår!

Ni har ju gjort det toppen känner jag. Vi kommer också ge bonustid on det regnar en hel dag men med heads up om att det bara är denna gången och att det är bonus. Så försöker vi jobba.

Heja oss för att vi kämpar på med att vara moderna mammor o pappor i denna nya digitala värld! ❤️❤️❤️

Pernilla
Pernilla
5 years ago

Hej, tack för tipset med tidsram. Det börjar bli dags för det här hemma. Har en son som också gillar att spela mycket. Undrar bara om mobilen är inräknad i de 3 timmarna, eller är det 3 h tv spel och ytterligare tid för mobilen?

Tack för en bra blogg !

niinis
niinis
Reply to  Pernilla
5 years ago

Telefonen är utöver Tv-spelandet. Att spela TV-spel gör så tiden går rasande fort, det vet jag som hade nojjan på formel 1 när barnen var små.

Tack för du läser! ❤️

Elinor
5 years ago

Bra där Men tänkte på en sak gällande konsekvenser, att konsekvenser bör vara kopplade till händelsen dvs att mindre veckopeng har egentligen inget med spelandet att göra, varför inte dra ner speltiden i stället?! Det är ju spelandet som är problemet, inte veckopengen, kan ibland vara svårt för barn att förstå kopplingen… Oj lite luddigt kanske men jag tror du fattar
Lycka till och ha en fortsatt fin sommar☀️☀️ Kram

niinis
niinis
Reply to  Elinor
5 years ago

Jag förstår vad du menar och du har nog rätt i mycket av det du skriver. Dock så känner vi att mindre speltid för honom inte slår lika hårt – alltså rent reaktionsmässigt. Det är hårdare för honom att förlora veckopeng än att få mindre speltid. Så resonerade vi.

Tack snälla och detsamma!

Kram ❤️

Husvagnsprinsessan
5 years ago

Tack, vilket bra tips. Vi har haft jättemycket tjafs här hemma med vår nioåring om spelande och telefon. Vi har provat att begränsa speltiden, men han tar allt sådant som straff och tycker att vi tvingar honom att ha tråkigt. Svårt att stå emot då. Men nu när vi åkte till Öland fick jag bara nog. Då förbjöd jag allt spelande och telefonande i bilen. Han blev jättesur men efter tio minuter frågade han om vi kunde spela resebingo. Sen hade vi hur trevligt som helst resten av bilresan. Ibland tror jag man måste ha lite tråkigt för att få fart på fantasin.
Tak för en trevlig blogg!
/Husvagnsprinsessan

niinis
niinis
Reply to  Husvagnsprinsessan
5 years ago

Jaaaa, det där känner jag verkligen igen! Innan vi började med det här så blev det sådär för oss också. Jag förbjöd allt till slut, det kändes som man fick panik av alla jäkla maskiner ungen satt med! Å samma här, han haaaaar ju liksom haft hur trevligt som helst när vi umgås och gör saker tillsammans.

Ja, visst får dom tråkigare. Men jag brukar tänka att det inte är något de dör av. Tvärtom så väcker de sina digitala hjärnor ett tag. Jag tror att tar man fighten nu så kommer det lätta sen….allt är ju en vana till slut!

Tack för du läser! Kram

Mamma till 3
Mamma till 3
5 years ago

Och här sitter en mamma med tvärtomproblem. Mina grabbar 14 och 11 älskar att träna, cykla, vara ute och umgås med kompisar.

Tyvärr så är ju de flesta inne och spelar och inte alls intresserade av att umgås som man gjorde förr.

Vi är glada de gånger våra barn har lite skärmtid. När det varit så hett om dagarna så är det bättre om de är inne än ute och flänger i 30 graders hetta.

niinis
niinis
Reply to  Mamma till 3
5 years ago

Men wow! Är det sant? Man hör nästan bara tvärtom. Man har nästan svårt att tänka att det kan vara ett problem. Men jag förstår ju nu att det faktiskt kan det.

Hoppas du får in ungarna lite mer! ❤️ Dom kanske kan flytta hem till oss ett tag? Haha!

Lotta
Lotta
5 years ago

Hej Nina, min man har installerat en app som han kan styra vår 10-åriga dotters telefon med. Hon har två timmar per dag, sen är tiden förbrukad. Hur bra som helst, och hon har blivit lugn i det och bråken är slut. Kram♡

Nästa inlägg

Det gick inte….

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x