Hjälp mot PMS

Mornings! ❣️

Usch hörni, jag har en riktigt kass dag idag. Ångesten river i mitt bröst, magen är paj efter alldeles för mycket slarv i helgen och så har jag pms igen. Har djupandats på morgonen för att snabbläka magen. Den blir lite bättre av djupandning, testa om du har samma problem som mig.

Har kokat mig 2 ägg här som jag lagt på en lite finare tallrik för att försöka pigga upp mig själv.

För er som inte vet så lider jag av IBS. Är ganska bra när jag sköter mig, men så fort jag slarvar betalar jag dyrt med mycket smärta och uppblåsthet. Jag har dessutom magmunsbråck och magkatarr. Tjihooooo liksom. Inget mer?

Men nu tänkte jag skriva lite mer om en läsarfråga jag fick.

Kära Sarah!

Lider så med dig medsyster, det här med pms är verkligen fördjävligt på alla sätt. Jag unnar inte ens min värsta fiende detta lilla helvete.

För att dra en lång historia kort så har inte min pms alltid varit jättejobbig, visst..jag har haft pms men aldrig på det sättet som de senaste 4 åren. Till en början trodde jag att det var en massa fel på min kropp. Detta var nog såhär med facit i hand en kombo av pms och en kropp som led av herrans massa brister.

Hade t ex sjukt ont i vänster bröst ett par veckor i månaden, huvudvärk, tung ångest, sömnproblem långdragna ägglossningar med smärtor som jag sökte för akut till slut, ont i leder, segdragna inflammationer (bl a i en axel och baksidan av knät), ständig UVI, extraslag på hjärtat, ont i armhålorna, magen var paj, ont i bäckenet m.m. Sen var det de här med humöret – eller jag skulle vilja säga hela min personlighet.

Jag förbyttes helt. Alltså, den personen jag i vanliga fall är och var försvann helt. Min person blev istället djupt deprimerad, håglös, bitter, ledsen, hjälplös, helt utan förmågan att fatta beslut, trött, svårt hypokondrisk, rädd och katastroftankarna skenade.

Jag sprang hos läkaren stup i kvarten och trodde jag var allvarligt sjuk.

Det gick såklart ut över familjen, t.o.m katten märkte nog när jag hade pms. Många är gångerna som jag verkligen önskade det fanns en stuga någonstans långt borta som jag kunde bo i när det var som värst. Avpolletterad från människor och vardag. Än idag tänker jag att jag ska ställa husvagnen någonstans och åka dit när det är som värst.

Jag fick till slut hjälp naturlig väg. Alltså genom tillskott och progesteron. Jag är idag mycket bättre men märker att det är olika från gång till gång. Ibland inte så farligt, ibland är den bittra rädda människan tillbaka.

Den här månaden är hon det med besked, det värsta är nog att jag inte riktigt har Tony med mig i det. Han blir vresig tillbaka vilket såklart förvärrar hela situationen. Självklart förstår jag att man kanske blir det men det blir inte bättre, det är väl det enda jag har att säga om det.

Tipsade om en app till honom som heter ”Female forecaster for men” och du hittar den HÄR. Den ska hjälpa honom att förstå varför jag beter mig som jag gör i månadens alla dagar. Man registrerar sin cykel och sen så räknar den och fixar, men framförallt förklarar var i den där cykeln man kan vara och lite tips på hur man kan hantera situationen. Den förklarar det lite humoristiskt så jag kan absolut rekommendera den. Han här hemma verkar bara ha läst den lite dåligt den här månaden tror jag för det har varit vresigt hela helgen kan jag lova!

Jag vet tyvärr varför det är så illa denna månad för min del och det är för att jag inte tränat något alls. Jag har varken skött mina regelbundna promenader eller styrketränat. Jag tror också att jag ska börja ta mer av progesteronkrämen, tar bara 1 pump per dag fast man ska ta 2. Måste gå upp i mängd nu, men hittills har 1 pump hjälpt så himla bra.

Jag skulle kunna skriva en hel bok om den här skiten – på riktigt alltså. För den är verkligen inge kul alls. Usch. Onödiga konflikter löser av varandra och man känner sig bara jätteledsen, ful, värdelös, rädd och så missförstådd på det. Härligt va?

Men som sagt, nu ska jag gå upp i mängd på progesteronet och se om det hjälper mig? Jag fick alla tips på hur man kan förbättra sin pms och ångest genom Mia Lundin som skrivit boken ”Kaos i kvinnohjärnan.”

Jag fick en lista med tillskott som jag skulle ta varje dag. Den dagen jag började med tillskotten så fick jag tillbaka mitt liv. Det är dagens sanning! Tillskotten hjälpte nämligen också mot min svåra ångest och oro, samt sömnproblemen.

Här nedan listar jag allt som jag äter. Obs, jag är ingen läkare eller proffs på tillskott men jag har gått efter rekommendation för var kvinnor i min ålder som lider av pms och ångest ska äta och det har fungerat toppen för mig.

Magnesium HÄR

Magnesium, mirakelmineralen som den också kallas! Min pappa led av svår arytmi som inte ens betablockerare hjälpte emot, numera har han blivit av med arytmin helt med hjälp av det här magnesiumet!

Den tar bort alla mina muskelryckningar, spänningar, yrsel, huvudvärk och kramper och så håller den magen i trim. Alla med förstoppning borde prova magnesium. Alla med migrän borde också prova Magnesium. Milo har inte haft barnmigrän sen jag började ge honom detta tillskott också. Har du högt blodtryck ska du ABSOLUT äta magnesium.

Jag äter 3 tabletter varje dag då vi i min släkt lider av svår brist och läcker magnesium. Det gör min pappa också. Du kan överdosera magnesium, kroppen sköter överskott själv. Dock så har jag inget överskott fast jag äter så mycket.

Om pappa missar några tabletter så är arytmin tillbaka direkt. Det är verkligen helt fantastiskt hur mycket detta hjälpt. Googla på magnesium. Nästan alla i Skandinavien lider av brist på denna livsviktiga mineral.

Ni är många läsare som skrivit till mig om hur ni blivit hjälpta av magnesium efter att jag tipsat om det!

B-komplex HÄR

Vattenlöslig vitamin som inte kan lagras i kroppen. Hjälper mot stress, utmattning och trötthet. Bidrar till nervsystemets normala funktion och immunsystem. Hjälper järnet i kroppen. Ja fördelarna är såå många! Tar 1 om dagen, gärna tillsammans med magnesium då de hjälper upptaget.

Zink HÄR

Bidrar till bra sårläkning, förhindrar upptag av tungmetaller (jag har överskott av koppar efter en kopparspiral), hjälper mot hudförändringar som acne och rosascea t ex, boostar immunförsvar, bygger benstomme m.m. Märkte skillnad när jag slutade ett tag på huden och immunförsvaret. Tar 1 om dagen.

D-vitamin HÄR

Hjälper mot depression, hjälper blodtrycket att hålla lägre nivå, stärker muskler och leder, hjälper mot trötthet och dåligt humör, hjälper till med uthålligheten. Jag äter den året runt och så tar jag den en annan tidpunkt än Magnesium då de kan slå ut varandra litegrann. Ledvärken och mitt stora problem med bäckenet blev bra efter 2 veckor med D-vitamin! Tar 1 om dagen.

Omega 3 HÄR

Antiinflammatorisk, minskar blodtrycket, ger bättre blodfetter, ökar fettförbränningen. När jag började med omega så försvann min 10 månader långa inflammation jag haft i axeln! Den här sorten har ingen fisksmak och är en ren form av omega. Jag tar 1 om dagen.

Probiotika (mjölksyrabakterier) HÄR

Stärker immunförsvar, minskar infektioner, hjälper magen att vara gladare, minskar tandlossning och karies, minskad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar, ger ett bättre näringsupptag. Hjälper mot urinvägsinfektion (har inte haft det sen jag började äta det), ger bra balans i underlivet (har inte haft slidkatarr sen jag började ta det), mindre stressymtom, ökar skydd mot stroke, förkortar sjukdomstid, förbättrar IBS ( AMEN på det, jättestor skillnad) + massa mer, läs HÄR! Jag tar 1 om dagen.

Progesteronkräm HÄR

Guds gåva till förklimakteriekvinnor. Smörjs in 2 ggr dagligen, jag börjar 2 dgr efter äggslossning och smörjer till jag får mens. Ingen ide att jag försöker återge alla fördelar, finns massor att läsa HÄR!

Sen äter jag också C-vitamin och järntillskott. C-vitaminet är verkligen en underskattad vitamin, läs på om den. Den har oootroliga fördelar i vår kropp. Jag började äta den då jag hade så mycket UVI, den och probiotika har gjort underverk. Järn äter jag för att jag har brist. Många kvinnor har det.

Ja såhär har jag fått hjälp mot min PMS. Sköter jag träningen dessutom och har en förstående gubbe ( ) så är inte pms:en ett bekymmer. Så är det verkligen! Jag valde att få hjälp naturligt och är glad att det hjälpt mig så mycket som det gjort, vet inte vad jag hade gjort annars!?

Hoppas Sarah att du också ska hitta ett sätt som hjälper dig, jag ver exakt vad du går igenom!

Nu ska jag klä på mig ordentligt och gå ut och ta en lång promenad. Någon härlig podd i öronen så släpper förhoppningsvis den värsta känslan. Ska smörja mig också redan nu på morgonen så får jag se om jag sjunger som en lärka till kvällen?

Kram Nina

20
Subscribe
Notify of
guest

14 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
5 years ago

Hej Nina!
Så kul med dina läsarönskemål!
Minns att du för längesedan skrev om ditt urinläckage och att du skulle börja med knipövningar o knipkulor, hur har det gått för dig? Är det värt att ”investera” i kulor?
Ha en fin dag!

Berit
Berit
5 years ago

Tipsar om appen Maya som är på svenska och gratis. Inte direkt skrivet till män men många bra tips och skönt att lägga in hur man mår och humör. Bara man vet varför man mår dåligt gör det lättare att handskas med tycker jag. Att öppet prata om det i familjen och vara snäll mot sig själv. Inte boka in möten på banken eller något där man kanske inte ska böla och skrika är ju praktiskt 🙂

niinis
niinis
Reply to  Berit
5 years ago

Hahaha! Boka in möten på banken….haha!

Carro R
Carro R
5 years ago

Tack för att du delar med dig om detta. Du har ju skrivit om det förut och jag vill bara tala om att tack vare att du berättar om det så har det hjälpt mig att förstå det som min man tjatat om i 10 år nu, att jag blir jättepåverkad när jag har PMS. Så jag har äntligen sökt hjälp och ska få träffa en läkare på gyn 1 oktober, och det är tack vare att du varit så öppen med detta Nina!
Hade du inte det så hade jag fortfarande gått runt och trött att jag lider av en psykisk störning som uppträder en gång i månaden, haha! Stor kram och tack för det ❤

niinis
niinis
Reply to  Carro R
5 years ago

Åh, du anar inte hur många mail jag fått från människor med liknande historia som du. Så glad att du tagit tag i det! Kramar ❤️

Susanne
Susanne
5 years ago

Hej Nina!
Vad intressant med magnesium och Milos huvudvärk.
Min son lider nämligen av barnmigrän.
Finns det magnesium som är anpassat för barn?
Väldigt tacksam för tips!
Ha en bra dag!
Kram

niinis
niinis
Reply to  Susanne
5 years ago

Jag ger honom en halv av den som jag äter, den som du också har på bild länkad här i inlägget. Ge honom, Milo har verkligen inte haft ett anfall sen han började och vi är så glada för det. Kram ❤️

Susanne
Susanne
Reply to  niinis
5 years ago

Tack för tipset ❤️

Th
Th
5 years ago

Intressant inlägg, men du, när tar du dina kosttillskott? Olika tider på dygnet? För när jag försökt ta flera tillskott blir jag dålig i magen! Så just nu äter jag bara magnesium (väääärldens bästa mineral,tack för tips förresten) men tänker att man kanske ska ta dom olika så kanske det går bättre med magen? Hoppas du orkar svara! Kraam Therese ❤

niinis
niinis
Reply to  Th
5 years ago

Såhär tar jag mina tillskott.

Magmedicin på morgonen.
1 magnesium vid lunch.
D-vitamin, probiotika, omega, zink på eftermiddagen.
Järn och c-vitamin vid middagen.
2 magnesium och b-komplex till natten.

Kram kram ❤️

Anna
Anna
5 years ago

Progesteron is da shit!! Skit samma om det är naturligt eller inte säger ju jag då…bara det hjälper. Gå till en gynekolog och KRÄV hjälp! Det krävs en hel del insats (tid/ork/pengar) för att komma rätt i djungeln av tillskott som Nina har gjort. Det är inga billiga grejer direkt.

Hade det varit en ”mans-grej” hade det väl funnits nått mirakelpiller och så hade de fått betald ledighet varje månad…….

niinis
niinis
Reply to  Anna
5 years ago

AMEN! Så jäkla rätt! ❤️

Linda B
Linda B
5 years ago

Jag har också kopparöverskott efter kopparspiral och jag blev görsjuk av det. Gjorde hårmineralanalys för att se nivåer i kroppen, jätteintressant! Äter också magnesium och mår såå gott av det. Fått maken att äta också.
Blev påmind nu om att köpa pribiotika igen – tack!
Må gott
//Linda

Mali
Mali
5 years ago

Har fått tips att man ska äta Q10 något som minskar med åldern. Gör så man blir piggare, tar det alltid på morgonen ihop med D vitamin.

Nästa inlägg

40 årsfest och mysig Söndag

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x