Hovmästarsås

Historien om Hovmästarsås är faktiskt lite rolig. Förr i tiden, på finare restauranger, gjordes nämligen denna gravlaxsås av hovmästaren inför restaurangens gäster. Denne hovmästare hade med sig en vagn med alla ingredienser på och sedan kunde showen börja. Jag själv skulle verkligen älska att få se en sådan show. Därav namnet på just hovmästarsås.

Hovmästarsås passar utmärkt till just julbord, gravad lax och kokt potatis. Den smakar fenomenalt gott och min pappas stora favorit. Här har jag ett supergott recept som jag gjort på grovkornig svensk senap, det är så jag tycker den blir allra godast.  Sedan har jag ytterligare ett knep att göra den ännu godare. Blanda halva delen av oljan med olivolja och den andra med rapsolja med smak av citron. Det finns på välsorterade mataffärer. Skulle du inte hitta just den funkar det med vanlig rapsolja också. Så varsågoda, här har ni receptet på världens godaste hovmästarsås!

HOVMÄSTARSÅS, ca 1,5 dl (dubbla bara receptet om du vill göra mer)

1,5 msk svensk grovkornig senap
0,5 msk dijon senap
1 msk strösocker
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 dl olivolja
0,5 dl rapsolja citron (du kan bara använda rapsolja om du vill och neutral funkar också)
0,5 tsk kallt vatten
0,5 dl hackad dill

Gör såhär:

1) Lägg i grovkornig senap, dijon, strösocker, salt, svartpeppar, rödvinsvinäger i en bunke.

2) Häll i oljan i en tunn stråle medan du kör med elvisp. Såsen kommer att bli tjock och krämig.

3) Till sist har du i lite vatten och och den hackade dillen. Rör om tills allt blandats ordentligt.

Följ mig gärna på min FB-sida HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Följ mig gärna på Bloglovin HÄR

Kika gärna in dessa recept också:

Gubbröra

Rödbetssallad

15
Subscribe
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Nästa inlägg

Gratinerad och Karamelliserad Brieost

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x