Vara rädd om sin energi

Ja, så har jag lärt mig att lyssna på min kropp. När jag haft mycket under en period så brukar jag reagera på 2 olika sätt.

Antingen blir jag ett urskitet päron efteråt, när allt lugnat sig. Då orkar jag ingenting, har liksom noll energi till övers. Jag orkar gå upp på morgonen men sen är det inte mycket mer. Jag brukar också vara ledsen en del då.

Med åren har jag lärt mig att det beror på att jag släpper ut alldeles för mycket energi. Jag går all in för grejer och så bara sprutar jag ut all min energi. Är man då en högkänslig person blir det lite dubbelt upp med det där ödslandet av energin. Kontentan blir att jag då är helt tömd och behöver all form av återhämtning som finns för att komma tillbaka på banan.

Såhär funkar det! Jag ska dra ett scenario på hur det kan fungera. Tänk dig att du laddat galet mycket inför ett föredrag som du ska hålla för 100 personer. Du har andats det där föredraget 24/7 i en halv evighet och till slut kommer dagen. Du är skärpt, du är laddad till tänderna och förberedd. Sen sätter du igång. Du ger ditt allt. Du bjuder på dig själv. Din publik känner din energi och njuter av den. Detta innebär då att de suger din energi. Inte av fri vilja men det är så vi och våra energier fungerar. Du står där och håller ett fett föredrag och känner att du är ”on fire”, du vill ge allt, vilket innebär att du sprutar ut din energi på dessa människor. Publiken är överförtjusta. De gillar dig och fortsätter suga din energi.

När allt är över så är du tömd. Du har så att säga förbrukat alla dina depåer av energi. Att göra det brukar innebära att man dagen efter nästan kan känna sig sjuk. Man kan känna sig ledsen, tömd, gråtfärdig, oerhört trött, irriterad ja t.o.m arg. Du har gett allt av dig själv vilket medfört att energierna för stunden så att säga är slut. De måste fyllas på igen. Detta händer mig alltid när jag haft något stort som jag laddat väldigt mycket inför. Det tog dock många år innan jag förstod varför jag kunde bli så ibland. Det var min fina vän Carola som upplyste mig om detta.

Det bästa är att inte släppa på så mycket när det kommer till energin. Man kan köra en form av stängning när man vet att man ska göra något som kräver mycket av dig själv. Jag har lärt mig att man ska stänga sina chakran. Det kan du läsa mer om HÄR. Jag är urdålig på att komma ihåg det men upplever att jag blir starkare när jag väl gör det. Det är supereffektivt.

Sedan är det de där vanliga. Äta ordentligt med mat, dricka mycket vatten, ta extra tillskott, jag fyller även på med vätskeersättning då. Sen behöver jag sova ordentligt. Det har jag inte gjort inatt vilket gör att jag är som en trasa idag. Jag behöver all återhämtning som jag bara kan få.

Det andra sättet jag reagerar på om jag haft för mycket är att jag känner mig stressad även när det inte finns något att stressa över. Man har som ett pådrag i kroppen. Det rusar lite, hjärtat slår lite fortare. Man kan känna lite andnöd eller behöva kippa efter luft. Man andas hastigare och så känns det som hjärnan är ett virrvarr av tankar.

När jag får så då måste jag bromsa hårt! Då har jag kört lite för hårt och kroppen börjar säga ifrån. Jag hade en utmattningsdepression 2007. En dag i januari 2007 rasade allt! En riktigt tuff period i mitt liv. Vi hade precis fått vårt tredje missfall och jag sov 5 minuter per natt. Hade ett stresspåslag i kroppen som var skoningslöst. Kroppen skrek sluta. Hade domningar på märkliga ställen. Det pirrade i huden. Ingen matlust. Ingen sömn. Flackande blick. Ständig oro i kroppen.

Rasade ned i ett avgrundshål där allt bara var svart. Hypokondrin galopperade. Ut och in på sjukhus, jag var också till neurologen 2 ggr pga domningarna. Där fångade en toppenläkare upp mitt tillstånd och förstod att detta handlade om något annat än en neurologisk sjukdom. Det räckte med att han frågade hur jag mådde egentligen? Hulkade gråtande och berättade i en halvtimma. Han sjukskrev mig och sen började min återhämtning. Ok, i början är det inte så mycket återhämtning. Då handlar det om att försöka äta och sova utan att stressa sönder.

Så ja, jag har lärt mig av mina egna signaler. Jag vet när jag behöver tagga ned och inte göra något alls på ett tag.

Som idag, idag gör vi absolut ingenting. Vi bara är. Så oerhört skönt och välbehövligt för mig. Vi har just ätit tacos och nu ska jag kolla något avsnitt av The Kardashians. Lazy Sunday mär det är som bäst!

Hörni, ni kommer väl ihåg att vara rädda om er!

Kram Nina

0
Subscribe
Notify of
guest

6 Kommentarer
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Å
Å
5 years ago

Du är klok som en bok- tänk vad dina ord hjälpte mig just nu. Inre stress och stark ångest- nu blir det istället för att noja och stressa vidare i tankarna flera avsnitt på raken av Outlander! Har du sett den? ❤️

Å
Å
5 years ago

Glömde säga grattis till ditt vernissage, ska ta mig dit nån dag och kika ❤️

Helena
Helena
5 years ago

Tack för att du delar med dig av det här! Jag fungerar likadant.
Precis så, helt slut och orkar inget sen..,
Känns skönt att du förklarar så bra!
Kram

Nina Green
Nina Green
5 years ago

Åååh fina Nina. Jag tackar för såna här inlägg och det får mig att stanna upp att jag måste bromsa. När du skrev om just hög känslig person så kände jag igen mig så mycket. Så jag började göra testet. Och insåg direkt att jag var det själv. Allt föll på plats och jag förstod vad jag har känt under hela mitt liv. Jag började gråta. Inte av sorg utan av glädje att jag äntligen kunde sätta fingret vad det jag har känt hela livet. Jag har svårt att bromsa och gör det alldeles försent. Jag blir lika arg på mig varje gång när jag inte såg tecknet innan. Hur ska man lära sig? Det är svårt. Speciellt när man lever med 4 barn och en man som jobbat borta. Dina inlägg får mig att inse mer varje gång. Jag antar att jag måste acceptera att saker kan ta tid. Kram Nina

Maria
Maria
5 years ago

Oj vad jag känner igen mej i det du beskriver! Jag är också en hsp person och jag fick en utmattningsdepression 2016, inte så länge sedan egentligen. Jag är tillbaka i arbetet (annat jobb nu), men jag känner också när det är dags dra i handbromsen.
Ibland är det dock lättare sagt än gjort att ta det lugnt och ladda batterierna.
Men det är livsviktigt!
Kram, och tack för din jättefina blogg❤️

Jenny
Jenny
5 years ago

Nina, du skriver såå bra! Tack för att du delar med dig. Hälsningar Jenny.

Nästa inlägg

Vernissage på Näsby Slott

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x