Gör nya ljus av stearinljus rester

Något som jag kan ångra livet ur mig är varför jag inte sparat resterna av alla gamla stearinljus? Ni vet det där som blir kvar som stumpar av långa stearinljus eller efter stora blockljus?

Dessa kan man ju smälta ned och göra nya ljus av och det är busenkelt.

1) Värm en stor kastrull med vatten. Innan vattnet värms lägger du i en stor glasbehållare. Lägg i en skvätt vinäger i botten så spricker inte glaset.

2) Klipp bort det svarta på veken, annars kan det färga stearinet. Lägg i alla bitar av stearin i glasburken. Hacka dem i mindre bitar. Vattnet ska inte koka men det kan sjuda lite lätt.

3) Ta av när all stearin smält. Vill du göra ett doftljus så droppar du i några droppar essentiell olja eller parfym. Ta en tång eller en lång pincett och plocka ur de gamla vekarna som ligger på botten.

4) Vekgarn kan du köpa färdig i hobbyaffär, eller så flätar du vanlig tunn bomullstråd till en veke. T ex tråd som du lindar kött med funkar toppen.

5) Fäst den flätade veken på grillpinnar eller långa tändstickor. Fäst ett gem längst ned på veken som ska så att säga ligga på botten av glaset som det nya ljuset ska bli.

6) Häll i det smälta stearinet. Låt sedan stelna på nytt i ca 24 timmar! Klart!

15
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Osams

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x