Citronbullar

Nu ska jag bjuda dig på mitt absolut bästa och godaste bullrecept jag NÅÅÅÅGONSIN gjort. Alltså detta var verkligen som en dröm, jag har aldrig fått dom så bra och smakerna var bara helt magiska! Du MÅSTE testa! Jag är verkligen helt lyrisk.

CITRONBULLAR

150 g rumsvarmt smör

5 dl mjölk

1 pkt (50g) jäst

1,5 dl strösocker

1 tsk salt

(4 tsk stött kardemumma)

ca 12 – 15 dl mjöl

FYLLNING:

1 citron

2 msk vaniljsocker

1,5 dl strösocker

100 g mjukt smör

GÖR SÅHÄR:

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i degskålen på köksmaskinen. Annars i en vanlig degbunke. Häll över lite av mjölken och rör om tills jästen löses upp. Häll i resten av mjölken. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.

3. Häll mjölet luftigt i degen. Packar du med dl mått så kan det skilja väldigt mycket i mängd. Häll i lite i taget tills du har en smidig deg som är mjuk men ändå smidig. Jag kör den alltid tills den precis släpper väggarna i degbunken. ALLTID!  Spar lite mjöl till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 45 minuter.

6. Knåda den sedan lätt på mjölat bakbord. Kavla ut den till en stor platta Som är ca 1 cm tjock.

7. Ta rumsvarmt smör och ha i det i en skål. Riv zesten (skalet) av en hel citron och blanda i. Ha i resten av ingredienserna till fyllningen. Bred sedan ut fyllningen på hela plattan.

8. Rulla ihop plattan från långsidan. Skär ca 3 cm tjocka skivor av rullen och fördela i en smord muffinsform. Jag ville göra dem i muffinsform för de behåller en sån otrolig saftighet och smak i bullen då. Du kan självklart ha dem i vanliga bullformar också.

9. Jäs i ca 30 min under bakduk. Pensla bullarna med en uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 7-10 min.

10. Pudra med florsocker och servera.

Följ mig gärna på min Facebooksida och Bloglovin så du inte missar några inlägg.

  1. Agneta skriver:

    God smak och fin konsistens. Smaken av citron och kardemumma gifter sig så otroligt fint. Intressant touch på den klassiska bullen!

  2. Nu känner jag Ibbas citronbullar på tungan. De är bara helt underbara. Måste nog prova dessa, för jag vet inte om jag kan vänta tills vi kommer till Forsby Kvarn igen.

  3. Anna skriver:

    Provade att baka bullarna idag. Oj, vad goda de var! Tack för tips och recept.

  4. Jenny skriver:

    Dom ser jättegoda ut! Dom vill jag prova att baka. Citron och bullar är ju alltid gott! Glad Påsk! 🙂 Jenny

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..