Äppelfrallor och Sköna Söndag

Godmorgon raringar!

Sköna söndag är här. Länge var det ångest med söndagar för mig. Tills jag typ vaknade upp ”and smelled the coffee”! En hel dag går bort för att man har ångest över att helgen är slut. Hur idiotiskt?! Det är 2 dagar ledigt på en hel vecka. Ska en av dem då handla om ångest? Så jäkla dumt. Man kan välja själv, antingen blir det ångest av hela dagen eller så gör man något jäkligt mysigt av den.

Söndagar kan vara dagar när man umgås med sina föräldrar, lagar en god gryta som ska långkoka, besöka något mysigt cafe i en annan stad, hälsa på vänner, måla om sovrummet, äta en långfrukost i soffan vid TV:n, kolla skidorna eller som jag baka ett gott bröd. Bakning är perfekt för en söndag. Jag har gått upp strax efter sex idag för att baka det där brödet från igår. Alltså, min envisa sida gav sig inte. Jag SKA kunna visa ett snyggt recept på det där flätade supervackra brödet. Det är också det som Milo kommer får rosta nu. Vet ni vilken tillfredsställelse det finns i att ha bakat det brödet som mitt barn äter. När man vet att det inte är massa skittillsatser i? Ja men galet tillfredsställande för mammahjärtat. Med det sagt så köper vi ju också bröd, precis som de flesta andra. 🙂 Inte fasen orkar jag hålla på och baka bröd till oss varje dag…. oh nooo… så duktig är jag inte. 😉

Tänkte jag skulle bjuda dig på det brödet jag bakade igår. Jag bakade nämligen, förutom det vackra formbrödet, äppelfrallor. Jag äter inte mycket gluten men det finns några få gånger som jag bara måste, och det är när jag bakat frallor. Det är liksom fööööör bra för att inte prova. 🙂

RECEPT ÄPPELFRALLOR ca 20 st

5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
2 msk honung
2 tsk salt
50 g rumsvarmt smör
2 ägg
ca 12 dl vetemjöl
2 äpplen

Garnering:

1 ägg
sesamfrön

Gör såhär:

1) Värm mjölken till 37 grader. Smula i jästen i en degbunke, häll mjölken över och lös upp jästen.

2) Ha i honung, salt och äggen. Rör om tills äggen har lösts upp. Skala och riv äpplena och ha även i det rivet i bunken.

3) Varva sedan mjöl och smör i bunken tills du har en smidig deg som släpper ifrån kanterna i bunken. .Observera att mjölmängden kan skilja beroende på mjölkvalité, ålder på mjölet osv. Det kan skilja en del, men din deg är klar när den släpper ifrån kanterna i bunken.

4) Sätt ugnen på 225 grader. Jäs degen i ca 45 min.

5) Rulla sedan ca 20 st bullar av degen. Lägg på en bakplåtpappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Pensla sedan med ägget och ha på sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 min. Frallorna ska få en gyllenbrun färg uppepå.

************************************************************************************************************************************************

Nu ska jag baka ut mina långfrallor. Degen har jäst klart. Idag får vi se vad vi hittar på? Det lutar åt att Milo ska få åka lite skridskor på isen och så kanske vi grillar en korv eller två. Sen ska jag laga en god kycklinggryta också. Kanske påbörjar vi att måla om sovrummet eller så kanske vi skiter i allt och brassar till en annan stad och fikar.

Vi får helt enkelt se? Det är ju Sköna Söndag.

Vi hörs lite senare!

Kram Nina

1
5

Dag i pulkabacken

Hej på er!

Var in i morse och skulle skriva till dig men så började jag baka och sen var dagen igång och det var dags att åka till pulkabacken.

Jag satte två degar. En som skulle bli äppelfrallor och så en som blev långfranska.

De här äppelfrallorna blev ju hur lyckade som helst, men långfrallan brändes. Vår ugn har börjat muppa sig, plötsligt går den upp till 225 grader fast den står på 200 och så låser den luckan. Skitläskigt ju! Så mitt bröd brändes…. HATAR när bakverk går åt helsicke. Värsta jag vet. Man har ju liksom jobbat lite för att få ihop det och sen bränns skiten – så jäkla onödigt jobb. Aja, tur vi fick ihop lite äppelfrallor i alla fall. Blev en mysig frukost vid TV:n.

Efter frulle blev det dags för pulkabacken. Vi mötte upp Eva & John i backen med deras kids. Så härligt och se kidsen åka och fara med illröda kinder. Älskar röda kinder på barn!

Det var ett trött gäng när vi var klara. Vi körde en After Pulk på fiket på stan sen. Så härligt och få sätta sig och köra värsta myset med lunch och fika och bara sitta länge.

Ett glatt föräldragäng i backen! ❤️

Ingen lördag utan godis!

Nu är vi och hälsar på mamma o pappa och ska strax åka hem och ta kväll hemma. Borde laga mat men åh vad jag inte orkar det känner jag. Får se vad vi hittar på?

Hoppas du haft en mysig dag!

Kram Nina

1
0

Cuuuuurrrrling

Inlägget innehåller annonslänk genom reklam för Cellbes

Gokväll finisar! ❤️

Ett sent hen ifrån mig idag. Skulle in och skriva till dig direkt i morse men tiden bara gick och sen var det dags att rusa.

Vi sitter här i soffan och jag känner hur Tony rycker lite. Han håller precis på och fredagssomnar i soffan. Jag känner mig förvånansvärt pigg idag. Kan bero på att jag smällt på med mer D-vitamin efter att jag fått det tipset. Vilken skillnad det blev på mitt humör, det märkte jag redan dagen efter. Kände mig mycket gladare och lättare i sinnet. Så skönt, var ju lite låg där ett tag som jag skrev till dig.

Jag började morgonen med att få lite massage av den här nackmassagekudden vi har. När man varit hängig och legat ned så mycket så kommer nackontet som ett brev på posten. Så skönt och knåda loss med denna. Tog sen en låååång dusch, rakade benen och allt det där. En riktig tantrekond körde jag. Har kört ett nytt schampo och balsam ett tag nu och är så nöjd, tänkte berätta mer om det sen.

Måste tipsa om världens finaste >>Cellbes<< nu.

Sen iväg på lunch med Tony, Thedde och Magnus. Så glad att Thedde kom också. Saknar ungen så jag blir knäpp ibland nu när han bor i en annan stad. Det var så mysigt att få ses en stund. ❤️

Det är så vintrigt hos oss nu. Träden är helt vita och så har det snöat en hel del. Vinterskrud är vackert och jag inser att jag gillar vintern mer och mer.

Sedan var det dags att hämta Milo på skolan. Han var på tipptopp humör eftersom det var fredag.

Är det någon som kan njuta av helg så är det Milo. Han ler med världens största ansikte redan på morgonen när det är fredag. Älskar det! Sen drar han alla fördelar med helgen.

”Mamma, i helgen….då ligger vi i sängen hur länge vi vill!” Han brukar pysa runt i morgonrock en hel dag om vi inte säger åt honom och klä på sig.

”På lördag äter jag godis hela dagen och så får jag vara vaken hela natten om jag vill”. Vaken en hel natt har inte hänt ännu, men han snackar brett om dessa vakennätter.

Milo är en livsnjutare. Av rang. Han pyser allt som oftast runt med morgonrocken här hemma. Hämtar lite gott från kylen, bäddar i ordning i sin säng, lägger luren perfekt och snacksen vid sidan av och kollar nån cool serie. Sen kommer han ut ur rummet när han är hungrig eller mer sugen på något. Sen spelar han lite spel och snackar med nån polare… å så hojtar han:

”Mammaaaaa, kan du rosta en macka till mig?”

Mammans svarar: ”Näääää, det får du göra sjääääälv”.

”Okeeej” hör man från rummet.

Mamman har lagt i en lite högre ”sluta curla” växel. Vi får se hur det går men hittills har det gått bra. Det nya accepteras om än lite motvilligt stundtals.

Herregud, någon måtta får det vara på härligheterna fast man är en sladdis. Är inte taktiken också att man gör livet lite halvtråkig sådär för dem. Med städning, ordna mackor själv, plocka undan, slänga in en tvätt, plocka ur diskmaskinen osv för att till slut ”röka ut” dom hemifrån? Ja, här sitter jag och är kaxig nu, sen när dom vill ut så bryter jag samman.

Apropå att ha ungar hemmaboende. Den här som jag la ut på min Insta häromdagen. Haha… Alla kan pyssla med sitt men…. går man på toa så kan man ge sig fasen på att det är någon av dem som vill in samtidigt, eller fråga något, eller stressa en med något. Känner du igen det? Är det inte ungarna sen så är det katten…. Jag funderar på en baja-maja ute i trädgården. Fasen va gött och ta med sig luren och få gå och sätta sig ifred. Vadderingen på sitsen och lite värme så är saken biff. Blåa raketen ska den heta!

Aja, vi drog och handlade det sista vi gjorde. Tony har längtat efter sina starka cheese chruches. Aaaalldeles för starka för mig. Inte alls goda tycker jag…. har kämpat med att börja gilla men nä, för starkt. Typiskt mig och försöka lära mig att gilla saker.

Apropå curling hörni. Vem strök en skjorta, hängde upp på en galge tillsammans med ett par kallingar och körde in till en av ungarna?

Japp, jag! Haha… Bedrövligt, jag vet. Men, jag sa att jag lagt i en högre växel….kanske bara tvåan än så länge men dock högre än ettan. Hans bil är inte körvänlig just nu så då ställde jag upp såklart. Man får hoppas man får tillbaka det när man sitter på hemmet sen.

Var det nå mer? Nä tror inte det. Det var nog allt för idag. Hoppas du har en skön kväll och att du får en superskön helg.

Kram Nina

5
1