6 tips för att få höstfint i trädgården

Jag tänker att vi ska fortsätta njuta av vår trädgård och altaner långt in på hösten. Det finns ju inget mysigare än att sitta ute på altanen påklädd och njuta av sitt kaffe en solig eftermiddag. Jag tror att man har för bråttom in på hösten, i alla fall är jag så. Det är lite synd tycker jag. Jag tror att vi alla skulle vara ute mera på våra altaner och njuta om vi gjorde riktigt mysigt, tror inte ni det?

I förra huset (vi har inte bott här någon höst än) så fixade jag riktigt höstigt och mysigt när hösten kom. Snacka om att det förlängde myset ute i en hel evighet. Vi satt ofta ute på tjocka filtar i våra utemöbler och mös. Tog en fika eller bara satt där och småpratade. En riktigt fin höstdag är fasen vackert alltså, tycker t.o.m jag som egentligen inte gillar hösten.

Jag älskar zinkkrukor och zinkbaljor på hösten och vintern. Det är så fint och så håller det grymt bra utomhus. Händer liksom inget med dom även om de står ute hela långa vintern. Det kan också vara jättefint att bara ställa på ett bord på balkongen om man nu inte har en altan eller trädgård. Här hittade jag ett 3-pack med zinkbaljor att plantera i. 

Jag tycker också att det är så himla fint med stora och små lyktor. Jag var faktiskt ganska så duktig att tända i dom på kvällarna, mest på helgkvällarna sådär när man ville göra lite extra mysigt. Hittade en stor fin lykta med glas runt som är lite högre HÄR. 

Den här trälådan har jag alltid utanför dörren. Fortfarande faktiskt. På sommaren har jag en stor pelargon i den och på hösten är det ljung och vid jul en gran såklart. Den har jag snickrat ihop själv och det är busenkelt. Det är 90 brett vanligt trävirke.

Ska försöka förklara lite snabbt hur jag byggde den.

1) Börja med att snickra ihop delarna till själva korgen som blomman står i. Såga ut 8 lika långa bitar. Dessa skruvas sedan ihop till 2 fyrkantiga ramar.

2) Såga ur 3 brädbitar som är lika långa som undersidan på en av ramarna. Skruva sedan fast dessa bitar som ska bli en botten. Det kommer att bli lite mellanrum mellan bitarna men det gör inget, det är bra. Då kan du vattna blommorna i den utan att vattnet blir kvar och gör så träet möglar.

3) Baksidan på den här blomlådan är två bitar av lite bredare virke. Om du är osäker så kan du mäta ramens insida. De två bitarna sågar du i valfri längd.

4) Skruva ihop baksidan på lådan genom att ta en bit virke som du fäster på baksidan av brädorna. Som du ser på bilden blir det ett litet mellanrum mellan de två brädorna.

5) Skruva fast ramen på bakstycket. Som du ser på bilden så är det mellanrum mellan de båda ramarna. Det är endast fästa i bakstycket så det finns inget mer som håller ihop den.

6) Överkurs, men om du vill kan du ta en liten bit virke och göra skylten till. Sågade bara ett hål i den, målade den vit och skrev texten. Hjärtat på bakstycket har jag målat själv bara.

Japp, så bygger man enkelt en liten blomlåda som du kan ställa utomhus. Den har hängt med i många år nu och inget har hänt med den. Toppen!

Vi hade ju sjukt mycket äpplen i vår trädgård. SÅ många så vi hade svårt att veta vad vi skulle göra av allt. Det har vi tyvärr inte nu. Jag som älskar äppelträd. Men men, nu får man kanske tigga åt sig av någon som har överflöd? Jag älskar nämligen att ha äpplen såhär i korg stå lite här och var på hösten. Hittade den här potatiskorgen som jag tror skulle passa perfekt för just det. Då kan ungarna ju palla äpplen i den istället….haha.

Här ute där vi bor nu skulle jag vilja sätta upp en odlingslåda som jag kan plantera säsongens blommor i. Finns ju hur många olika som helst att välja på och i så många olika storlekar. Den här gabionblomlådan som man själv fyller på med sten kan bli jättefin, eller den här stora blomlådan i trä.

Här ska du få lite hösttips för trädgården inför hösten som jag googlat fram.

1) ODLA. Vill du ha vackra prunkande tulpaner i vår så är det dags att plantera dessa redan nu. Du kan plantera i kruka och sedan plantera ljung ovanpå och ta bort dem sen när de blommat ut så kommer vårlöken att blomma lagom till våren.

2) STÄDA. Kratta löv men kom ihåg att kratta löven så de täcker jorden på buskar och blommor. De fungerar som ett toppenskydd hela vintern sedan. Det som blir kvar på gräsmattan klipper du sönder med gräsmattan, då behöver du inte kratta sönder dig själv.

3) DEKORERA. Dekorera och gör fint. Använd gärna lite av tipsen här ovan som jag skrivit om. Tillverka en äppelkrans och häng på dörren. Den här äppelkransen var såååå fin. Det är bara grenar och det som är kvar på grenarna och så har man fäst små äpplen på.

4) LJUSA UPP. Som jag skrev ovan, ha gärna glastäckta lyktor ute i trädgården och tänd i dem på kvällarna. Det kommer göra underverk för myset i din trädgård eller på din balkong. En ljusslinga är också höjden av mys. Den kan du ha kvar i trädgården året runt. Här har du en ljusslinga (REA) som är gjord för att ha utomhus. Jag har en ute som ska få hänga kvar.

5) GÖR MYS PÅ ALTANEN. Ja, här kan du ösa på med härliga plädar, kuddarfällar … ja men you name it. Allt som håller er varma och gör så det ser mysigt ut.

6) VÄRME. Att sätta upp väggvärmare på altanen eller på balkongen är också något som förlänger njutningen av våra uteplatser.

1
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Bortskämd på födelsedagen

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x